DERS ADI

: Süt Hijyeni ve Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
VET 4025 Süt Hijyeni ve Teknolojisi ZORUNLU 1 2 0 3

Dersi Veren Birim

Veteriner Hekimliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. NURAY GAMZE YÖRÜK

Dersi Alan Birimler

Veteriner Hekimliği

Dersin Amacı

Süt, süt hijyeni ve süt ürünleri üretim teknolojilerini bilen, bu teknikleri halk sağlığı ve gıda güvenliğinin sağlanması için kullanabilen veteriner hekimler yetiştirilmesi.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Sütün oluşumu, bileşimi ve beslenmedeki önemini bilir.
2   Sütün özgül ağırlığı, asitliği, donma noktası gibi fiziksel özellikleri ve önemini bilir.
3   Sütün bileşiminde bulunan maddelerin önemi, kimyasal yapıları, süt teknolojisindeki önemini bilir.
4   Sütten içme sütü, süt tozu, fermente süt ürünleri gibi süt ürünlerinin üretimini bilir.
5   Sütten tereyağı, dondurma gibi süt ürünlerinin üretimini bilir.
6   Sütten yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin üretimini bilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş, Sütün Tanımı, Sütün Genel Özellikleri Tereyağı Üretim Teknolojisi, Tereyağı Üretiminde Kullanılan Starter Kültürler, Tereyağının Nitelikleri, Kalite Kontrolü ve Kusurlar
2 Sütün Oluşumu, Farklı Tür Sütlerin Özellikleri Dondurma Üretim Teknolojisi
3 Sütün Miktar ve Bileşimini Etkileyen Faktörler, Kaliteli Çiğ Süt Peynir Üretim Teknolojisi 1
4 Sütün Bileşimini Oluşturan Unsurlar, Proteinler Peynir Üretim Teknolojisi 2
5 Süt Lipidleri
6 Laktoz, Mineral Maddeler, Enzimler
7 Süt İşletmelerinde Temizlik Dezenfeksiyon
8 Pastörizasyon Metotları, Pastörize Sütün Nitelikleri, Kalite Kontrolü ve Kusurlar
9 Sterilizasyon Metotları, UHT Steril Süt Üretim Teknolojisi, UHT Steril Sütün Nitelikleri, Kalite Kontrolü ve Kusurlar
10 Yoğurt Üretim Teknolojisi, Starter Kültürler ve Kullanımları, Yoğurdun Nitelikleri, Kalite Kontrolü ve Kusurlar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Güner, A. Ders Notları
2. Tekinşen OC, Tekinşen KK. Süt ve Süt Ürünleri, Temel Bilgiler, Teknoloji, Kalite Kontrolü, 2005, Konya.
3. Ormancı Bilir FS, Süt Hijyeni ve Teknolojisi, 2020, Ankara
4. Metin, M. Süt Teknolojisi Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, İzmir, 2017.
5. Metin, M. Sütün Yapısı ve Özellikleri, İzmir, 2014.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders teorik olarak 2 saat, uygulamalı olarak 2 saat yapılacaktır. Anlatım, tartışma.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Öğrenciler vize ve final sınavları ile değerlendirileceklerdir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Ders saatine belirtilen zamana uyulmalıdır.Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Doç. Dr. Nuray Gamze YÖRÜK
Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Cumhuriyet Mahallesi cami Sok.No:3 posta Kodu:35890
Kiraz -İZMİR
Telefon: 0(232) 572 35 30
e-mail: nuraygamze.yoruk@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Uygulama 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 6 1 6
Final Sınavına Hazırlık 6 1 6
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 7 1 7
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 77

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.1555
ÖK.2555
ÖK.3555
ÖK.4555
ÖK.5555
ÖK.6555