: MADEN ARAMALARINDA ULUSAL VE ULUSLARARASI STANDARTLAR

Maden Mühendisliği

PROF. DR. BAYRAM KAHRAMAN

Maden Mühendisliği

Dünyada, geçmişte birkaç ülkede maden arama sonuçlarının halka rapor edilmesinde yaşanan skandallar sonucunda güvenilir maden kaynak ve rezerv tahminlerine yönelik bazı standart ve sıkı kurallar getirme gündeme gelmiştir. Madencilik faaliyetlerinin yoğun olduğu ülkeler bu konuda yasal düzenlemeler yapmışlardır. Ulusal ve CRIRSCO gibi uluslararası düzenlemelerle maden kaynak ve rezervlerinin halka açık rapor edilmesi belirli kurallara bağlanmıştır.
Raporlama standartları; maden arama sonuçları ile maden kaynak ve rezerv tahminlerinin güvenilir (gerçek durumu yansıtan), karşılaştırılabilir, tutarlı ve dengeli olarak rapor edilmesi için uyulması gereken ilke ve kurallar bütünü olarak tanımlanabilir. Raporlama standartlarınının oluşturulması, maden arama sonuçları ile maden kaynak ve rezerv tahminlerine ilişkin rapor kullanıcılarının (politika oluşturucular, planlamacılar, yatırımcılar, finansörler, mali analistler) doğru kararlar verebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Bu ders, güvenilir maden kaynak/rezerv tahmin ve raporlama standartları hakkında öğrenciyi bilgilendirecektir.
Bu ders kapsamında öğrenciler uluslararası nitelikli, standartlara uygun rapor oluşturma konusunda bilgi sahibi olacaktır.

1   Rezerv/Kaynak Sınıflama Sistemlerinin Madencilik Faaliyetlerindeki Yeri ve Önemi
2   Uluslararası Rezerv/Kaynak Sınıflama Sistemleri
3   Ulusal Rezerv/Kaynak Sınıflama Sistemleri
4   Standartlara Uygun Rezerv/Kaynak Raporu Hazırlama
5   Maden Arama Sonuçları, Mineral Kaynakları ve Maden Rezervleri Arasındaki Genel İlişki

1 Maden Kaynak/Rezerv Tanımları
2 Uluslararası Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Standartları Gelişimi
3 Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Standartları Gelişimi
4 Uluslararası Rezerv/Kaynak Sınıflama Sistemleri JORC Yönetmeliği (Joint Ore Reserve Committee, Avustralya) NI 43-101 (National Instrument 43-101, Kanada)
5 Uluslararası Rezerv/Kaynak Sınıflama Sistemleri SAMREC (South African Reserve Committee, Güney Afrika) PERC (Pan European Reserve Committee, AB)
6 Ortak Standartlar CRIRSCO, Combined Reserves International Reporting Standarts Committee, UNFC, United Nations Framework Classification For Fosil Energy and Mineral Resources
7 Ulusal Rezerv/Kaynak Sınıflama Sistemleri UMREK MTA
8 Maden arama sonuçları, mineral kaynakları ve maden rezervleri arasındaki genel ilişki
9 Vize Sınavı
10 Veri tabanı oluşturma, veri doğrulama ve veri geçerleme
11 Veri analizi
12 Ödev (Örnek sahaya ait sondaj verilerinin verilmesi. Bu verilerin sayısallaştırılıp veri tabanı oluşturulması anlatılacak)
13 Ödev sunumu
14 Ödev sunumu

- UMREK, 2018, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Kodu
- Özkan Y. Z., 2017, Güvenilir Maden Kaynak ve Rezerv Tahminlerine Yönelik Bir - - Asırlık Arayış: Türkiye Tecrübesi, Madencilik Türkiye Dergisi Sayı 62.
- Bumin M., Emre E., Kutluay N., Özkan Y. Z., 2007, MTA Rezerv/Kaynak Sınıflama Sisteminin Birleşmiş Milletler Sistemine Uyarlanması, MTA Özel Yayın Serisi 10.

Sunum + Sınıf içi tartışma + Ödev

1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.25 + OD * 0.25 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.25 + OD * 0.25 + BUT * 0.50

ÖÇ1-2-3: Ara sınav ile değerlendirilecek.
ÖÇ4-5: Ödev ile değerlendirilecek.
ÖÇ 2-5: Final sınavı ile değerlendirilecektir

Prof. Dr. Bayram KAHRAMAN