DERS ADI

: MUTFAK TASARIMI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3007 MUTFAK TASARIMI ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK GÖKÇE ÇÖL

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Öğrencilere endüstriyel düzeyde faaliyet gösteren restoranlar, yiyecek-içecek işletmeleri, catering firmaları ve konaklama işletmelerindeki mutfakların genel kurulum düzeni, kullanılan ekipmanların çalışma prosedürleri, malzeme özellikleri ve işleyiş prensipleri hakkında bilgi ve tutum kazandırmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Genel mutfak planlarını ve hiyerarşik düzeni tanımlar.
2   Yemek üretim yöntemlerini ve mutfak planını analiz eder.
3   Mutfak ekipmanlarının planlamasını yapar ve kullanım talimatlarını uygular.
4   Ekipmanların yemek ve mönü üzerindeki etkilerini açıklar.
5   Mutfaklarda iş güvenliği ve ekipman güvenliğini değerlendirir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Profesyonel Mutfakların Bölümleri ve Özellikleri Hammadde kabul, hazırlık, pişirme, depolama, temizlik vb. mutfak bölümleri ve özellikleri
2 Mutfak Çalışanları ve Görevleri Mutfak çalışanlarının görevleri, sahip olması gereken bilgi, beceri, tutum ve davranışlar
3 Profesyonel Mutfaklarda Standardizasyon ve Ergonomi Profesyonel mutfak yapılarında standardizasyon, mutfak planlamasında ergonominin önemi ve türleri, ergonomik risk faktörleri
4 Profesyonel Mutfaklarda Kullanılan Ekipmanlar Mutfak ünitelerinde kullanılan çeşitli alet ve ekipmanların genel özellikleri
5 Profesyonel Mutfakların Yerleşim Modelleri ve Özellikleri Profesyonel mutfakların planlanması, mutfak yerleşim modelleri (Tek duvar, L, U, vb.)
6 Profesyonel Mutfaklarda Teknolojik Gelişmeler Mutfaklarda teknolojinin önemi, robotik teknolojiler ve akıllı ekipmanlar
7 Profesyonel Mutfaklarda Tasarım ve Planlama Profesyonel mutfaklarda proje geliştirme, iş akışı planlaması
8 Profesyonel Mutfaklarda İş Akış Sürecinin Planlanması Tedarik ve iade, atık planlama, taşıma, depolama, hazırlık, üretim ve servis süreçleri
9 Profesyonel Mutfaklarda Fiziki Tasarım Kriterleri ve Özellikleri Alan hesaplamaları, duvar, tavan, zemin, aydınlatma, havalandırma vb. fiziki alanların özellikleri
10 Profesyonel Eğitim Mutfaklarının Planlama Kriterleri Eğitim mutfaklarında temel tasarım ve planlama ilkeleri
11 Profesyonel Mutfakların Planlanmasında Bütçeleme Bütçeleme süreçleri, profesyonel mutfak planlama bütçesi, restoran ve otel mutfak planlamalarında bütçeleme
12 Profesyonel Mutfaklarda Hijyen ve Sanitasyon Mutfaklarda hijyen ve sanitasyonun önemi, gıda güvenliğinin sağlanmasında uyulması gereken kurallar
13 Profesyonel Mutfaklarda İş Sağlığı ve Güvenliği Mutfaklarda en sık görülen iş kazaları, nedenleri ve önleme yöntemleri
14 Profesyonel Mutfaklarda Sürdürülebilir Uygulamalar Sürdürülebilirliğin mutfaklardaki önemi, sürdürülebilir mutfak uygulamaları

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Arman, A., & Sormaz, Ü. (Eds.). (2023). Profesyonel mutfaklar. Oğlak Yayıncılık. ISBN: 978-625-413-046-5
Zorlu, T. (2022). Mutfak tasarımı. Nobel Akademik Yayıncılık. ISBN: 978-625-427-873-0
Şengül, S., & Kurnaz, A. (Eds.). (2021). Mutfak yönetimi. Detay Yayıncılık.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders anlatımı,
2. Sınıf içi çalışmalar,
3. Örnek olay çalışmaları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Öğretim üyesi ödev verme hakkını saklı tutar.
3. Öğrenciler fakülte öğretim ve sınav uygulama esaslarına tabidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

E-mail: basakgokce.col@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba saat: 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Vize Sınavına Hazırlık 1 3 3
Final Sınavına Hazırlık 1 6 6
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 81

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.255
ÖK.355
ÖK.455
ÖK.55