DERS ADI

: MOLEKÜLER GASTRONOMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 4058 MOLEKÜLER GASTRONOMİ SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BAĞIRAN ÖZŞEKER

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Moleküler gastronomi ve uygulamaları konusunda bilgilendirmek

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Moleküler gastronomi temel bilgilerini öğrenme
2   Moleküler gastronomide kullanılan kimyasalları tanıma ve uygulama
3   Kullanılan teknolojileri öğrenilmesi ve uygulanabilmesi
4   Moloküler mutfak ürünlerini yapabilme
5   Reçetelerin hazırlanması

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Moleküler Gastronomiye Giriş: Tarihçe
2 Gıdaların Kimyasal Yapıları ve Özellikleri, Moleküler Gastronomide Karbonhidratlar
3 Kolloidler ve Emülsiyonlar
4 Dondurma, Isıtma (İletim, Taşınım, Işınım)
5 Lezzet Vericiler, Renklendiriciler, Emülgatörler, Stabilizatörler
6 Güncel Gıda İgredientleri
7 Güncel Gıda İgredientleri
8 Duyusal Analizler: Tat, Doku, Koku, Lezzet ve Ses
9 Duyusal Analizler: Tat, Doku, Koku, Lezzet ve Ses
10 Reçete Analizi ve Formülasyon
11 Laboratuvar Bazlı Teknolojiler
12 Tatlılar ve Tatlı Yemekler: Moleküler Gastronomi Araç ve Tekniklerini Kullanarak Pratik Mutfak Uygulamaları
13 Sıcak Yemekler: Moleküler Gastronomi Araç ve Tekniklerini Kullanarak Pratik Mutfak Uygulamaları
14 İçecekler: Moleküler Gastronomi Araç ve Tekniklerini Kullanarak Pratik Mutfak Uygulamaları

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Molecular Gastronomy: Exploring the Science of Flavor (Arts and Traditions of the Table: Perspectives on Culinary History); Hervé This (Author), Malcolm DeBevoise (Translator).

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

ara sınav (40%) +filan (60%)

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrenciler derste zamanında hazır bulunmalıdır.
Öğrenciler sınıfın ve okulun kurallarına uymalıdır.
Öğrenciler düzenli olarak derse devam etmelidir.
Öğrenci örneğin sınavlarını geçmek gibi sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

demet.bagiran@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi 10:00-12:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 4 56
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 137

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.255
ÖK.35
ÖK.455
ÖK.55