: E-TURİZM

Turizm İşletmeciliği

PROF. DR. BURCU SELİN YILMAZ

Turizm İşletmeciliği

Bu dersin amacı öğrencilere bilgi ve iletişim teknolojilerinin turizm sistemi üzerindeki etkileri ve bilgi ve iletişim teknolojilerinin turizm endüstrisindeki uygulamaları üzerine ayrıntılı bilgi sunmaktır.

2   Bilgi ve iletişim teknolojileri devriminin ve bilgi toplumunun turizm üzerindeki etkilerini değerlendirebilmek için turizm endüstrisinin farklı sektörlerinde stratejik yönetim ve işletim yönetiminde bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkilerini anlayabilmek.
3   Bilgi ve iletişim teknoloji ile stratejik rekabet avantajı elde etme, turizmde bilgi ve iletişim teknolojilerinin çok boyutlu çerçevesi, turizmde internet uygulamaları, yeni turizm tüketicileri, turizm endüstrisinde yeni yönetim ve pazarlama yaklaşımları gibi konuları tartışabilmek için turizmde bilgi ve iletişim teknolojilerinin getirdiği dönüşümü anlayabilmek.
4   Sosyal medyanın gelişimi, sosyal medya pazarlaması, turizm pazarlamasında sosyal medyanın yeri gibi konuları anlayabilmek için internet teknolojilerindeki gelişmeleri algılayabilmek.

1 Bilgi ve İletişim Teknolojileri Devrimi ve Turizm (Tarihçe, Gelişmeler ve Değişim)
2 Turizmde Yönetim ve Stratejide Bilgi ve İletişim Teknolojileri Uygulamaları
3 E-Turizm ve Akıllı Turizm Kavramları
4 Turizm Endüstrisinin Farklı Sektörlerinde Bilgi ve İletişim Teknolojileri 1 (E-Havayolları, E-Dağıtım, E-Konaklama)
5 Turizm Endüstrisinin Farklı Sektörlerinde Bilgi ve İletişim Teknolojileri 2 (E-Tur Operatörleri, E-Seyahat Acentaları, E-Destinasyonlar, Ulaşım, Yiyecek ve İçecek)
6 Yeni Turizm Tüketicileri (Teknoloji ve Postmodernizm)
7 Sosyal Medya ve Turizm
8 Turizmde Yönetim ve Pazarlamada E-Turizmin Stratejik Uygulamaları
9 Veri Güvenliği, Risk Algısı ve Mahremiyet Endişeleri
10 Turizmde Robotlar ve Yapay Zekâ
11 Turizmde Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik (Turizmde Genişletilmiş Gerçeklik Uygulamaları)
12 Kullanıcı Türevli İçerik
13 Metaverse ve Turizm
14 Öğrenci Sunumları ve Tartışmalar

1. eTourism / Information Technology for Strategic Tourism Management, Dimitrios Buhalis, Prentice Hall, 2003.
2. Tourism, Technology and Competitve Strategies, Auliana Poon, Cabi Publishing, 1996.
3. Tourism Information Technology, Pauline J. Sheldon, Cabi Publishing, 1997.
4. Information Technology and Tourism, Hannes Werthner and Stefan Klein, Springer, 1999.
5. Information Technology for Travel and Tourism, Gary Inkpen, Longman, 1998.
6. Konular üzerine güncel makaleler. (Dönem başında sağlanacaktır.)

Ders anlatımı, örnek olaylar, sınıf içi tartışmalar

1 ODV 1 ÖDEV 1
2 ODV 2 ÖDEV 2
3 ODV ÖDEV PROJE
4 SUN SUNUM
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ODV 1 * 0.20 + ODV 2 * 0.20 + ODV * 0.40 + SUN * 0.20

1. Ödevler, derste işlenen konuları ve turizmdeki güncel gelişmeler, kapsayacaktır. Ödevler bireysel olarak hazırlanacaktır.
2. Dönem Projesi: Her öğrenci bireysel olarak dönem projesi hazırlamakla yükümlüdür.
3. Sunum: Tüm dönem ödevleri önceden belirlenmiş bir takvime göre sunulacaktır.
4. Dönem başında dönem projeleri ve sunumlar için ayrıntılı bir kılavuz sunulacaktır.

Ödev 01 / 02:
Soru (Dersin içeriği ile ilgili herhangi bir soru)
Soruda sorulan terimler/kavramlar açıklanmamış veya tamamen yanlış yanıt verilmiştir. - Zayıf (%0)
Soruda sorulan terimler/kavramlar yüzeysel açıklanmış veya kısmen tatmin edici bir yanıt verilmiştir. - Yetersiz (%20)
Soruda sorulan terimler/kavramlar kısmen açıklanmıştır. - Orta (%40)
Soruda sorulan terimler/kavramlar beklenen tüm ayrıntılar verilmeden kısmen açıklanmıştır. - İyi (%60)
Soruda sorulan terimler/kavramlar tatmin edici bir şekilde açıklanmış, beklenen ayrıntılara yer verilmiştir. - Çok İyi (%80)
Soruda sorulan terimler/kavramlar beklenen tüm ayrıntılarla eksiksiz olarak açıklanmıştır. - Mükemmel (%100)
Dönem Ödevi:
Dönem ödevinin herhangi bir başlığı:
Başlık yok veya beklentilerin altında kalıyor ve/veya verilen bağlamda tamamen yersiz. - Zayıf (%0)
İçerik zayıf veya en az tatmin edici şekilde geliştirilmiş - Yetersiz (%20)
İçerik biraz eksik ve bağlama tam olarak uymuyor. - Orta (%40)
İçerik, kabul edilebilir minimum standartta geliştirilmiş ve bağlama yeterince uyuyor. - İyi (%60)
İçerik büyük ölçüde tatmin edici bir standartta geliştirilmiş ve bağlama uyuyor. - Çok iyi (%80)
İçerik tamamen tatmin edici bir şekilde geliştirilmiş ve bağlama mükemmel bir şekilde uyuyor. - Mükemmel (%100)
Sunum:
Sunumun not verilen herhangi bir bileşeni:
Bileşen yok veya beklentilerin altında kalıyor ve/veya verilen bağlamda tamamen yersiz. - Zayıf (%0)
Bileşen zayıf veya en az tatmin edici şekilde geliştirilmiş. - Yetersiz (%20)
Bileşen biraz eksik ve bağlama tam olarak uymuyor. - Orta (%40)
Bileşen, kabul edilebilir minimum standartta geliştirilmiş ve bağlama yeterince uyuyor. - İyi (%60)
Bileşen büyük ölçüde tatmin edici bir standartta geliştirilmiş ve bağlama uyuyor. - Çok iyi (%80)
Bileşen tamamen tatmin edici bir şekilde geliştirilmiş ve bağlama mükemmel bir şekilde uyuyor. - Mükemmel (%100)

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Derse ve tartışmalara katılım gereklidir.
4. Derse geç kalınmasından kaçınılmalıdır.
5. Dersler sırasında her türlü elektronik cihaz kapalı tutulmalıdır.

E-posta: selin.yilmaz@deu.edu.tr

Dönem başında bildirilecektir.

Uygulama 0 0 0
Haftalık Ders Öncesi/Sonrası Hazırlıklar 0 0 0