DERS ADI

: Gastronomi ve Kültür

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 5020 Gastronomi ve Kültür SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZAY EMRE YILDIZ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Amacı

İnsan uygarlığının gelişim süreci içinde çevre, besin ve beslenme ile ilişkilerinin incelenerek değişkenler arasındaki ilişkileri araştırma ve sorgulama becerisi kazandırmak

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Besinlerin fizyolojik yapı ve kalıtım üzerindeki etkilerini anlamak
2   Kültürün gelişim sürecini anlamak
3   Uygarlığın gelişimi boyunca çevre koşullarının etkisini anlamak
4   Besin ve beslenmenin kültür ve coğrafya ile olan ilişkisini anlamak
5   Gastronominin gelişiminde kültürel unsurların önemini anlamak

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1. İnsan uygarlığının gelişim süreci
2 2. Besinle ilişkinin insan fizyolojisi ve toplumlar üzerindeki etkisi
3 3. Coğrafya, besin ve kültürel etkileşim
4 4. Kültürü oluşturan unsurlar ve nedenler
5 5. Kültürün gelişimi ve bu süreçte besinle olan ilişkimiz
6 6. Tarih çağlarında besinler, mutfak ve beslenme
7 7. Mutfak ve beslenme kültürleri
8 8. Yemek ile ilgili söylenceler
9 9. İnsan uygarlığının bir işlevi olarak kutlamalar, festivaller ve ziyafetler
10 10. Oruç ve şölenler
11 11. Keyif aracı olarak yemek ve gastronomi
12 12. Gastronomi ile ilgili kültürel eylemler
13 13. Turizm, ticari yiyecek içecek hizmeti ve kitlesel besin üretimi
14 14. Sunumlar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Phyllis Pray Bober (2003), Sanati Kültür ve Mutfak, Kitap Yayınevi, İstanbul

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Tartışma, okuma, ders anlatımı ve sunumlar

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Öğrencilerin derse etkin katılımı, tartışmalara dahil olması, değişkenler arasında nedensellik ilişkileri kurabilmesi, araştırma, yeni bilgi edinme ve üretme becerilerini geliştirmesi beklenmektedir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrencilerin derse katılımı, sınav ve sunumlarda başarılı olması beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ozay.yildiz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 13.00-16.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Öğrenci Sunumları 0 0 0
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Sunum Hazırlama 5 5 25
Web'de Tarama ve Kütüphane Çalışması 14 2 28
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.155
ÖK.25
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.555