DERS ADI

: Ekstraksiyon Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0132 Ekstraksiyon Teknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Turizm ve Otel İşletmeciliği
Kültürel Miras ve Turizm
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Gıda endüstrisinde kullanılan genel ekstraksiyon tekniklerini bilmek ve alternatif tekniklerle olası uygulamaları görmek.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Farklı gıda ürünlerini öğrenmek
2   Ekstraksiyon yöntemlerini karşılaştırmak, göz önüne almak
3   Gıdaların farklı özelliklerini analiz etmek
4   Analiz yöntemlerini tespit edebilmek
5   Ekstraktların kullanıldığı yeni alanlar yaratabilmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş ve Dersin Tanıtımı
2 Ekstraksiyon Teknolojisine Giriş
3 Ekstraksiyonun Tanımı, Özellikleri
4 Genel Ekstraksiyon Yöntemleri
5 Ekstraksiyon Öncesi İşlemler
6 Ekstraksiyon Parametreleri
7 Ekstraktör Çeşitleri
8 Vize Sınavı
9 Kesikli (Batch) Ekstraksiyon Yöntemleri
10 Sürekli Ekstraksiyon Yöntemleri
11 Ekstraksiyon Yöntemleri
12 Katı-Sıvı Ekstraksiyon
13 Sıvı-Sıvı Ekstraksiyon
14 Yeni Ekstraksiyon Teknolojileri
15 Genel Değerlendirme
16 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1) Tzia C, Liadakis G, Eds. 2003. Extraction Optimization in Food Engineering. Marcel Dekker, Inc., New York.
2) Self R, Series Editor: Belton P.S. 2005. Extraction of Organic Analytes from Foods A Manual of Methods. RSC Food Analysis Monographs, The Royal Society of Chemistry, Cambridge.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, dönem sonu sınavı ile 5 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Öğrenci Sunumları 1 3 3
Projeye ilişkin hazırlık, üretim 10 1 10
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 8 8
Sunum Hazırlama 1 8 8
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 1 12
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Proje Final Sunumu 1 3 3
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 107

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55