DERS ADI

: KÜLTÜREL TURİZM

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TMT 4026 KÜLTÜREL TURİZM SEÇMELİ 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. EBRU GÜNLÜ KÜÇÜKALTAN

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Dersin amacı, öğrencilere deneysel bilgiye ek olarak ileri seviyede teorik kavramlar vermektir. Ders, öğrencilere turistik ürünler olarak kültür ve mirastaki son gelişmeleri tanıtacaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Turizmin sadece deniz-kum-güneş değil, bunun yanı sıra kültürel bir fenomen de olduğunun farkına varılması için tarihin ve bölümlerinin yerel ve ulusal kültürel kimlikler yaratma ve sürdürmedeki önemini anlamak (bilgi ve kavrama)
2   Ulusal ve yerel kimliklerdeki önemini anlamak için kültürel turizm alanındaki en son teorik ve deneysel gelişmeleri tespit etmek (bilgi ve kavrama)
3   Ulusların ve yerel kimliklerin özelliklerine aşina olmak için kültürün farklı tüketim şekillerini ve seyahatin güncel koşullarını anlamak (bilgi ve kavrama)
4   Mesleki bilgilerine uyarlayabilmek için miras ve kültürel turizmin yaratılması ve yönetilmesi ile ilgili çelişkili konuları anlamak (bilgi ve kavrama)
5   Mesleki bilgilerine uyarlamak için uygun kavramlar ve terminoloji anlayışını göstermek (uygulama)
6   Profesyonel turizm personeli algısıyla turizm politikalarını, stratejilerini ve uygulamasını eleştirel şekilde değerlendirmek (uygulama)

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Kültürel Turizme Giriş ve Ders Hakkında Bilgilendirme
2 Kemeraltı-Saha gezisi
3 İzmir Tarih Müzesi-Saha gezisi
4 Köşkleri-Buca Levanten-Saha Gezisi
5 Etik: İnsani/Sosyal, Toplumsal ve Çevresel Sorumluluklar-Konuk
6 Alan / Yer Kimliği ve Temalı Rotalar - Konuk
7 Yeşilova-Saha gezisi
8 Somut olmayan kültürel miras bilgilendirme ve gezi
9 Kentsel Yenilenme, Yerel Yönetimler ve Ekonomik Etki (Travel Turkey)
10 Bilgi ve İletişim Teknolojisinin Kullanımı (Çevrimiçi Bilgi Yarışması vb.)
11 Sanat ve Turizm (Kemeraltı Ebru vb. Atölyelere Saha gezisi))
12 Agora Ören Yeri-Saha Gezisii
13 Fotoğraf Sergisi-DESEM
14 Genel Değerlendirme ve Poster Bildirilerin Sunumu

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Richards, G. (2007). Cultural Tourism: Global and Local Perspectives. NY: Hayworth

2. Sigala, M. ve Leslie, D. (2005). International Cultural Tourism Management: Implications and Cases. Oxford: Butterworth Heinemann

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Sahada ders anlatımları
2. Tartışmalar
3. Poster Bildiri Sunum

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 SUN SUNUM
2 DKT DERSE KATILIM
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU SUN * 0.80 +DKT * 0.20


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Öğrenciler kavramlar ve teoriler hakkındaki bilgileri konusunda çoktan seçmeli ve problem temelli yazılı sınav aracılığı ile değerlendirilecektir.
Öğrenciler kavramlar ve teoriler hakkındaki bilgileri konusunda çoktan seçmeli ve problem temelli yazılı sınav aracılığı ile değerlendirilecektir.
Her bir grup üyesinin eğitmen tarafından verilen örnek olay çalışmaları üzerinde çalışması, bulguları ve sonuçları grupların geri kalanı ile tartışması beklenmektedir.

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin % 70'ine devam zorunludur.
2. Öğrencilerin sınıf ve grup çalışmalarına katılmaları gereklidir.
3. Saha gezilerinin tamamına katılım zorunludur

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 0 0 0
Final Sınavına Hazırlık 0 0 0
Sunum Hazırlama 1 20 20
Ders ve Alan Çalışmalarına Katılım 6 3 18
Final Sınavı 0 0 0
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 94

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.4543
ÖK.544
ÖK.6443