: ÇEVRESEL KONULAR, ÖNCELİKLER VE SORUNLAR ÜZERİNE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞERLENDİRMELERİ

ERA 2301 ÇEVRESEL KONULAR, ÖNCELİKLER VE SORUNLAR ÜZERİNE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞERLENDİRMELERİ SEÇMELİ 3 0 0 5

PROF. DR. GÜLAY ONUŞLUEL GÜL

İnşaat Mühendisliği (İ.Ö)
Jeofizik Mühendisliği
Tekstil Mühendisliği
Makina Mühendisliği
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
Maden Mühendisliği
Makina Mühendisliği (İ.Ö)
Elektrik - Elektronik Mühendisliği
Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Jeoloji Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği
Çevre Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği

Bu ders, iklim değişikliği olgusu ile bu yöndeki değişimlerin çevre üzerindeki etkisinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Öğrenciler iklim değişikliğinin bilimsel temellerini, nedenlerini, sonuçlarını ve olası çözümlerini öğrenebilecek olup, ders kapsamı ayrıca iklim değişikliğinin çeşitli çevresel yönler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesine, önceliklerin belirlenmesine ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için temel kaygıların ele alınmasına odaklanacaktır. Aday öğrenciler ayrıca karar alma ve yönetişim yapılarının çeşitli düzeylerinde iklim değişikliği ile ilgili strateji ve politikaların kavramsal ve politik gelişimi hakkında temel bilgi sahibi olacaklardır.

1   İklim değişikliğinin bilimsel temellerini, nedenlerini ve sonuçlarını anlamak.
2   İklim değişikliğine karşı potansiyel çözümleri keşfetmek/üretmek için temel kapasite gelişimine sahip olmak.
3   İklim değişikliğinin çeşitli çevresel alanlardaki etkilerine ilişkin değerlendirmeler yapılmasına katkıda bulunmak.
4   İklim değişikliğinden farklı derecelerde etkilenen temel çevresel konuları anlamak.
5   Sürdürülebilir yönetim stratejileri ve politikalarının tarihsel gelişimi hakkında bilgi edinmek.
6   İklim değişikliği olgusuyla mücadeleye yönelik uluslararası/ulusal politika çerçeveleri, anlaşmalar ve mekanizmalar hakkında bilgi sahibi olmak.

1 Sürdürülebilirlik kavramının tarihsel gelişimi, stratejiler ve politika tedbirleri.
2 Çevresel sürdürülebilirlik ekseninde iklim değişikliği olgusunun irdelenmesi.
3 İklim değişikliği bilimi ve iklim değişikliği değerlendirme yöntemleri.
4 Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), faaliyetleri ve katkıları.
5 Gelecek için iklim modelleri ve projeksiyonlar; İklim değişikliği değerlendirmeleri için veri toplama ve analiz yöntemleri.
6 İklim değişikliğinin biyoçeşitlilik üzerindeki etkileri; Ekosistemlerin kırılganlığı ve iklim adaptasyonu.
7 İklim değişikliğinin su kaynakları ve kalitesi üzerindeki etkileri; Sürdürülebilir su yönetimi; su kıtlığı ve kuraklık.
8 Ara Sınav; Öğrenci ödev konularının dağıtımı.
9 Enerji ve Karbon Ayak İzi: İklim değişikliğinde enerji üretiminin rolü; Karbon etkisini azaltmaya yönelikn iklim politikaları.
10 Kentsel ısı adası etkisi ve kentlerde iklim uyumu; Dayanıklılık için yeşil altyapı ve şehir planlaması.
11 İklim değişikliğinin tarımsal etkileri; Gıda güvenliği riskleri.
12 Su-Enerji-Gıda-Ekosistem (WEFE) Nexus anlayışı/yaklaşımı kapsamında iklim değişikliği değerlendirmeleri.
13 İklim değişikliğine karşı Doğa Tabanlı Çözümler (NBS).
14 Öğrenci ödev sunumları.

Seçili ders materyalleri ders sırasında dağıtılacak ve/veya belirtilecektir.

Kayıtlı tüm öğrencilerin derslere katılması beklenmektedir. Ders saatlerinde sunumlar yapılarak katılımcılara ders notları dağıtılacaktır. Sınavlar ve ödevler temel olarak öğrenci yeterliliklerini değerlendirmek ve notlandırmak için kullanılacaktır.

1 VZ Arasınav
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.30 + FN * 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + OD * 0.30 + BUT * 0.40

ÖÇ1-ÖÇ6: Tüm ÖÇ'ler ara sınav ve dönem sonu sınavları ile derste verilen ödevler üzerinden değerlendirilir.

Prof.Dr. Gülay Onuşluel Gül, e-posta: gulay.onusluel@deu.edu.tr, tel: +90 232 3017029

Prof.Dr. Ali Gül, e-posta: ali.gul@deu.edu.tr, tel: +90 232 3017024

Öğrenciler, öğretim üyesine gönderilecek e-posta iletileri üzerinden yüz yüze görüşme talebinde bulunabilecektir.

Öğrenci Sunumları 2 3 6

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11