: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı

Hemşirelik

DOÇ. DR. DİLEK BİLGİÇ

Hemşirelik

Bu ders öğrencilerin cinsel sağlık ve üreme sağlığına (CS/US) ilişkin güncel kavramları anlamalarını, öncelikli CS/US sorunlarını ve sorunları etkileyen faktörleri fark etmelerini ve bu alanda hemşirelerin sorumluluklarını incelemeyi amaçlamıştır.

1   1. CS/US, cinsiyet, toplumsal cinsiyet kavramlarının tanımını yapma ve önemini açıklama
2   2. CSUS sağlığını etkileyen politik, ekonomik, kültürel faktörleri bilme
3   3. Türkiye'de ve Dünyada öncelikli CS/US sorunlarını sıralama
4   4. Yaşam dönemlerine özgü CSUS sorunlarını sıralama
5   5. CSUS sorunlarına uygun hemşirelik yaklaşımlarını bilme
6   6. CSUS sorunlarında kullanılan tıbbi, destekleyici yaklaşımları açıklama

1 -Dersin tanıtımı -Cinsel sağlık ve üreme sağlığına giriş Doç. Dr. Dilek Bilgiç
2 Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Dr. Öğr. Üyesi Hande Yağcan
3 Doğurganlık Bilinci Prof. Dr. Merlinda Aluş Tokat
4 Cinsel Sağlık Sorunları Doç. Dr. Dilek Bilgiç
5 Üreme Sağlığı Sorunları Prof. Dr. Merlinda Aluş Tokat
6 Aile Planlamasında Güncel Yaklaşımlar Dr. Öğr. Üyesi Buse Güler
7 Olağanüstü Durumlarda Üreme Sağlığı Dr. Öğr. Üyesi Hande Yağcan
8 Olağanüstü Durumlarda Üreme Sağlığı Dr. Öğr. Üyesi Hande Yağcan
9 ARA SINAV -Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Sorunlarına Çözüm Projesi Geliştirme Doç. Dr. Dilek Bilgiç Dr. Öğr. Üyesi Hande Yağcan
10 Resmi Tatil
11 Cinsel ve Üreme Sağlığında Sağlık Okuryazarlığı Dr. Öğr. Üyesi Buse Güler
12 En Sık Görülen Üreme Sistemi Enfeksiyonları ve CYBE Dr. Öğr. Üyesi Hülya Özberk
13 İncinebilir Gruplarda Cinsel Sağlık Dr. Öğr. Üyesi Hülya Özberk
14 Şiddet ve Üreme Sağlığı Dr. Öğr. Üyesi Hande Yağcan
15 Cinsel ve Üreme Sağlığında Teknoloji Kullanımı Prof. Dr. Merlinda Aluş Tokat
16 -Çalışma Hayatı ve Cam Tavan Sendromu -Dersin Değerlendirilmesi Dr. Öğr. Üyesi Hülya Özberk

1. Taşkın L. Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği, 13.Baskı, Ankara, 2016.
2. Gökmen O., Çiçek N. Günümüzde Kontrasepsiyon. Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul, 2001.
3.Şirin, A, Kavlak O Kadın Sağlığı, Bedray Yayıncılık, 2.baskı, İstanbul, 2016.
4. Okumuş H., Mete S., Yenal K., Aluş Tokat M., Şerçekuş P. Doğuma Hazırlık, Deomed, 2. Baskı, İstanbul, 2014.
5. Beji, NK. Hemşire ve Ebelere Yönelik Kadın Sağlığı ve Hastalıkları. Nobel Tıp Kİtabevi, İstanbul, 2015.
6. Youngkin E.Y., Davis M.S., Women s Health a Primery Care Clinical Guide. Third Edition, Pearson Prentice Hall, New Jersey, 2004.
7. Wieland Ladewing P.A., London M.L., Davidson M.R., Contemporary Maternal Newborn Nursing Care, 6. ed., Prentice Hall, New Jersey, 2006.
8. Chapman, L, Durham, R. Maternal-Newborn Nursing: The Critical Components of Nursing Care. F. A. Davis Company; 2013:603.
9. Perry, Shannon E. Maternal child nursing care. Maryland Heights, Mo. : Mosby/Elsevier, c2010. 4th ed.

Proje geliştirme, sunum hazırlama ve sunma, beyin fırtınası, küçük grup tartışmaları, münazara, role play, soru yanıt, grup çalışması, oyun

Mini quizler, sakai programı üzerinden uygulanan anketler, ders içi yapılan role play, münazara proje geliştirme, grup tartışması sunum etkinlikleri ve ölçekler ve sınavlarda; bilgi edinme, farkındalık kazanma, yorumlama, hatırlama, değerlendirme, analiz etme, karar verme, problem çözme, eleştirel düşünme, açıklama, sınıflama, bilgileri birleştirme becerileri değerlendirilecektir.

Ders sorumlusu öğretim elemanlarının sınıf içi etkinlikleri detaylı olarak planlaması gerekmektedir.
Her ders başlangıcında dersin koordinatörü sakai materyal izlenme oranını ve sistemden uygulanan quizlere verilen cevapların durumunu paylaşacaktır.
Ders esnasında, dersin sorumlusu öğretim elemanı deuzem sakai sistemi üzerinden temin ettikleri materyalleri okuyup gelen öğrencilere, 10 dakikalık kısa bir konuyla ilgili bilgilendirme yaptıktan sonra, önceden planladıkları sınıf içi etkinliklere geçebilecektir.

Doç. Dr. Dilek BİLGİÇ
bilgicdilek@gmail.com

Her Çarşamba 12.30-13.30 arası ve her Cuma 13.30-14.00 arası akademik danışmanlık verilmektedir.

Proje Ödevi 0 0 0

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13