DERS ADI

: Gıdalardaki Doğal Toksikatlar

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
KİM 4261 Gıdalardaki Doğal Toksikatlar SEÇMELİ 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Kimya

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. RAZİYE ÖZTÜRK ÜREK

Dersi Alan Birimler

Kimya

Dersin Amacı

Bu ders kapsamında; öğrencilerin gıdalardaki doğal toksikantların yapıları, etkileri ve üretimlerine etki eden faktörlerin yanı sıra metabolizmalarını ve tayin yöntemlerinin önemini öğrenmeleri amaçlanmaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Öğrenciler; Gıdalardaki doğal toksikantları sınıflandırarak etkilerini açıklayabilir,
2   Gıdalardaki toksinlerin tayinlerinin önemini ve tolerans düzeylerini ifade edebilir,
3   Gıdalardaki doğal toksikantların üretimini etki eden faktörleri tartışabilir,
4   Gıdalardaki doğal toksikantların metabolizmasını hastalıklarla ilişkilendirerek tartışabilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıdalardaki doğal toksikantlara giriş
2 Toksin etkisinin anlaşılması: Nörotoksinlerin yapıları ve etkileri
3 Toksin alımının değerlendirilmesi
4 Toksinlerin ve etkilerinin belirlenmesi: Glukozinolatlar
5 Besinsel denge üzerine etkiler: Antinütrientler
6 Aflatoksinler
7 Aflatoksin metabolizması
8 Aflatoksin metabolizmasının hastalıklarla ilişkisi
9 Gıdalardaki toksinlerin kalite kontrol yöntemleri
10 Stafilokokal enterotoksinler ve analiz yöntemleri
11 Toleranslar: Patates glikoalkaloidler
12 Mikotoksin üretimine etki eden faktörler
13 Mikotoksin üretimi üzerine biosid ve diğer ajanların etkileri
14 Öğrenci sunumları

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Rechcigl, Miloslav. Handbook of Naturally Occurring Food Toxicants. CRC press, 2018.


Yardımcı kaynaklar: Watson D.H. (Ed) Natural Toxicants in Food, ISBN: 185075862-X, 1998.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Sunum
Soru cevap tekniği
Ödev verme

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.30 + FN * 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + OD * 0.30 + BUT * 0.40


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sunumlarda verilen temel kavramları anlamlı öğrenmesi, kavramların birbirleri ile ilişkilendirmesi, sebep-sonuç ilişkilerini kurulabilmesi ve soru veya problemlere yönelik mevcut bilgilerini kullanarak yorum yapabilmesi ve fikir üretiminin değerlendirilmesi ara sınav, final sınavı, ödevlerle gerçekleştirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Prof.Dr.Raziye Öztürk Ürek
DEÜ Fen Fak. Kimya Böl. Biyokimya ABD., Buca-İZMİR
raziye.urek@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Cuma 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Ödev Hazırlama 1 5 5
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 75

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17
ÖK.151255234255
ÖK.25453423455
ÖK.35453323455
ÖK.4522523455