DERS ADI

: Mikrobiyal Hücre İmmobilizasyonu

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
BYT 5010 Mikrobiyal Hücre İmmobilizasyonu SEÇMELİ 3 0 0 8

Dersi Veren Birim

Fen Bilimleri Enstitüsü

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. RAZİYE ÖZTÜRK ÜREK

Dersi Alan Birimler

Biyoteknoloji Doktora
Biyoteknoloji Bütünleşik Doktora
Biyoteknoloji Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Verimlilik ve çalışma kolaylığı açısından serbest hücrelere kıyasla birçok avantaja sahip olan mikroorganizmaların immobilizasyonunda yararlanılan fiziksel ve kimyasal yöntemler, immobilizasyon koşullarının optimizasyon kriterleri, immobilizasyon ve uygulamalarda verimliliği etkileyen faktörler ve bazı uygulamalar ele alınacaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Mikroorganizmada büyüme ve biyoürün oluşum kinetiği konusunda bilgilidir.
2   Biyoteknolojik prosesler, biyotransformasyonlar ile primer ve sekonder metabolit üretimi konularında bilgilidir, irdelemeler yapabilir.
3   Mikrobiyal hücre immobilizasyon yöntemleri konusunda bilgilidir, fikir üretebilir.
4   İmmobilize hücrelerin fermentasyon teknolojisindeki uygulamaları konusunda bilgilidir, fikir üretebilir.
5   İmmobilize hücrelerin farmasotik ve gıda teknolojilerindeki uygulamaları konusunda bilgilidir, fikir üretebilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Mikroorganizma Büyüme ve Biyoürün Oluşum Kinetiği, Karşılaşılan Sorunlar
2 Biyoteknolojik Prosesler
3 Biyotransformasyonlar
4 Primer, Sekonder Metabolitlerin Üretimi
5 Mikroorganizma İmmobilizasyon Teknikleri-I
6 Mikroorganizma İmmobilizasyon Teknikleri-II
7 Fermentasyon Teknikleri
8 Biyoreaktörler
9 Fermentasyonun Uygulama Alanları (Aminoasit, Antibiyotik vs. Üretimi)-I
10 Fermentasyonun Uygulama Alanları (Aminoasit, Antibiyotik vs. Üretimi)-II
11 Mutant Hücre İmmobilizasyonu
12 İmmobilize Hücrelerin Farmasotik Amaçla Uygulamaları
13 İmmobilize Hücrelerin Gıda Teknolojisindeki Uygulamaları
14 Öğrenci Sunumları

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Guisan J.M. (Editor) Immobilization of Enzymes and Cells. Humana Press, 2016.
Webb, C. Studies in Viable Cell Immobilization (Biotechnology Intelligence Unit), Academic Press; 1 edition, 1996.
Yardımcı kaynaklar: Wang D.C.J., Cooney C.L., Demain A.L., Dunnill P., Humphrey A.E. and Lilly M.D. (1988) Fermantation & Enzyme Tecnology.
John Willey and Sons. Weiseman A. (1980) Topics in Enzyme and Fermentation Biotechnology.
Referanslar: John Wiley, New York. Shuler, M.L., Kargi F., (1992) Bioprocess Engineering: Basic Concepts, Prentice Hall. University Press, 1995.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1.Sunum
2.Soru cevap tekniği
3.Ödev verme

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS *0.35 + ODV *0.25 +YSS *0.4
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS *0.35 + ODV *0.25 +BUT *0.40


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sunumlarda verilen temel kavramları anlamlı öğrenmesi, kavramların birbirleri ile ilişkilendirmesi, sebep-sonuç ilişkilerini kurulabilmesi ve soru veya problemlere yönelik mevcut bilgilerini kullanarak yorum yapabilmesi ve fikir üretiminin değerlendirilmesi ara sınav, final sınavı, bütünleme sınavı, ödev ve sunumlarla gerçekleştirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
raziye.urek@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 16.30-17.30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders anlatımı 14 3 42
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 14 3 42
Ödev ve sunum hazırlama 1 30 30
Final sınavına hazırlık 1 40 40
Ara sınava hazırlık 1 35 35
Final Sınavı 1 2 2
Ara Sınav 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 192

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1545435
ÖK.2555545
ÖK.3555535
ÖK.4555535
ÖK.5555535