DERS ADI

: Bitkisel Yağ Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2009 Bitkisel Yağ Teknolojisi ZORUNLU 3 0 1 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA AKCAN

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Dünyada ve ülkemizde üretilen yemeklik yağ hammaddelerini tanıtmak, bu hammaddelerden yemeklik yağ ve margarin elde etmek için kullanılan tüm teknolojik işlem basamaklarını öğretmek ve temel yağ analizlerini kavratmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yağ hammaddelerini sınıflandırabilme ve tanıtabilme.
2   Yağın kimyasal yapısını ve beslenmedeki önemini kavrayabilme.
3   Temel yağ analizlerini gösterebilme.
4   Yağlı tohumların bozulmadan depolanabilmesi için gerekli önlemleri alabilme.
5   Tohumlardan ham yağ ve ham yağdan rafine yağ üretim aşamalarını ayrıntılı olarak açıklayabilme.
6   Hayvansal ve bitkisel yağlar arasındaki farkı, yağın fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından açıklayabilme.
7   Zeytinyağı üretim teknolojisini açıklayabilme ve zeytinyağının beslenmedeki önemini kavrayabilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Hücrede yağ asitlerinin sentezi. Ülkemizde üretilen bazı yağlı tohumların tanıtılması
2 Yağların kimyasal yapısı. Yağlı tohumlarda nem tayini
3 Beslenmemizde yemeklik yağların önemi. Yağlı tohumlardan soxhlet yöntemi ile yağ tayini
4 Ticari öneme sahip yağlar. Yağlarda sabunlaşma sayısı tayini-çözelti hazırlama
5 Yağlı tohum ve meyve ticareti borsa kriterleri. Yağlarda sabunlaşma sayısı tayini
6 Yağlı tohumların depolanması. Yağlarda teorik olarak sabunlaşma sayısının hesaplanması
7 Yağlı tohumların depolanması. Yağlarda teorik olarak sabunlaşma sayısının hesaplanması
8 Vize
9 Ham yağ elde etme yöntemleri. Yağlarda teorik olarak iyot sayısının hesaplanması
10 Ham yağ elde etme yöntemleri. Yağlarda iyot sayısı tayini-çözelti hazırlama
11 Ham yağın rafinasyonu. Yağlarda iyot sayısı tayini
12 Ham yağın rafinasyonu. Yağlarda özgül ağırlık tayini
13 Zeytinyağı üretim teknolojisi. Yağlarda erime noktası tayini
14 Yağların katı hale getirilmesi. Yağlarda mineral yağ tayini
15 Margarin üretimi. Yağlarda sabun aranması
16 Final Uygulama Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Başoğlu, F., 2006. Yemeklik Yağ Teknolojileri, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. ISBN: 975-591-942-2

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

yüz yüze anlatım, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınav ve ödev.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70 ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

tolga.akcan@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Laboratuvar 14 1 14
Öğrenci Sunumları 2 3 6
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Lab Sınavına Hazırlık 1 5 5
Laboratuvar'a Hazırlık 14 1 14
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
Uygulama sınavı 1 1 1
Proje Final Sunumu 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 126

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11
ÖK.15
ÖK.2152
ÖK.31115
ÖK.4
ÖK.515
ÖK.6151
ÖK.714