DERS ADI

: YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TMT 3021 YİYECEK VE İÇECEK YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği (İngilizce)

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. ÖZAY EMRE YILDIZ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği (İngilizce)

Dersin Amacı

Öğrencilere; yiyecek içecek hizmet endüstrisi ve yiyecek içecek hizmet işletmeleri yönetimi hakkında temel bilgileri vererek, yiyecek içecek işletmelerinde gerçekleştirilen üretim ve servis süreçleri konusunda yetkinlik kazandırmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yiyecek içecek hizmetinin tarihsel gelişimi ve endüstriyel yapının tanımlanması
2   Modern yiyecek içecek işletmeleri, örgüt yapısı ve yönetim özellikleri
3   Yiyecek içecek işletmelerinde üretim süreci ve maliyet kontrolü hakkında temel bilgi sahibi olma
4   Yiyecek içecek işletmelerinde servis süreci hakkında temel bilgi sahibi olma
5   Toplu yiyecek - içecek operasyonlarının yönetimi

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Uygarlık sürecinde yiyecek-içecek hizmetinin tarihsel gelişimi ve etki eden unsurlar, modern yiyecek - içecek hizmetinin tanımı
2 Yiyecek - içecek hizmet endüstrisi, işletmelerin sınıflandırılması ve yönetim özellikleri
3 Yiyecek - içecek departmanı, çalışanların iş tanımları ve özellikleri
4 Yiyecek-içecek üretim süreci 1 - Beslenme ve menü planlama
5 Yiyecek-içecek üretim süreci 2 - Üretim planlama ve satın alma süreci
6 Yiyecek-içecek üretim süreci 3 - Depo ve mutfak
7 Yiyecek-içecek servis ilkeleri 1 - Hazırlıklar, salon ve oturma düzeni
8 Yiyecek-içecek servis ilkeleri 2 - Servis süreci, servis usulleri ve kuralları
9 Ziyafet yönetimi
10 Toplu ve endüstriyel besin üretimi, catering
11 Bar ve oda hizmetleri yönetimi
12 Yiyecek-içecek maliyet kontrolü ilkeleri
13 Yiyecek-içecek üretim ve servisinde iş ve gıda güvenliği
14 Genel değerlendirme

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

June Payne Palacio, Monica Theis (2015) Food Service Management: Principle and Practices, 13 th Edition Pearson Publishings.
Yıldız, Ö.E., (2015), Catering Işletmeciliği, in "Turizm Işletmeciliği" (Ed. Timur, Alp Bardakoğlu, Övünç), Detay Yayıncılık, ISBN:978-6059189-12-5
Yıldız, Ö.E., (2018), Yiyecek, Kültür ve Turizm Ilişkisi, in "Gastronomi ve Yiyecek Tarihi", (Ed. Akbaba, Atilla & Çetinkaya, Neslihan), Detay Yayıncılık, ISBN:978-605-2323-67-0
Yıldız, Ö.E., (2022), Servis ve Bar Yönetimi, in "Resort Otel Işletmeciliği", (Ed. Yusuf Günaydın), Detay Yayıncılık, ISBN:978-605-254-646-8
Nilüfer Koçak, Yiyecek Içecek Hizmetleri Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2008.
Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott, Ioannis S. Pantelidis, Food and Beverage Management, Elsevier, Oxford, 2008.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sınıf içi tartışma, uygulama, soru-cevap, yönlendirilmiş okuma, konuk konuşmacı


Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 MT Midterm
2 FN Final
3 FCG FINAL COURSE GRADE MT * 0.40 + FN * 0.60
4 RST RESIT
5 FCGR FINAL COURSE GRADE (RESIT) MT * 0.40 + RST * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Ara Sınav: Öğrenciler ara sınav tarihine kadar işlenen konulardan sorumlu olacaklardır.
2. Final: Öğrenciler tüm ders içeriğinden, ayrıca haftalık ödev, sınıf içi tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından sorumlu olacaklardır.

Değerlendirme Kriteri

Sınav soruları, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, analitik düşünme ve terminoloji kullanma becerilerini ölçecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Fakültede kopyacılık eylemini belirlemede TURNITIN programı kullanılmaktadır.
4. Derse geç gelme veya erken ayrılma durumlarında öğrenci devamsız sayılacaktır.
5. Ders sırasında cep telefonundan mesajlaşma ya da herhangi bir elektronik aletin kullanılması yasaktır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Doç. Dr. Özay Emre Yıldız
Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği
E-mail: ozay.yildiz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Görüşme Günleri:
Salı
Saat 12.00 - 14.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Kitap Okuma 1 20 20
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 103

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19
ÖK.13
ÖK.24
ÖK.35
ÖK.44
ÖK.5