: BİTİRME PROJESİ HAZIRLIK

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

DOÇ. DR. AYLİN ZİYLAN

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Bitirme Projesi Hazırlık dersinin amacı, öğrenci takımı tarafından Bitirme Proje konusunun teorik incelenmesi, literatür araştırması yapılması, proje tasarımı için ön hazırlıkların yapılması ve bunları içeren rapor hazırlayarak yazılı ve sözlü olarak sunulması ve savunulmasıdır. Bitirme Projesi Hazırlık dersinde, öğrencileri mühendislik yaşamına hazırlamak üzere proje hazırlama ve yönetimi konularında bilgilendirilmesi de amaçlanmaktadır.

1   Derslerde edindikleri bilgi ve becerileri proje çalışmalarında kullanabilmek
2   Proje için doğru bilgilere ve uygun kaynaklara erişebilmek
3   Karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini veya süreci tasarlayabilmek
4   Proje çalışmalarının doğru ve verimli bir şekilde yürütülmesi için proje önerisi (iş planı, iş paketleri içeriği, yapılacaklar, gerekli donanım, çıktılar, başarı ölçütleri, B planı) yapabilmek
5   Proje konusu için gerekli işlem aşamalarını ve parametrelerini irdeleyebilmek
6   Proje hazırlık çalışmalarını takım çalışması yaparak gerçekleştirebilmek
7   Proje konusunu gerçekçi ölçütleri dikkate alarak inceleyebilmek
8   Proje hazırlık çalışmalarını ve sonuçlarını etkin bir şekilde yazılı ve sözlü olarak savunabilmek

1 Öğrenci takımlarının oluşturulması ve BP konularının dağıtılması Takımların ilk toplantısı
2 Koordinasyon toplantısı Sunum 1: Literatür taraması nasıl yapılır ve rapor nasıl hazırlanır
3 Koordinasyon toplantısı Sunum 2: Deneysel Tasarım Yöntemleri-1
4 Koordinasyon toplantısı Sunum 3: Deneysel Tasarım Yöntemleri-2
5 Koordinasyon toplantısı Sunum 4: Sözlü sunum nasıl hazırlanır ve nasıl yapılır
6 Koordinasyon toplantısı Sunum 5: Proje önerisi hazırlama ve proje yönetimi
7 Koordinasyon toplantısı Sunum 6: Laboratuvar Kuralları ve İş güvenliği
8 Koordinasyon toplantısı
9 Koordinasyon toplantısı
10 Ara rapor teslimi
11 Ara rapor değerlendirme toplantısı
12 Koordinasyon toplantısı
13 Koordinasyon toplantısı
14 Proje önerisi teslimi

1-Callister, W.D. (2007) Materials Science and Engineering: An Introduction. 7th Edition, John Wiley & Sons, New York.
2-Öğrencilerin proje konusunda literatür taraması yapması gerekmektedir.
3-Malzeme Laboratuvarı dersine ait ders notları
4-Malzeme Karakterizasyonu dersine ait ders notları

Bilimsel tartışmalar, proje sürecine yönelik sunumlar, rapor hazırlama, proje önerisi hazırlama ve sözlü olarak sunma, sınavlar.

Bitirme Projesi Hazırlık dersi kapsamında öğrencilerden beklenenler ve öğrenci değerlendirmeleri hakkındaki tüm bilgiler ve uygulama esasları Bölüm web sitesinde verilmektedir.

BPH toplantılarına katılım, haftalık verilen görevlerin tamamlanması ve takım oturumlarında sorulan sorulara verilen yanıtlar değerlendirmede dikkate alınacaktır (Ödev notu).
Dönem sonunda her takım proje önerisi hazırlayacak ve proje önerileri belirlenen bir kurul tarafından değerlendirilecektir (Proje notu).
Proje önerilerin sözlü sunumları değerlendirilmeye alınacaktır (Sunum notu).
Ara sınav dönem içinde öğrencilere yapılan sunumların değerlendirilmesi şeklinde olacaktır.
Final sınavı Bitirme Projesi dersi için gerekli olan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği temel bilgilerinin ölçülmesine yönelik olacaktır.
Bitirme projesi hazırlık dersi değerlendirme ölçütlerine ait detaylar Bölüm web sayfasında verilmektedir.

Öğrencilerin haftalık oturum saatinde hazırlıklı gelmeleri, derse ilişkin olarak oturumlardaki bilimsel tartışmalara ve önceden bildirilen ve istenen tüm çalışmalara etkin bir şekilde katılmaları beklenmektedir. Bitirme Projesi Hazırlık çalışmaları Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü "BİTİRME PROJESİ YÜRÜTME YÖNERGESİ"ne göre yürütülür.

Doç. Dr. Serdar Yıldırım (2023-2024 Ders Koordinatörü)
e-posta: serdar.yildirim@deu.edu.tr

Proje koordinatörü öğretim üyesi ve öğrenci takımı birlikte belirleyecektir.

Uygulama (oturumlar) 14 2 28
Sözlü ve Poster Sunum Hazırlama 1 10 10