DERS ADI

: GIDA KİMYASI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 2007 GIDA KİMYASI ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK GÖKÇE ÇÖL

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Temel gıda bileşenlerinin (su, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral, vb.) özellikleri ve fonksiyonları, gıda katkı maddeleri, gıdalardaki toksik bileşenler, gıdaların işlenmesi sırasında meydana gelen temel kimyasal reaksiyonlar ile gıda muhafaza yöntemleri hakkında bilgi kazandırılması

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıdalardaki su ve su aktivitesinin özelliklerini açıklar.
2   Karbonhidrat, lipid, protein, enzim, vitamin, mineral ve pigmentlerin yapılarını ve özelliklerini açıklar
3   Gıdalardaki toksik maddeleri sınıflandırır
4   Gıda katkı maddelerinin özelliklerini açıklar ve sınıflandırır
5   Gıda muhafaza yöntemlerini ve gıda endüstrisindeki kullanım alanlarını açıklar.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda kimyasına giriş,gıdalardaki suyun özellikleri Gıdaların kimyasal bileşenleri, gıdalardaki suyun önemi, yapısı ve fonksiyonları, içme suyunda aranılan özellikler
2 Karbonhidratlar I Karbonhidratların kimyasal yapısı
3 Karbonhidratlar II Karbonhidratların sınıflandırılması ve özellikleri
4 Yağlar I Yağların kimyasal yapısı
5 Yağlar II Yağların sınıflandırılması ve özellikleri
6 Proteinler I Proteinlerin kimyasal yapısı
7 Proteinler II Proteinlerin sınıflandırılması ve özellikleri
8 Enzimler Enzimlerin kimyasal yapısı ve özellikleri, gıda üretiminde enzim preparatlarının kullanımı
9 Vitaminler, mineraller ve pigmentler I Vitamin, mineral ve gıda pigmentlerinin kimyasal yapısı
10 Vitaminler, mineraller ve pigmentler II Vitamin, mineral ve gıda pigmentlerinin sınıflandırılması ve özellikleri
11 Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler Bitkisel ve hayvansal kökenli doğal toksik maddeler
12 Gıda kontaminantları Gıda kontaminantlarının genel özellikleri ve sınıflandırılması
13 Gıda katkı maddeleri Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması, gıda endüsttrisinde yaygın olarak kullanılan gıda katkı maddeleri
14 Gıda muhafaza yöntemleri Gıda muhafazada etkili faktörler ve gıda muhafaza yöntemleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Gıda Kimyası, Prof. Dr. Mehmet DEMİRCİ, Kutup Yıldızı Yayınları, 2019
Gıda Kimyası, Prof. Dr. İlbilge SALDAMLI, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2014
Gıda Kimyası, Prof. Dr. Mustafa TAYAR, Dora Yayıncılık, 2016
Beslenme Biyokimyası, Prof. Dr. Meral AKSOY, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, 2020

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım, tartışma, soru-cevap

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınavlar

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

basakgokce.col@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Cuma, 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 87

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155
ÖK.255
ÖK.355
ÖK.455
ÖK.555