DERS ADI

: Sofra ve Mutfak Sanatları

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
DHF 3514 Sofra ve Mutfak Sanatları SEÇMELİ 1 0 0 1

Dersi Veren Birim

Diş Hekimliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. GÜLSER KILINÇ

Dersi Alan Birimler

Diş Hekimliği

Dersin Amacı

Sofra kurma ve yemek sunma hakkında bilgi sahibi olunması amaçlanmaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Sofra tarihini tanımlar.
2   Sofra kültürünü kavrar.
3   Geleneksel sofra kültürünü yorumlar.
4   Yemek sunum yöntemlerini tanımlar.
5   Dünya mutfaklarını tanımlar.
6   Ülkemiz mutfağını kavrar.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Tarihte sofra kültürü
2 Mezopotamya dan Günümüze Mutfak Kültürü
3 Osmanlı saray mutfağı
4 Sabah, öğle ve akşam sofraları
5 Sofraya konulacak tabak, çatal ve bardakların yeri ve seçimi
6 Davet sofrası hazırlama ve oturma düzeni
7 Sofraya yemek servisi
8 İkram sırası ve zamanlama
9 Hangi yemek nasıl servis edilir
10 Balık, et ve diğer yemekler
11 Çay, kahve tarihi ve servisi
12 Sofra adabı
13 Dünya mutfakları: Tarihsel gelişim ve kökenler
14 Dünya mutfakları: Güncel uygulamalar ve modern trendler

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1- Sofra (Sadık Yalsızuçanlar)
2- Sağlıklı Misafir Sofram (Pelin Bilgiç)
3- SOFRA SANATI PRATİK YEMEK TARİFLERİ
4- İstanbul Sofraları (Selin Kutucular)
5-Sofra Özel Çay Saati Kitabı

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders teorik ve görsel sunumlarla anlatılacaktır

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 MTE MIDTERM EXAM
2 FIN FINAL EXAM
3 FCG FINAL COURSE GRADE roundStudent.examMTE * 0.40 + Student.examFN * 0.60,0
4 RST RESIT
5 FCGR FINAL COURSE GRADE (RESIT) roundMTE * 0.40 + RST * 0.60,0


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ders başarı notu; ara sınavın %40'ı ve final sınavının %60'ı alınarak hesaplanır.Başarısız öğrenciler için bütünleme sınavı yapılır.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrencilerin genel kültürünü arttırmak

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

gulser.kilinc@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Her ayın ilk pazartesi günü 12.00-13.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 1 14
Bağımsız Çalışma 10 1 10
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 25

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10
ÖK.145
ÖK.244
ÖK.325
ÖK.413
ÖK.513
ÖK.63333333333