: Popüler Kültür Psikolojisi*

Psikoloji

ÖMER KÜLHANCI

Psikoloji

Ders, popüler kültür psikolojisi alanında gelişim psikolojisi ile sosyal ve kişilik psikolojisine multidisipliner yaklaşımı oluşturan güncel konulara ve teorilere odaklanmaktadır. Öğrencilere, çocuk ve ergenlerin sosyal bağlamlarındaki sosyal davranışlarla ilgili güncel çalışmalar ve akran kültüründeki değişimlere ilişkin bulgular ve bazı kavramların popüler kültürde nasıl sergilendiği hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

1   Popüler kültür üzerine yapılan araştırmaları yaparken sosyal ve kişilik ve gelişim psikolojisindeki güncel araştırma yöntemlerini özetleyebilmek.
2   İnsan davranışlarının film, kitap ve sosyal medya gibi popüler kültür unsurlarında nasıl sergilendiğini tanımlayabilme ve özetleyebilme.
3   Farklı popüler kültür mecralarında aynı insan davranışına yönelik farklı yaklaşımları tanımlayabilmek ve ayırt edebilmek.
4   Psikoloji kuramlarındaki bilgileri, insan davranışlarının nasıl ortaya çıktığını ve geliştiğini anlamak için bir araç olarak gösterebilmek.
5   Irk, toplumsal cinsiyet kalıp yargıları ve toplumsal cinsiyet rolleri algılarının insan davranışlarının gelişimini nasıl etkilediğini tartışabilmek.
6   Sanat eserlerinin, insan davranışlarının sosyal bağlamda ortaya çıkışını nasıl betimlediğini psikolojideki önemli araştırma temaları ile; örneğin, ruh sağlığı, cinsiyet, benlik, kişilik ve kimlik, değerlendirebilmek.

1 Giriş Müzikte İnsan Ruhunun Temelleri
2 Popüler Kültürü Keşfetmek İçin Kuramlar İnternet: Doğrudan ve Dolaylı Kültürel Tüketim Araçları
3 İnsani Gelişiminin Kültürel Doğası Genel Tartışma: Popüler Kültürün Geleceği
4 Pop Kültürünün Araçları: Kavramlar Sınav
5 Çocuk Kültürü
6 Kimlik Gelişimi: Çocuk Yetiştirme
7 Akran Kültürü: Pop Kültürünün Ortaya Çıkışı
8 Ara Sınav
9 Edebiyatta İnsan Ruhunun Temelleri
10 Filmlerde İnsan Ruhunun Temelleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:
Ana kaynak:
1. Barbara Rogoff. The Cultural Nature of Human Development. Oxford University Press, 2003.
2. Chen, X., French, D. C., & Schneider, B. H. (Eds.). Peer relationships in cultural context. Cambridge studies in social and emotional development. New York, NY: Cambridge University Press, 2006.
3. Skip Dine Young. Psychology at the Movies. 1st ed. Wiley, 2012.
Yardımcı kaynaklar:
4. Eisenberg, N., Damon, W., & Lerner, R. M. (Eds.) Handbook of child psychology: Vol. 3, Social, emotional, and personality development (6th ed.). Hoboken, NJ: John Wiley & Sons Inc, 2006.
5. Marc Slavin. Metaphor and Imaginal Psychology: A Hermetic Reflection (1st ed.). Routledge, 2017.
6. Rowland, Susan. Remembering Dionysus. 1st ed. Taylor and Francis, 2016.
7. Storey, John. Cultural Theory and Popular Culture. 9th ed. Taylor and Francis, 2021.
8. Encyclopedia of Children, Adolescents, and the Media. 1st ed. SAGE Publications, 2006.
9. Rogoff, B. Developing destinies: A Mayan midwife and town. New York: Oxford University Press, 2011.

Ders kapsamını oluşturan konular ders sorumlusunun moderatörlüğünde öğrencilerin yoğun katılımıyla tartışmalı olarak ele alınacaktır.

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Bir vize ve bir final olmak üzere sınavlarda bilgi, kavrama, analiz, yorumlama ve sentez düzeylerinde çoktan seçmeli, kısa cevaplı ve açık uçlu sorular yer alacaktır.

omer.kulhanci@deu.edu.tr

Çarşamba 14.00 - 15.00