DERS ADI

: Alan Seç. VII (Besin Kimyası)

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
KİM 4205 Alan Seç. VII (Besin Kimyası) SEÇMELİ 2 0 0 4

Dersi Veren Birim

Kimya Öğretmenliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. ŞENOL ALPAT

Dersi Alan Birimler

Kimya Öğretmenliği

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Sağlıklı beslenme için besin kaynaklarında bilinçli seçim yapabilme
2   Besin kaynaklarında bilinçli yararlanabilme
3   Besin kaynakları hakkında bilgilenme
4   Besinlerin metabolik açıdan önemi kavrayabilme
5   Üretim ve Depolama sırasında besin maddelerinde oluşabilecek kimyasal değişiklikleri anlayabilme
6   Besin kimyasındaki önemli reaksiyon ve mekanizmaları kavrayabilme
7   Obezite ve beslenme ilişkisini açıklayabilme
8   Gıda katkı maddelerinin kullanımın hakkında bilgilenme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması
2 Besin Teknolojisi - Besin saklama yöntemleri - Gıdaların bozunmasına neden olan etkenler - Prebiyotik, probiyotik ve sinbiyotik besin maddeleri
3 Su - Suyun Yapısı ve önemi - Besin Maddelerindeki suyun durumu
4 Su - Su aktivitesi ve mikrobiyal aktivite - Sorpsiyon izotermleri ve önemi - Su aktifliği ve besin maddesinin kararlılığı-su aktivitesi tayin yöntemleri
5 Karbohidratlar - Şekerler, monosakkaritler, Polisakkaritler yapıları ve türevleri - Şekerlerin bozunma reaksiyonları - Enzimatik ve enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları oluşumu ve önlenmesi-Karbohidrat analizleri
6 Lipidler - Basit lipidler, yağ asitleri, esansiyel yağ asitleri ve gıdalardaki dağılımları - Lipidlerde oluşan bozulma tepkimeleri ve önlenmesi - Antioksidan maddeler- Esterifikasyon, interesterifikasyon vb reaksiyonlar-Lipid analizleri
7 Proteinler - Amino asitler, protein yapısı
8 Arasınav
9 Çesitli gıdalardaki protein yapısının önemi-Protein analizleri
10 Vitaminler
11 Mineraller
12 Gıda Kontaminasyonu
13 Gıdalar ve gıdalarda kullanılan katkı maddeleri
14 Beslenme ve obezite sorunu
15 Fiziksel aktivite ve beslenme
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

sunum,tartışma, soru-cevap, grup çalışması, ödev

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Ara Sınav
2 DTK Diğer Etkinlik
3 FN Yarıyılsonu Sınavı
4 BNS BNS VZ * 0.30 +DTK * 0.10 + FN * 0.60
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 10 10
Sunum Hazırlama 1 10 10
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19
ÖK.133333
ÖK.2345
ÖK.35345
ÖK.4543
ÖK.55533
ÖK.655
ÖK.75535445
ÖK.8554544