: TIBBİ CİHAZLARDA TEST, KONTROL VE KALİBRASYON

Makina Mühendisliği (İ.Ö)
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
Elektrik - Elektronik Mühendisliği

20-30 yıl öncesiyle kıyaslandığında doktorların tıbbi cihazlara olan ihtiyaçları artmıştır. Doktor tanı koyarken tıbbi cihazların doğru çalışması ve güvenirliliği cihazların kalibrasyon, test ve kontrol kapsamına girmektedir. Bu dersin amacı öğrencilere kalibrasyon kavramını, önemini, gerekliliğini ve tıbbi cihazlarda kalibrasyonun nasıl yapılacağını, kalibrasyon test ve hesaplamalarını öğretmektir. Ayrıca yapılan kalibrasyon sonuçlarının değerlendirilmesi ve cihaz fonksiyon testleri konularının öğretilmesi hedeflenmiştir.

1   Öğrencilere biyomedikal cihazlarının kalibrasyon, test ve kontrolü konusunda temel gereklilikleri öğretmek.
2   Kalibrasyon ile ilgili standartları öğretmek.
3   Kalibratörleri tanıyabilmelerini sağlamak.
4   Kalibratör ve ölçü aletlerini kullanarak test yapabilme becerisini kazandırmak.
5   Biyomedikal cihazların kalibrasyonlarını yapabilme yetkinliğine ulaştırmak.

1 Tanımlar ve giriş, kalibrasyonda kullanılan ölçü aletleri, biyomedikal cihazlarda kullanılan kalibratörler ve test cihazları Klinik tip laboratuvar analiz cihazları kalibrasyonu devam
2 Ölçümün temel teorileri, biyomedikal cihazlarda kullanılan test cihazları, kalibrasyon ortamları, biyomedikal cihaz ölçümlerinde dikkat edilecek hususlar Laboratuar cihazlarının kalibrasyonu ve kalite kontrolü (Mikroskoplar, mikropipetler, sterilizasyon ve sterilizatörler, otoklav ve etüv kalibrasyon testleri, kuru hava sterilizatörleri, santrifüj cihazları, spektrofotometre, koagulometre, kan sayım cihazları, oto analizörler
3 Ölçme belirsizliği ve standartları, standart sapma hesaplamalarının ölçüm sınırlarının sonuçlara etkisi, sınır dışı değerlerde yapılacak işlemler Elektro fizyolojik ölçüm cihazları ve kalibrasyonu (EKG, EMG ve EEG cihazlarıı kalibrasyon testleri, elektroretinogram cihazı, odyometre), radyoloji cihazları kalibrasyonu ve kalite kontrolü (Röntgen cihazı, bilgisayarlı tomografi cihazı, MR, floroskopi, mamografi, ultrason cihazları)
4 Tıbbi cihazlarda kabul kriterleri ve töleransları Yaşam destek cihazları ve kalibrasyonu (Defibrilatör cihazı kalibrasyon testleri, kalp pilleri, invasive-non invasive ventilatör kalibrasyon testleri, anestezi cihazları, kalp akciğer makinesi, elektro cerrahi cihazları kalibrasyon testleri, elektro koterler, cerrahi aspiratörler, intravenöz terapi cihazları, diyaliz cihazları, fizik tedavi cihazları)
5 Kalibrasyonda kalite standartları
6 Cihazlarda medikal güvenlik standartları ve testleri
7 Elektriksel güvenlik ve elektriksel güvenlik testleri
8 Arasınav
9 Akış, basınç, sıcaklık ölçümleri ve kalibrasyonu
10 Klinik tip laboratuvar analiz cihazları kalibrasyonu (Tansiyon aleti kalibrasyonu, hastabaşı monitor cihazı kalibrasyon testleri, kan basınç ölçüm cihazı kalibrasyonu, kan gazları ölçüm teknikleri, infüzyon pompası kalibrasyon testleri)

Joseph J. Carr, John M. Brown (2000). Introduction to Biomedical Equipment Technology (4th Edition), Pearson Publishing.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (2022). Tıbbi Cihazların Test, Kontrol Ve Kalibrasyonu Hakkında Yönetmelik Kapsamında Yürütülecek Test, Kontrol Ve Kalibrasyon Faaliyetlerine İlişkin Kılavuz, TİTCK, Ankara.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (2015). Tıbbi Cihazların Test, Kontrol ve Kalibrasyonu Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete, Ankara, Sayı No: 29397.
Mana Sezdi (2012), Accreditation of Biomedical Calibration Measurements in Turkey, InTech Open Publishing, 79-99, http://dx.doi.org/10.5772/51075.
Marie B. Teixeira (2019). Design Controls for the Medical Device Industry, Third Edition, CRC Press.

Ders, sınıf sunumu ve tartışma formatında öğretilir. Öğretilen dersin yanı sıra, öğrenciler tarafından proje hazırlanacaktır.

1 VZ Vize
2 LAB Laboratuvar
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.25 + LAB * 0.25 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.25 + LAB * 0.25 + BUT * 0.50

Tıbbi cihazlarda kalibrasyon, test ve kontrol yöntemleri örnekleri ve laboratuvar çalışması ile konuları öğrencilere aktarıldıktan sonra, bu öğrenim çıktıları vize, proje ve final sınavları ile değerlendirilecektir.

Derse %70 devam zorunludur.

Dr. Öğr. Ü. Gülden Köktürk, gulden.kokturk@deu.edu.tr

Uygulama 6 2 12