DERS ADI

: Mutfak Hizmetleri Yönetimi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0215 Mutfak Hizmetleri Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. GİZEM HATİPOĞLU

Dersi Alan Birimler

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1. Mutfak tanımı, çeşitleri ve tarihsel gelişimini kavrayabilme;
2   2. Mutfak organizasyonunu öğrenmek;
3   3. Hijyen ve gıda güvenlik sistemlerini kavramak;
4   4. Mönü planlama ve besin maddelerini tanımak;
5   5. Mutfakta hijyen ve sanitasyon unsurlarını kavrayabilmek.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Mutfak Yönetimi ve Organizasyonu, Mutfağın Diğer Departmanlarla Olan İlişkileri
2 Mutfak Yönetimi ve Organizasyonu, Küçük-Orta-Büyük Mutfak Organizasyonları
3 Mutfak Organizasyonlarında Görev Alan İşgörenlerin Görev Tanımları
4 Mutfak Planı, Mutfağın Fiziksel Özellikleri
5 Mutfak Malzemeleri, Mutfak Ekipman ve Aletleri, Mutfak Güvenliği
6 Hijyen Ve Sanitasyon, Araç Gereç Temizliği ve Sağlık, Gıda Temizliği Ve Sağlık
7 Besin Kirliliğne Yol Açan ve Güvenliğini Bozan Etmenler, Gıda Zehirlenmesi ve İlk Yardım
8 Ara Sınav
9 Mutfakta Hijyen ve Sanitasyon
10 Mutfakta Hijyen ve Sanitasyon
11 Mönü Planlama, Mönünün Takdimi, Mönünün İçeriği
12 Mönü (Klasik Mönü, Modern Mönü)
13 Beslenme, Besin Grupları ve Beslenmenin Önemi
14 Uluslararası Mutfaklarda Kullanılan Temel Pişirme Yöntemleri
15 Standart Reçeteler ve Maliyet Kontrolü
16 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, konu hakkında hazırlık, sınıf içi uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 4 56
Vize Sınavına Hazırlık 1 1 1
Final Sınavına Hazırlık 1 1 1
Ödev Hazırlama 1 5 5
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
Ders ve Alan Çalışmalarına Katılım 14 2 28
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 135

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.111111
ÖK.21111111
ÖK.3111111
ÖK.411111
ÖK.5111