DERECE PROGRAMLARI

: İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Tezsiz Yüksek Lisans programı 2008 yılında açılmıştır. Programın amacı, yargı kararları tahlili ve içtihatlara dayalı olay problem çözümü yoluyla, iş ve sosyal güvenlik hukuku ilkelerinin ve mevzuatının Türk yargı makamlarınca ne şekilde uygulandığını ortaya koymaktır. Bu sayede mezunlar, çalışma hayatında karşılaşılan hukuki durumları tespit edebilir ve çözüm üretebilir.İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik, Tezsiz Yüksek Lisans programı 3 profesör, 2 doçent ve 2 yardımcı doçent ile eğitim vermektedir.

Kazanılan Derece

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Tezsiz Yüksek Lisans Programı (I.O)

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Aynı veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi, Not Döküm Belgesi (Transkript), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya eşdeğer GRE, GMAT ve Dil Yeterliliği sınavlarından kabul edilebilir puan ile lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. ALES ve Yabancı Dil puanı aranıp aranmayacağı ile ilgili istisnai durumlar Enstitü duyurusunda yer alır. Ancak; Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

1,5 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 90 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Programın amacı, akademik çalışma potansiyeline sahip bilim uzmanı adaylarına, meslek hayatlarındaki çalışma ilişkilerinde karşılaşacakları hukuki sorunlara İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunun her alanında edindikleri bilgilerle çözüm bulabilme, teorik bilgiyi somut olaylara uygulayabilme yöntem ve yetkinliği kazandırmaktır.

Temel Program Kazanımları

1   İş hukukundaki temel kavramlarını algılayıp, çalışma yaşamında karşılaşılan hukuki sorunlara çözüm yolları bulabilirler. İş Kanunu ndaki çalışma süreleri, fesih gibi olguları çalışma yaşamına uyarlayabilirler.
2   İşçi sağlığının korunup geliştirilmesi ve iş güvenliğinin ileri düzeyde sağlanmasına yönelik kuramsal, teknik ve uygulamalı bilgilere sahiptirler; alandaki mevzuata hâkim olarak çalışma ortamındaki fiziki ve psiko-sosyal riskleri değerlendirip sorunları analiz edebilir ve mevzuata uygun şekilde çözebilirler.
3   Sosyal güvenlik kavramını, tarihsel gelişimini ve uluslararası boyutlarını tanımlayabilir, Türk sosyal güvenlik sistemindeki primsiz ve primli sistemin unsurlarıyla tanımlayabilir, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun kapsam, uygulama ve finansmanını somut örneklere uyarlayabilirler.
4   Çalışma yaşamında tarafların sendikal haklarını tanımlayabilir, sendikalar ve konfederasyonların kuruluşu, teşkilatı, faaliyeti ve denetlenmesi esaslarını analiz edebilirler.
5   İşçilerin ve işverenlerin karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek üzere yapılan toplu iş sözleşmelerini analiz edebilirler, uyuşmazlıkları barışçıl yollarla çözümleme yöntemini, grev ve lokavtın esaslarını ve usullerini, toplu iş ilişkilerine uyarlayabilirler.
6   Farklı disiplinlerden ve alanından edindiği ve/veya bütünleştirdiği yeni bilgileri kullanarak, analiz yapabilir ve özgün sonuçlara ulaşabilirler

Mezunların İstihdam Profilleri

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Tezsiz Yüksek Lisans Programından mezun olanlar, Özel İstihdam Büroları ve Türkiye İş Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi çeşitli kamu kurumlarında uzman ya da araştırmacı olarak, uzman veya yönetici olarak çalışabilirler. Özel sektörde uzman ve danışman gibi çeşitli görevler alabilmektedirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezunlar kendi uzmanlık alanlarında ilgili iş pozisyonlarına başvurabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik tezsiz yüksek lisans programında tüm dersler zorunlu olup, 3 dönemde gerçekleştirilen derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, izleyen dönemlerde dönem projesi hazırlamak ve başarmakla yükümlüdürler. Bu programda 12 zorunlu ders ve bir bitirme projesi bulunmaktadır. Tezsiz Yüksek Lisans programı öğrencileri dönem projelerini 3. Yarıyılın sonunda teslim etmek zorundadır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 İŞG 7039 İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı ZORUNLU 3 0 0 5
G 2 İŞG 7041 İş Yargılaması Usul Hukuku ZORUNLU 3 0 0 5
G 3 İŞG 7049 AB ve Türk Hukukunda Sendika Hakları ve Sendikal Güvence ZORUNLU 3 0 0 5
G 4 İŞG 7045 Sosyal Güvenliğe Giriş ZORUNLU 3 0 0 5
G 5 İŞG 7047 Bireysel İş İlişkilerinin Kurulması ZORUNLU 3 0 0 5
G 6 İŞG 7043 Toplu İş Sözleşmesi Süreci ve Kolektif Haklar ZORUNLU 3 0 0 5
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 SBE 7000 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 İŞG 7014 Bireysel İş İlişkilerinin Sona Ermesi ZORUNLU 3 0 0 4
B 3 İŞG 7018 Toplu İş Hukuku Uygulaması ZORUNLU 3 0 0 4
B 4 İŞG 7098 Dönem Projesi ZORUNLU 0 0 0 5
B 5 İŞG 7022 Bireysel İş Hukuku Uygulaması ZORUNLU 3 0 0 4
B 6 İŞG 7024 Türkiye'de Sosyal Sigortalar ZORUNLU 3 0 0 4
B 7 İŞG 7020 Sosyal Güvenlik Hukuku Uygulaması ZORUNLU 3 0 0 4
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 30
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Tezsiz Yüksek Lisans programı, ilgili dersler (75 AKTS) ve Dönem Projesi (15 AKTS) olmak üzere toplamda 90 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Özlem ÇAKIR
Tel: +90 232 301 02 89
Fax: +90 232 420 17 89
e-posta: ozlem.cakir@deu.edu.tr
Adres: Dokuz Eylül Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, PK: 35160, Dokuzçeşmeler, Buca / İzmir