DERS ADI

: Gıdalarda Duyusal Analiz

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0130 Gıdalarda Duyusal Analiz SEÇMELİ 2 0 0 4

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ÇAĞDAŞ SUNNA

Dersi Alan Birimler

Turizm ve Otel İşletmeciliği
Kültürel Miras ve Turizm
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Gıda sektöründe yeni ürün formülasyonunun başlangıcından son ürüne kadar olan aşamaları; ürünün tanımı, ürünün piyasadaki talebinin araştırılması, formülasyonda kullanılacak gıda maddelerinin bileşimleri ve yapıları göz önünde bulundurularak seçimi, yasalar ve gıda kodeksi çerçevesinde laboratuvarda gıda işleme teknikleri kullanılarak geliştirilmesi, duyusal testi ve son ürünün sunumu. Son ürünün görünüşü, tat, koku ve dokunmayla algılanan özellikleri olan duyusal niteliklerinin kabul edilebilirliği, eğitici duyusal panellerle test edilip, istatistiksel yöntemlerle açıklanması dersin amaçları arasındadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Duyusal analiz ve panelist seçimi hakkında bilgi sahibi olur.
2   Bir anket çalışması için gerekli olan yöntemleri anlayıp uygulayabilir ve sonuçlarını analiz edebilir düzeye gelir
3   Yeni ürün geliştirmenin önkoşulu olan market araştırması yöntemlerini anlar ve uygular

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri
2 Duyusal değerlendirme
3 Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolleri
4 Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolleri
5 Duyusal değerlendirmede panelist seçimi ve panel büyüklüğü
6 Farklılık testleri
7 Duyusal değerlendirmede kullanılan skalalar ve lezzet profili analizi
8 Arasınav
9 Doku Profili Analizi
10 Doku Profili Analizi
11 Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanılması
12 Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme ile ilgili bir programın uygulanması
13 Ürün tanıtım sunumları
14 Ürün tanıtım sunumları
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 Final sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Prof.Dr.Tomris Altuğ Onoğur, Prof.Dr. Yeşim Elmacı, Gıdalarda Duyusal Değerlendirme, SİDAS 2015.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

yüz yüze anlatım ve soru-cevap

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.40 + ODV * 0.10 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + ODV * 0.10 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, dönem sonu sınav ve ödev ile 3 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

ilan edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

nihan.gogus@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

ilan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Öğrenci Sunumları 1 3 3
Projeye ilişkin hazırlık, üretim 10 1 10
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Ödev Hazırlama 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 1 12 12
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Proje Ödevi 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 104

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35