DERS ADI

: İSTATİSTİK

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 2040 İSTATİSTİK SEÇMELİ 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. YILMAZ AKGÜNDÜZ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Dersin ana amacı; öğrencilerin meslek hayatında karşılaşabilecekleri sayısal veri tablolarını analiz etme ve yorumlama yeteneğine sahip olmalarını sağlamaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Turizm işletmeleri ile ilgili veri tabloları oluşturabilme, veri düzenleyebilme ve gösterebilme
2   Turizm işletmeleri ile ilgili veri tablolarını analiz edebilme ve yorumlayabilme
3   Analiz sonuçlarını turizm sektörünün gereksinim duyduğu temel istatistiksel bilgi ile ifade edebilme
4   Karşılaşılan bir soruna farklı bir bakış açısı ile yaklaşabilme
5   Sorunlara temel istatistiksel bilgiler ile çözüm getirebilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 İstatistiğe Giriş ve Temel Kavramlar
2 Frekans Dağılımları ve Grafiksel Gösterim
3 Frekans Dağılımları ve Grafiksel Gösterim (Devam)
4 Merkezi Eğilim Ölçüleri ve Dağılım Ölçüleri
5 Merkezi Eğilim Ölçüleri ve Dağılım Ölçüleri (Devam)
6 Merkezi Eğilim Ölçüleri ve Dağılım Ölçüleri (Devam)
7 Yarıyıl İçi Sınavı / Merkezi Eğilim Ölçüleri ve Dağılım Ölçüleri (Devam)
8 Permütasyon ve Kombinasyon
9 Olasılık, Rastsal Değişkenler ve Olasılık Dağılımları
10 Olasılık, Rastsal Değişkenler ve Olasılık Dağılımları (Devam)
11 Olasılık, Rastsal Değişkenler ve Olasılık Dağılımları (Devam)
12 Hipotez Testleri
13 Hipotez Testleri (Devam)
14 Hipotez Testleri (Devam)
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak:
İkiz, F., Püskülcü, H. ve Eren, Ş. (2006). İstatistiğe Giriş (7. Baskı). İzmir: Barış Yayınları Fakülteler Kitabevi.

Yardımcı kaynaklar:
Gürsakal, N. (2012). Betimsel İstatistik (7. Baskı). Bursa: Dora Basım Yayın Dağıtım.
Akdeniz, F. (2014). Olasılık ve İstatistik (19. Baskı). Adana: Akademisyen Kitabevi.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Öğrencinin derse devamı ve ders sonrası konu tekrarı önemlidir. Konu anlatımı esnası veya sonrasında gerekli örnekler çözülmekte ve gerekirse öğrencinin ders sonrası çözmesi için alıştırmalar verilmektedir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Öğrencinin vize ve final sınavlarından aldığı notlar ve derse katılımı etkilidir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Daha sonra ilan edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

yilmaz.akgunduz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Daha sonra ilan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 2 2
Final Sınavına Hazırlık 1 2 2
Sunum Hazırlama 5 1 5
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 81

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1111111
ÖK.2111151
ÖK.3112111
ÖK.4111111
ÖK.5111111