: Hemşirelikte Sistematik Derleme ve Meta Analiz Yazımı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Doktora

PROF. DR. MURAT BEKTAŞ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Doktora

Bu ders öğrenciye, hemşirelikte sistematik derleme ve meta analizde kullanılacak yöntemleri tanımasını, bir araştırma sorunsu nasıl formüle edeceğini öğrenmesini, içleme ve dışlama kriterlerini belirleyebilmesini, kanıtları arayabilmesini, veri setini oluşturabilmesini, klinik çalışmalarda yanlılık risklerini tanımlayabilmesini, sistematik derleme ve meta analizi gerçekleştirebilmesini amaçlar.

1   Sistematik derleme ve meta analiz adımlarını tanımlayabilme
2   PICO kullanarak sistematik derleme ve meta analiz için soru oluşturma
3   Sistematik derleme ve meta analiz için hemşirelik çalışmalardan uygun veri toplama süreçlerini tanımlama ve çalışmalardan veriyi elde etme
4   Araştırmalarda yanlılık riskinin belirleyecek yöntemleri tanımlayabilme
5   Elde edilen veriler doğrultusunda sistematik derleme ya da meta analizi adımları doğrultusunda yazabilme
6   Sistematik derleme ve meta analiz çalışmalarının kalitelerini değerlendirebilme

1 Dersin Tanıtımı Hemşirelik veri tabanlarından literatür tarama ve veri çekme ilkeleri, veri toplama araçlarının oluşturulması
2 Derleme nedir Derleme türleri nelerdir Homojenliğe ve etki modeline karar verme
3 Sistematik derleme için soru oluşturma-bağımlı-bağımsız değişken belirleme Meta analizde kullanılan istatistikler ve yayın yanlılığına karar verme
4 Sistematik derleme için dışlama ve içleme kriterlerini belirleme, veri toplama aracı hazırlama Meta analiz için kullanılan programlar ve hemşirelikteki bir meta analizin eleştirel değerlendirilmesi
5 Hemşirelikte sistematik derleme için uygun veri tabanı belirleme, veri tarama, çalışma kalitesini değerlendirme
6 Sistematik derleme için elde edilen verileri sentezleme
7 Hemşirelik alanındaki bir sistematik derlemenin değerlendirilmesi
8 Ara Değerlendirme
9 Meta analiz nedir Meta analize nasıl karar verilir
10 Meta analiz için araştırma sorusunun oluşturulması, anahtar kelimelerin belirlenmesi, içleme/dışlama kriterlerinin belirlenmesi

1. Moher, D., Liberati, A., Tetzlaff, J., & Altman, D. G. (2009). Preferred reporting items for systematic reviews and meta-analyses: the PRISMA statement. Annals of internal medicine, 151(4), 264-269.
2. Nahcivan, N., & Seçginli, S. (2017). How are the methodological quality of quantitative studies included in systematic review. Turkiye Klinikleri Halk Sağlığı Hemşireliği Özel Dergisi, 3(1), 10-19.
3. Downs, S. H., & Black, N. (1998). The feasibility of creating a checklist for the assessment of the methodological quality both of randomised and non-randomised studies of health care interventions. Journal of Epidemiology & Community Health, 52(6), 377-384.
4. DeCoster J. Meta-analysis Notes. Institute for Social Science Research University of Alabama, 2009. http://www.stat-help.com/Meta%20analysis%202009-06-01.pdf. Accessed 17 December 2021.
5. Cohen, J. (1988). Statistical power analysis for the behavioral sciences. Abingdon. In. United Kingdom: Routledge.
6. Cooper, H. (2015). Research synthesis and meta-analysis: A step-by-step approach (Vol. 2). Thousand Oaks, Kaliforniya, ABD.: Sage publications.
7. Bakioğlu, A., & Özcan, Ş. (2016). Meta-analiz. Ankara: Nobel Akademi Yayıncılık

Derslere katılım, sunum, tartışma, araştırma, soru-cevap, kendi kendine öğrenme, grup çalışması

1 VZ Ara Sınav
2 PO Performans/Ödev
3 FN Final
4 BNS Başarı VZ * 0.30 + PO * 0.30 +FN* 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ* 0.30 + PO * 0.30 + BUT* 0.40

Dersin değerlendirilmesinde yarıyıl içi hesaplamaların belirlenmesinde vize not ortalamalarının toplamı ikiye bölünerek ara sınav notu elde edilecek, bu notun yüzde 60 ı ile, final notunun % 40 ı ders başarı notu olarak belirlenecektir.
Ders Başarı Notu: % 60 yarıyıl içi notu (%30 Ara sınav + % 30 Ödev)+ % 40 final notu

İlan edilecektir.

Prof. Dr. Murat Bektaş