DERS ADI

: Süt Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2012 Süt Teknolojisi ZORUNLU 3 0 1 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA AKCAN

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak yapma hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve peynir üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Sütün bileşimi, kimyası ve mikrobiyolojisinin teknolojik açıdan önemini kavrayabilme
2   Süt ürünlerinin üretim teknolojileri hakkında temel bilgileri edinebilme
3   Süt ve ürünlerine özgü analizleri uygulayabilecek duruma gelebilme
4   Süt ve ürünlerinde oluşabilecek kusurların nedenlerini açıklayabilme ve gerekli önemleri alabilme
5   Süt teknolojisinde kullanılan alet, ekipman ve sistemlerin çalışma prensiplerini öğrenebilme
6   Süt ve ürünlerine ilişkin kodeks ve standartlar hakkında bilgi edinebilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Sütün tanımı ve bileşimi, sütün bileşimi ve verimini etkileyen faktörler Süt ürünlerinden numune alma teknikleri
2 Çiğ sütün sağlanması ve fabrikaya kabulü, süt işletmelerinde miktar ölçümü Süt ürünlerinden numune alma teknikleri
3 Sütün temizlenmesi, deaerasyonu ve deodorizasyonu Sütte özgül ağırlık tayini ve ilgili problemlerin çözümü
4 Süt yağının ayrılması ve standardizasyonu Separatörün tanıtımı ve standardizasyon problemleri
5 Sütün homojenizasyonu, pastörize içme sütü teknolojisi Süt ürünleri ile ilgili kodeks, tüzük ve standartların tanıtılması
6 Sterilize içme sütü teknolojisi Pastörizatörün ve homojenizatörün tanıtımı, çalışma prensipleri
7 Sterilize içme sütü teknolojisi Pastörizatörün ve homojenizatörün tanıtımı, çalışma prensipleri
8 Arasınav Süt ve ürünlerinde pH ve asitlik tayini
9 İçme sütlerinin depolanması Süt ve ürünlerinde yağ tayini ve kurumadde tayini
10 Süttozu üretimi Süttozu analizleri
11 Peynir altı suyu üretimi Kurutulmuş süt ürünlerinin depolanması Peynir mayasında kuvvet tayini ve problemleri
12 Beyaz peynir üretimi Peynirde tuz tayini
13 Kaşar peyniri üretimi Peynirde asitlik ve PH tayini
14 Eritme peyniri üretimi Eritme peyniri hesaplamaları ve Stephan eritme peyniri makinesinin tanıtımı
15 Proje sunumları Uygulama sınavı
16 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

DERS KİTABI:
1. Üçüncü, Mustafa, 1996, Süt Teknolojisi II. Bölüm, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, No: 32 Bornova, İzmir, 210 s.
2. Metin, Mustafa, Öztürk, Gül Figen, 2002, Süt Ve Mamulleri Analiz Yöntemleri, Duyusal, Fiziksel ve Kimyasal Analizler, EMYO Yayınları, No: 24, EMYO Basımevi, Bornova, İzmir, 439 s. YARDIMCI KİTAPLAR:
1. Üçüncü, Mustafa, 2005, Süt ve Mamulleri Teknolojisi, II Cilt, Meta Basım, Bornova, İzmir, 567 s. DERS ARAÇLARI: Laboratuvar deney gereçleri, Bilgisayar, Projeksiyon cihazı ve Bilimsel hesap makinesi

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sunumlar ve ödevler.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınav ve ödevler

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70 ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

tolga.akcan@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Laboratuvar 14 1 14
Öğrenci Sunumları 2 3 6
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Lab Sınavına Hazırlık 1 5 5
Laboratuvar'a Hazırlık 14 1 14
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavı 1 1 1
Uygulama sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Proje Ödevi 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 126

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.32125
ÖK.45
ÖK.525
ÖK.625