DERS ADI

: SAĞLIK MİKROBİYOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
BİY 4111 SAĞLIK MİKROBİYOLOJİSİ SEÇMELİ 2 2 0 5

Dersi Veren Birim

Biyoloji

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. KEREM CANLI

Dersi Alan Birimler

Biyoloji

Dersin Amacı

İnsan patojeni mikroorganizmaların tanıtımı ve öneminin kavratılması. Hastalık etkeni mikroorganizmaların özellikleri, izolasyon ve tanımlanma yolları, yaptıkları hastalıklar ve de epidemiyolojileri.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Güncel hayatta karşılaşılan mikrobiyal kökenli sağlık sorunları anlaşılacak.
2   Muhtemel mikrobiyal enfeksiyon etkenleri öğrenilecek
3   Mikrobiyal hastalıklardan korunma yöntemleri hakkında bilinçlenecek
4   İnsan-mikroorganizma interaksiyonlarını kavrayabilecek
5   Gıda ve sağlık mikrobiyolojisi alanında çalışabilecek bilgi ve beceriye sahip olunacak

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Genel kavramlar
2 Taksonomi ve insanlar için Patojen Mikroorganizmalar
3 Staphylococcus cinsinin genel özellikleri ve yaptıkları hastalıklar
4 Streptococcus - Enterococcus cinslerinin genel özellikleri ve yaptıkları hastalıklar
5 Gram pozitif aerob (oksijenli) (Bacillus) ve anaerob (oksijensiz) (Clostridium) Sporlu basilerin genel özellikleri ve yaptıkları hastalıklar
6 Gram pozitif Düzgün şekilli ve düzensiz şekilli çomakların genel özellikleri ve yaptıkları hastalıklar.
7 Mycobactericeae familyasının genel özellikleri ve yaptıkları hastalıklar
8 Genel Tekrar
9 Nokardiyaform bakteriler ve Neisseriaceae familyasının genel özellikleri ve yaptıkları hastalıklar
10 Enterobacteriaceae familyasının genel özellikleri ve yaptıkları hastalıklar
11 Vibrionaceae, Aeromanodaceae, Plesiomonas, Pasteurellaceae familyalarının genel özellikleri ve yaptıkları hastalıklar
12 Campylobacter, Heliobacter, Spirillum, Pseudomonadaceae, Legionellaceae ve Brucella genel özellikleri ve yaptıkları hastalıklar
13 Bacteriodaceae ve Spiroketlerin genel özellikleri ve yaptıkları hastalıklar familyası
14 Rickettsiaceae, Bartonellaceae, Clamydiaceae, Mycoplasmataceae familyalarının genel özellikleri ve yaptıkları hastalıklar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Tıbbi Mikrobiyoloji (8. Baskı, Çev. Ang Küçüker, M., Tümbay, E., Ang, Ö., 1997.)Ang, 2006; Mikrobiyoloji (Lippincott illustrated Reviews), 2. Tunger, 2005; Asya Mikrobiyoloji Ustaçelebi, 1999; Temel ve klinik Mikrobiyoloji Kitabı, 4. Güncel İnternet Bilgileri

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders, anlatım, sınıf sunumu ve tartışma biçiminde öğretilecek. Öğretilen dersin yanı sıra, öğrencilere gruplar halinde sunumlar hazırlatılacak ve tartışmalı oturumlar şeklinde sundurulacaktır. Dersin bazı haftalarında, daha önce verilen ödev sonuçları tartışılarak pekiştirilecektir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU VZ * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

kerem.canli@deu.edu.tr
biyoloji@gmail.com

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 26
Uygulama 14 2 26
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 26
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 14 20
Ödev Hazırlama 1 8 8
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14
ÖK.1545355455
ÖK.255525455
ÖK.3554355
ÖK.4554355
ÖK.555332255