DERS ADI

: GIDA KİMYASI VE ANALİZLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
KMT 4228 GIDA KİMYASI VE ANALİZLERİ SEÇMELİ 2 0 0 2

Dersi Veren Birim

Kimya Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. MÜGE HATİP

Dersi Alan Birimler

Kimya Teknolojisi

Dersin Amacı

Bu derste, gıdaların kimyasal bileşimleri ve verdiği reaksiyonlar ile gıdalara laboratuvarda uygulanan analizlerin temel bilgilerinin verilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıdaların temel bileşenlerini sıralayabilme.
2   Gıdaların yapısında bulunan karbonhidrat, protein ve yağları tanımlayabilme
3   Gıdaların yapısında bulunan vitamin ve mineralleri tanımlayabilme.
4   Gıdaların yapısında bulunan enzimleri ve neden oldukları reaksiyonları tanımlayabilme
5   Gıdalara uygulanan temel analiz yöntemlerini sıralayabilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda kimyasına giriş ve gıdaların temel bileşenleri
2 Su ve suyun gıda kimyasındaki önemi, Gıdalarda su aktivitesi ve su kalitesi
3 Karbonhidratların yapısı ve genel özellikleri
4 Proteinlerin yapısı ve genel özellikleri
5 Yağların yapısı ve genel özellikleri
6 Vitaminler ve minerallerin yapısı ve genel özellikleri
7 Enzimlerin yapısı ve genel özellikleri, Gıdalarda enzimatik bozunma tepkimeleri
8 Ara sınav
9 Gıda katkı maddeleri ve genel özellikleri
10 Gıda analizlerinin sınıflandırılması, Un ve unlu mamullere uygulanan analizler
11 Süt ve süt ürünlerine uygulanan analizler
12 Et ve et ürünlerine uygulanan analizler
13 Bal ve çeşitlerine uygulanan analizler
14 Çaya uygulanan analizler ile sofralık zeytin ve zeytinyağına uygulanan analizler
15 Konserve ürünlerine uygulanan analizler

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak:
1. Gıda Kimyası, Mustafa Tayar, Recep Çıvık, Dora Yayınları, 2021.
2. Gıda Analizleri, Bekir S. Cemeroğlu, TLB Yayınları, 2019.
3. Gıda Analizi - Food Analysis, S. Suzanne Nielsen, Çeviri Editörü: Kamile Nazan Turan, Nobel Akademik Yayıncılık, 2020.

Yardımcı kaynaklar:
1. Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021.
2. Temel Gıda Analizleri, Vildan Uylaşer, Fikri BAŞOĞLU, Dora Basım Yayın, 2016.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri:
1. Ders Anlatımı
2. Soru Cevap

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 MTE MIDTERM EXAM
2 FN Final
3 FCG FINAL COURSE GRADE VZ*0.40 + FN* 0.60
4 RST RESIT
5 FCGR FINAL COURSE GRADE (RESIT) VZ*0.40 + BUT* 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav ve Final sınavı ile 5 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Teorik derslerin %70'ine katılım zorunludur.
Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

0232 - 3012613
suat.ucar@deu.edu.tr
merve.zeyrek@deu.edu.tr
muge.hatip@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Her yarıyıl başında görüşme gün ve saatleri dersi veren Öğretim Elemanı tarafından ilan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 56

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14
ÖK.11111111
ÖK.21111111
ÖK.31111111
ÖK.41111111
ÖK.5111111111