DERS ADI

: İkram ve Genel Servis Usulleri

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
KBN 2006 İkram ve Genel Servis Usulleri ZORUNLU 2 1 0 6

Dersi Veren Birim

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

PINAR GÜNEL

Dersi Alan Birimler

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri

Dersin Amacı

Uçuş boyunca, uçuş emniyetine engel olmadan, yolcu memnuniyetini sağlamayı hedefleyecek şekilde ikram malzemeleri, türleri ve servis usullerinin anlatılmasıdır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Öğrenciler kabinde ikramın veriliş nedenini ve ikram malzemelerini tanımlayabilecek.
2   Öğrenciler servis yapılırken dikkat edilecek hususları öğrenebilecek.
3   Öğrenciler standart servis usulleri ve sınıflara göre servis çeşitlerini öğrenebilecek.
4   Öğrenciler hijyen kuralları, içecek ve servis çeşitleri hakkında bilgi edinebilecek.
5   Öğrenciler farklı ülkelerin yemek kültürleri hakkında bilgi sahibi olabilecek.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 İkramın Veriliş Nedenleri
2 Servis Hazırlığı
3 Servis Yapılırken Dikkat Edilecek Hususlar
4 İkram Malzemeleri
5 İkram Malzemelerinin Korunması
6 Yükleme ve Teslimat Konusunda Dikkat Edilecek Hususlar
7 Ara Sınav
8 Standart Servis Usulleri-Yolcu Niteliğine Göre Servis Çeşitleri
9 Hijyen Kuralları-İş Sağlığı ve Güvenliği
10 Kırtasiye Malzemeleri
11 Alkollü ve Alkolsüz İçecek Çeşitleri
12 İçecek Servis Kuralları
13 İçecek Servis Kuralları
14 Ülkelerin Yemek Kültürleri
15 Final Exam

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana Kaynaklar:
1)Yiyecek-İçecek Hizmetleri, Doç.Dr.Dündar Denizer, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No:2540, Açıköğretim Yayını No:1511
2) Yiyecek İçecek Servisi, A.Sökmen (2011), Detay Yayıncılık
3) Yiyecek İçecek Sektörü, Atatürk Üniversitesi, Genel Turizm, Arş. Gör. Sercan Benli
4) SHGM Yolcu Hizmetleri, Havaalanları Daire Başkanlığı, Yayın No:HAD/T-20, Pegem Yayıncılık, 2013
5) Havacılık Terimleri Sözlüğü, DHMİ, 2011


Yardımcı Kaynaklar:
Dünya Mutfakları 1, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No:3309, Açıköğretim Fakültesi Yayını No:2171

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Sınıfta yüzyüze konu anlatma tekniği, tartışma ve problem çözme, okuma araştırma, sınıf içi uygulamalar, öğrenci sunumları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.50 +FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.50 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınavlar: Bu dönem süresince vize sınavı ve final sınavı olmak üzere iki sınav yapılacaktır.
Notlar: Vize Sınavı (%50), Final Sınavı (%50), Bütünleme Sınavı ( %50).

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1) Derslerin %70 ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.
2) Her türlü intihal girişimi fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

pinar.gunel@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi, 13:00 - 16:30, Zemin Kat, No: Z-08, Efes Meslek Yüksekokulu, Selçuk / İZMİR.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Öğrenci Sunumları 6 2 12
Konu Hakkında Hazırlık 12 4 48
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Kitap Okuma 6 2 12
Sınıf içi uygulamalar 10 1 10
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 146

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15
ÖK.143533
ÖK.23533
ÖK.333533
ÖK.4335323
ÖK.53335323