DERS ADI

: Sürdürülebilir Gıda Yönetimi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 5018 Sürdürülebilir Gıda Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. PINAR IŞILDAR

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde gıda sistemlerini inceleyerek, sürdürülebilir gıda yönetimi hakkında gerekli bilgi ve becerinin kazandırılmasıdır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma kavramlarını, felsefesini ve ilkelerini öğrenmek
2   Gıda ve sürdürülebilir gıda sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak
3   Çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik ile gıda yönetimini entegre edebilmek.
4   Sürdürülebilir Gıda Yönetimi ile güncel gelişmeleri takip edebilmek.
5   Sürdürülebilir Gıda Yönetimi konusunda güncel gelişmeleri takip edebilmek, yeni yöntemler ve sistemler geliştirebilmek.
6   Küresel gıda arzı ve talebi ile sürdürülebilir gıda sistemlerini izleyebilmek, karşılaştırmalı analizler yapabilmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma kavramları
2 Gıda arzı ve talebi, Küresel değerlendirmeler
3 Gıda Sistemleri
4 Gıda üretimi, lojistiği ve tüketimi
5 Sürdürülebilir Gıda Üretimi
6 Sürdürülebilir Gıdalar
7 Sürdürülebilir Gıdalar / Vize
8 Sürdürülebilir Gıdalar / Vize
9 Gıda İsrafı
10 Adil Ticaret
11 Coğrafi İşaretleme
12 Sürdürülebilir gıdalarla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat
13 Sürdürülebilir gıdaların üretimden tüketime yönetilmesi ve Dünyadan örnekler
14 Gelecekte sürdürülebilir gıda arz ve talep projeksiyonu, istatistik
15 Final
16 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Pınar Işıldar (2021). Destinasyon Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar , Edt: Karasakal, S. Ve Doğan, O., Nobel Akademik Yayıncılıktan, Ankara, Syf.235-260.
Aslı Emine Özen De Haas, Pınar Işıldar, Özay Emre Yıldız (2021), Sustainable Gastronomy Tourism and The Global Food Industry , Global Issues in Business and Organization Studies, Edt: Erhan Aydin, Mushfiqur Rahman, Cambridge Scholars Publishing, p.123-150.
Zümrüt Begüm Ögel (2019). Destinasyonlarda Sürdürülebilir Gıda Yönetimi, Papatya Bilim, İstanbul.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatım, Sunum, Örnek olay incelemeleri, Makale okumaları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama, sunumlar ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrenciler derste zamanında hazır bulunmalıdır.
Öğrenciler sınıfın ve okulun kurallarına uymalıdır.
Öğrenciler düzenli olarak derse devam etmelidir.
Öğrenci örneğin sınavlarını geçmek gibi sorumluluklarını yerine getirmelidi

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

pinar.isildar@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı, 13:00-14:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 5 60
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 5 5
Ödev Hazırlama 1 10 10
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 118

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.155
ÖK.255
ÖK.35
ÖK.45
ÖK.55
ÖK.65