DERS ADI

: SAĞLIKLI BESLENME

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 4079 SAĞLIKLI BESLENME SEÇMELİ 2 0 0 2

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. YILMAZ AKGÜNDÜZ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Besin seçimini etkileyen etmenleri (fiziksel, ekonomik, psikolojik ve biyolojik) ve bireylerin doğru besin seçimine yöneltecek modelleri öğretmek

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Besin seçiminde etkili olan açlık, lezzet ve iştah mekanizmalarını açıklayabilecektir.
2   Besin seçiminde etkili olan ekonomik, psikolojik ve sosyal etmenleri açıklayabilecektir.
3   Bireyleri besin seçiminde sağlıklı seçimler yapabilmesi için geliştirilen modelleri kavrayabilecektir.
4   Besin satın almada tüketiciyi etkileyen etmenleri yorumlayabilecektir.
5   Çocuklarda, obez ve yeme bozukluğu olan bireylerde besin seçimini etkileyen etmenleri yorumlayabilecektir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yeterli ve dengeli beslenmede besin seçiminin önemi
2 Besin seçimini etkileyen biyolojik etmenler (açlık, iştah, lezzet vb.) , iştah mekanizması ve besin seçimi
3 İnsanların tat algıları ve besin seçimi (şekerli, tuzlu, ekşi ve acı tatları- besin seçimi), genetik tat markerları.
4 Besin seçimini etkileyen ekonomik etmenler (maliyet, fiyat, besine ulaşılabilirlik vb.)
5 Besin seçimini etkileyen fiziksel etmenler (ulaşılabilirlik, eğitim, yemek pişirme bilgisi becerisi ve zaman vb.)
6 Besin seçimini etkileyen sosyal etmenler (kültür, aile, arkadaşlar ve öğün düzeni vb.)
7 Ara Sınav / Besin seçimini etkileyen sosyal etmenler (kültür, aile, arkadaşlar ve öğün düzeni vb.)
8 Besin seçimini etkileyen psikolojik etmenler (duygudurum, stres ve suçluluk vb.)
9 Besin neofibisi
10 Beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerini engelleyen etmenler, yeni besin seçimi öğrenmeyi etkileyen etmenler
11 Besin satın alırken besin seçimini etkileyen etmenler, besin etiketleri ve besin ögesi örüntü profilleri
12 Çocuklukta besin seçimi
13 Obezitede besin seçimi
14 Obezitede besin seçimi
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Baysal A (2014) Beslenme. 15. baskı. Ankara: Hatiboğlu Yayınevi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü (Temmuz 2015) Türkiye ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi. Yenilenmiş 1. baskı. Ankara.
Victor R. Preedy, Ronald Ross Watson and Colin R. Martin, 2010. Handbook of Behavior Food and Nutrition. Springer, Electronic Book.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 1 1
Final Sınavına Hazırlık 1 1 1
Sunum Hazırlama 2 1 2
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 62

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1443111
ÖK.2443111
ÖK.3443111
ÖK.4443111
ÖK.5443111