: YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ

Turizm İşletmeciliği

PROF. DR. IŞIL ÖZGEN

Turizm İşletmeciliği

Bu dersin amacı, yiyecek-içecek alanında kariyer düşünen öğrencilere temel yiyecek-içecek yönetim bilgilerini kazandırmaktır.

1   Yiyecek hizmeti işletmelerinin türlerini açıklamak ve ticari ile kurumsal yiyecek hizmeti arasında karşılaştırmalar yapabilmek.
2   Yiyecek hizmetlerindeki yönetim seviyelerini açıklamak ve yiyecek ve içecek işletmelerinde çeşitli üretim ve hizmet pozisyonlarını ile organizasyon şemalarını tanımlamak.
3   Yiyecek- içecek pazarlamasını açıklamak ve fizibilitr çalışmalarının, pazar araştırmasının ve pazarlama planlarının önemini tartışmak
4   Menü planlama sürecini, menü türlerini, menü fiyatlandırma türlerini açıklamak , menü karlılığını ve popülerliğini analiz etmek ve menü analizine göre eylem planları hazırlamak.
5   Standart reçetelerin nasıl oluşturulacağını açıklamak ve üretim planlamasındaki avantajlarını, etkili programlama ve zamanlama konusunu tartışabilmek.

1 Yiyecek-İçecek Endüstrisi
2 Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Organizasyonu
3 Gıda Güvenliği ve Hijyeni
4 Gıda Alerjileri
5 Menü Yönetimi 1
6 Menü Yönetimi 2
7 Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Dengeli Beslenme
8 Standard Üretim Maliyetleri ve Fiyatlama Stratejileri
9 Üretime Hazırlık
10 Üretim
11 Yiyecek-İçecek Servisi 1
12 Yiyecek-İçecek Servisi 2
13 İklim Değişikliği ve Yiyecek İşletmeleri
14 İşçi Sağlığı ve Güvenliği

1. June Payne Palacio, Monica Theis (2015) Food Service Management: Principle and Practices, 13 th Edition Pearson Publishings.

Ders Anlatımı: Haftada üç saat ders anlatımı
Konuk Konuşmacılar: Uygunluk durumuna göre, İzmir'in büyük ölçekli otellerinin Yiyecek ve İçecek Müdürleri, öğrencilerle deneyimlerini paylaşmak üzere konuk konuşmacı olarak davet edilecektir.

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 +YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME NOTU
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60

Ara Sınav: Sınav, ara sınava kadar ders içeriğinde belirtilen konuları kapsayacaktır.
Final Sınavı: Sınav, ara sınav sonrası ders içeriğinde belirtilen konuları kapsayacaktır.

1. Öğrenciler kar amacı güden işletmelerle gütmeyen işletmeleri karşılaştırabilmelidir.
2. Öğrenciler üretim ve serviste çalışan personeli bilip, örgüt şemalarını değerlendirebilmelidir.
3. Öğrenciler fizibilite çalışmaları, pazarlama araştırmaları ve pazarlama planlarının önemini kavrayıp tartışabilmelidir.
4. Öğrenciler menü planlama sürecini tartışıp menüleri popülerlikleri ve karlılıkları açısından analiz edebilmelidir.

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Fakültede kopyacılık eylemini belirlemede TURNITIN programı kullanılmaktadır.
4. Derse geç gelme veya erken ayrılma durumlarında öğrenci devamsız sayılacaktır.
5. Ders sırasında cep telefonundan mesajlaşma ya da herhangi bir elektronik aletin kullanılması yasaktır.

Prof. Dr. Işıl ÖZGEN
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Yiyecek-İçecek Yönetimi Anabilim Dalı
E-mail: isil.goksu@deu.edu.tr

Görüşme Günleri:
Salı
Saat 10:30-11:30
2. Kat A 212/A No'lu Oda

Uygulama 0 0 0
Final Sınavı 1 1,5 2
Vize Sınavı 1 1,5 2
Diğer Kısa Sınav 0 0 0

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19