: Gemi Mühendisliği Ekonomisi

PROF. DR. GÖKDENİZ NEŞER

Gemi İnşaatı Yüksek Lisans
Gemi İnşaatı Doktora

Gemi mühendisliği mesleği uygularken karşılaşılacak ekonomik olgular üzerinde ilgili terminolojiden yararlanarak yorum yapabilecek kadar temel bilgiyi aktarmanın yanı sıra, öğrencinin yapılan mühendislik faaliyetlerinin çevresel ve toplumsal maliyetlerini de gözeten bir duyarlılıkla, sürdürülebilirlik temelinde gerçekleştirilmesi anlayışını edinmesini sağlamak.

1   1. Mühendislik ekonomisi ve özel gemi mühendisliği etkinlerine ilişkin ekonomi terminolojisine, ilgili disiplinlerle (işletmeci ve yöneticiler başta olmak üzere) etkin ve verimli bir iletişim kuracak şekilde hâkim olacaktır.
2   2. Hammaddeden ömür sonu alternatiflerine dek gemi yaşam döngüsü içindeki aşamaları ve bunların maliyetlerinin saptanması yöntemlerini uygulayabilecektir.
3   3. Mühendislik etkinliklerinin çevresel ve toplumsal maliyetlerini de göz önüne alan, sadece süreklilik değil, sürdürülebilirlik temeline da dayanan yaklaşımları ekonomik karar mekanizmalarına uyarlayabilecektir.
4   4. Gemi mühendisliği ekonomisindeki güncel gelişmeleri takip edebileceği kaynakları tanıyacak ve bu kaynaklardan elde edilecek enformasyonu karşılaştırmalı olarak değerlendirebilecektir.
5   5. Ekonomi temelli araştırma yapabilecek ve araştırma sonuçlarını raporlamanın ötesinde, bunları ilgili bilimsel medyada (dergi, bilimsel etkinlik, kitap, vb.) yayımlamayı bilecek ve uygulayacaktır.

1 Giriş, Dersin Kapsamına İlişkin Kavramlar, Süreklilik Sürdürülebilirlik İlişkisi Araştırma konusunun belirlenmesi, başvurulacak kaynakların belirlenmesi
2 Mühendislik Ekonomisinin Genel Kavramları ve Gemi Mühendisliğine Uyarlanması; Örnek Araştırma Üzerinde Tartışma Araştırma çalışmasıyla ilgili kritikler yapılacak. Öğrenci makale tartışmasının sonuçlarını özetleyerek göndermelidir.
3 Gemi Tasarım Sürecindeki Ekonomik Tahmin Yöntemleri; Örnekler Üzerinde Tartışma "
4 Gemi Tasarım Sürecindeki Ekonomik Tahmin Yöntemleri (devam); Örnekler Üzerinde Tartışma "
5 Gemi İnşaatında Süreçler ve Ekonomi Yönetimi; Örnekler Üzerinde Tartışma "
6 Gemi İşletmesinde Kavramlar ve Kurumlar; Örnekler Üzerinde Tartışma "
7 Gemi Geri Dönüşümünün Ekonomik ve Çevresel Boyutu "
8 Ara sunum ve genel kritik Programın araştırmacılarından oluşturulmuş jüri önünde, ilgililere açık bir şekilde yapılacaktır.
9 Gemi Mühendisliği Ekonomisine Yaşam Döngüsü Bağlamında Bütüncül Yaklaşım; Örnekler Üzerinde Tartışma Araştırma çalışmasıyla ilgili kritikler yapılacak. Öğrenci makale tartışmasının sonuçlarını özetleyerek göndermelidir.
10 Gemi Mühendisliği Ekonomisine Yaşam Döngüsü Bağlamında Bütüncül Yaklaşım (devam); Örnekler Üzerinde Tartışma "
11 Gemi Mühendisliği Ekonomisinde Çevresel ve Toplumsal Maliyet; Eko-Verimlilik; Örnekler Üzerinde Tartışma "
12 Gemi İnşaatında Finansman (Ulusal ve Uluslararası Fonlar bağlamında) üzerine Uzman Sunumu "
13 Dersin Genel Değerlendirmesi; Rapor Teslimi "
14 Öğrenci sempozyumunda sunum Programın araştırmacılarından oluşturulmuş jüri önünde, ilgililere açık bir şekilde yapılacaktır.

Benford, H. (1984). Lecture Notes on Naval Architect s Intoduction to Engineering Economics. Michigan: Department of Naval Architecture and Marine Engineering, the University of Michigan.

Krotov, Y. Y. (1976). Economics of Ship Construction. Virginia: Joint Publications Research Service.

Ayrıca, öğretim üyesinin geliştirdiği notlar ile araştırma makaleleri sistem üzerinden öğrenci ile paylaşılacaktır.

Bu ders, öğretim üyesinin konuyu anlatmasının ardından, güncel gemi mühendisliği ekonomisi medyasından alınan bir dosya üzerinde serbest tartışma yapılacaktır. Ayrıca öğrencinin dönem başında (ilk derste) seçtiği konu bağlamında yaptığı araştırmalar da haftalık kritiklerle değerlendirilecektir. Ardından rapor yazılacak ve sonuçlara ilişkin sunum yapılacaktır. Dersin sunumları, son derste düzenlenecek bir öğrenci sempozyumunda ilgililere açık bir ortamda yapılacaktır.

1 ODV Ödev
2 DK DerseKatılım
3 FOD FinalÖdevi
4 BNS BNS ODV * 0.40 + DK * 0.10+ FOD * 0.50

Dersin değerlendirmesi, dersteki katılım, tartışmalara katkı ve ortaya konan araştırmanın değerlendirmesiyle paraleldir. Öğrenme çıktılarının içselleştirilmesi tartışmalarla ve araştırmayla değerlendirilebilecektir. Seçilen tartışma konularıyla, araştırma konusu süreklilik sürdürülebilirlik eksenindeki konumlandırmada yer alacaktır.

Prof. Dr. Gökdeniz Neşer

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü
Dokuz Eylul University Institute of Marine Sciences and Technology
Adres/Address: Bakü Blv. No. 32 Inciraltı, (35340) İzmir / Turkey