DERS ADI

: Makroalg Biyokimyası ve Biyoteknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
KIM 5105 Makroalg Biyokimyası ve Biyoteknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 7

Dersi Veren Birim

Fen Bilimleri Enstitüsü

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. MUSTAFA YAVUZ ERGÜN

Dersi Alan Birimler

Biyokimya Yüksek Lisans
Kimya Doktora
Kimya Bütünleşik Doktora
Biyokimya Doktora

Dersin Amacı

Makroalgler deniz ekosistemlerde büyük bir öneme sahiptir. Bu alg türleri kozmetik kimyasallari ve eczacılık gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu ders kapsamında, makroalg metabolizmalarındaki biyokimyasal mekanizmalar, primer ve sekonder metabolit üretimleri, biyoaktif ajan izolasyonu, karakterizasyonu ve bu alana yönelik patentler detaylıca tartışılacaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Denizel ekosistemlerde yer alan ekonomik değere sahip olan makroalg türlerini tanır,
2   Makroalg türlerindeki önemli primer ve sekonder metabolitlere örnek verip açıklayabilir,
3   Makroalg türlerinden ekonomik değere sahip metabolitlerin izolasyon koşullarını bilir,
4   Makroalg türlerinin biyokimyasal ve biyoteknolojik yönleri ile ilgili güncel literatürü takip edebilir,
5   Uluslararası proje grupları içerisinde çalışabilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Makroalg Biyokimyası ve Biyoteknolojisine Giriş
2 Deniz Makroalglerinin yapısal özellilkleri
3 Tıbbi öneme sahip deniz makroalgleri
4 Türkiye kıyılarında yer alan ekonomik değere sahip deniz makroalgler
5 Deniz makroalglerinden biyoaktif metabolitlerin izolasyonu ve saflaştırılması
6 Denizel kökenli bileşiklerde yapı analizleri
7 Zararlı ve yayılımcı deniz algleri
8 Ara Sınav
9 Epifitik ve konakçı hücreler arasındaki biyokimyasal etkileşimler
10 Makroalglerinden yara-iyileştirici kimyasallar
11 Makroalglerden biyodizel üretimi
12 Kozmetik endüstrisinde kullanılan denizel kökenli metabolitler
13 Ödevler, sunumlar ve güncel makalelerin incelenmesi
14 Ödevler, sunumlar ve güncel makalelerin incelenmesi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Barsanti L., Gualtieri P. (2005). Algae: Anatomy, Biochemistry, and Biotechnology. Taylor &Francis Publ.
2. Dey P. M. ve Harborne J.B. (2006). Methods in Plant Biochemistry. Academic Press
3. European Journal of Phycology, Journal of Applied Phycology ve Marine Biotechnology isimli uluslararası dergilerdeki konu ile ilgili güncel araştırma ve derleme makaleleri

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Düz anlatım
2. Soru Cevap
3. Aktif Eğitim Stratejileri

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 RAP 1 RAPOR 1
3 RAP 2 RAPOR 2
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + RAP 1 +RAP 2/2 * 0.20 + YSS * 0.60
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + RAP 1 +RAP 2/2 * 0.20 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

İki adet ödev verilecek, herbir ödevin %10u alınacaktır. Bir adet ara (%20) bir adette final (%60) sınavı yapılarak öğrencinin performansı değerlendirilecektir.

Değerlendirme Kriteri

Sınavlarda ve ödevlerde öğrencilere öğrenme hedeflerinin anlaşılmasına ve öğrenme hedefleri arasında ilişkileri ortaya koyacak şekilde sorular sorulacaktır.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrenciler toplam ders saatinin %70ine katılmak zorundadırlar.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

DEÜ, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
Email: levent.cavas@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 17.00-17.30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 4 48
Vize Sınavına Hazırlık 1 17 17
Final Sınavına Hazırlık 1 28 28
Ödev Hazırlama 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 10 10
Güncel Makale Bulma 5 3 15
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 168

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11
ÖK.155252555555
ÖK.255252555555
ÖK.355252555555
ÖK.455252555555
ÖK.555252555555