: Örgütsel Davranış

Turizm İşletmeciliği Doktora

PROF. DR. EBRU GÜNLÜ KÜÇÜKALTAN

Turizm İşletmeciliği Doktora

Örgütsel Davranış dersinin amacı, öğrencilere işyerlerindeki davranışları etkileyen bireysel, grupsal ve örgütsel dinamikler hakkında kapsamlı bir anlayış kazandırmaktır.
Genel olarak, Örgütsel Davranış dersinin amacı, öğrencilere kuruluşlar içindeki insan davranışını anlama konusunda sağlam bir temel sağlamak ve onları çeşitli kurumsal bağlamlarda etkili bir şekilde yönetmeye ve liderlik etmeye hazırlamaktır. Teorik öğrenme, pratik uygulamalar ve deneyimsel alıştırmaların bir kombinasyonu yoluyla öğrenciler, günümüzün karmaşık ve dinamik işyeri ortamlarında başarılı olmak için gerekli beceri ve anlayışları geliştireceklerdir.

1   Örgüt çalışanlarının bireysel davranışları, tutumları, işleri, duyguları, memnuniyeti, ruh, kişilik, değerler, algı, karar verme ve motivasyon teorilerini anlayabilecek.
2   İletişim, liderlik, güç ve siyaset, çatışma ve uzlaşma vb konularda örgütlerdeki grup davranışını anlayabilecek.
3   Örgütsel yapı, kültür, insan kaynakları ve değişim konularında örgütsel sistemi anlayabilecek.

1 Örgütsel Davranışa Giriş

3 ODV ÖDEV
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU PRJ* 0.40 + SUN * 0.10 + ODV * 0.50

**Temel Kavramları Anlama**:
- Motivasyon, liderlik, iletişim ve örgüt kültürü gibi örgütsel davranış alanındaki temel kavram ve teorileri anladığını gösterir.
**Eleştirel Analiz**:
- Örgütsel davranış teorilerini eleştirel olarak analiz etme ve bunları gerçek dünyadaki örgütsel bağlamlara uygulama becerisi.
- Vaka çalışmaları, araştırma bulguları ve örgütsel uygulamaların içgörülü yorumlarını sağlar.
**Kavramların Uygulanması**:
- Pratik örgütsel zorlukları analiz etmek ve çözmek için örgütsel davranış kavramlarını uygular.
- Motivasyon, iletişim, liderlik, ekip çalışması ve örgütsel değişim ile ilgili sorunları belirleme ve ele alma becerisini gösterir.
**İletişim Becerileri**:
- Fikirleri ve argümanları hem sözlü hem de yazılı olarak açık ve etkili bir şekilde iletir.
- Bilgileri yapılandırılmış ve tutarlı bir şekilde, destekleyici kanıt ve örneklerin uygun kullanımıyla sunar.
**Ekip Çalışması ve İşbirliği**:
- Grup projelerine ve tartışmalarına aktif katılım, işbirliği ve katkı göstererek bir ekibin parçası olarak etkili bir şekilde çalışır.
- Farklı perspektiflere saygı gösterir ve işbirlikçi ve kapsayıcı bir öğrenme ortamını teşvik eder.
**Liderlik Becerileri**:
- Başkalarını etkileme, motivasyona ilham verme ve ekip çalışmasını kolaylaştırma gibi liderlik nitelikleri gösterir.
- Kişisel liderlik güçlü yönlerini ve gelişim alanlarını değerlendirirken öz farkındalık ve yansıtıcı uygulama sergiler.
**Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme**:
- Altta yatan sorunları belirleyerek, alternatif çözümleri değerlendirerek ve iyi gerekçelendirilmiş kararlar vererek eleştirel düşünme becerilerini gösterir.
- Sağlam teorik anlayışa ve ampirik kanıtlara dayalı olarak kurumsal zorluklara yaratıcı ve yenilikçi çözümler önerir.
**Etik Karar Verme**:
- Örgütsel davranış analizi ve karar verme süreçlerinde etik çıkarımları göz önünde bulundurur.
- Etik ikilemler konusunda farkındalık gösterir ve çatışmaları çözmek ve ahlaki açıdan sağlam kararlar vermek için etik ilkeleri uygular.
**Kendini Yansıtma ve Mesleki Gelişim**:
- Örgütsel davranış kavramlarıyla ilişkili olarak kişisel tutumlar, davranışlar ve değerler üzerine özdüşünümde bulunur.
- İletişim becerileri, liderlik gelişimi ve çatışma çözümü gibi alanlarda kişisel ve mesleki gelişim fırsatlarını belirler.
**Araştırma ve Kanıta Dayalı Uygulama**:
- Argümanları ve önerileri desteklemek için ilgili araştırma literatürünü ve ampirik kanıtları kullanır.
- Araştırma bulgularını eleştirel olarak değerlendirme ve bunları örgütsel davranış konularını anlamak ve ele almak için uygulama becerisini gösterir.

11. **Katılım ve Bağlılık**:
- Sınıf içi tartışmalara, etkinliklere ve alıştırmalara aktif olarak katılır.
- İçgörülerini paylaşarak, sorular sorarak ve ders materyalleri ile etkileşime girerek öğrenme sürecine anlamlı bir şekilde katkıda bulunur.

1. Derse 70 % oranında katılım zorunludur.
2. İntihal içeren herhangi bir girişim disiplin soruşturmasına tabidir.
3. Grup çalışmalarında ve sınıf tartışmalarında öğrencilerin katılımı beklenmektedir.

Prof. Dr. Ebru Günlü Küçükaltan
ebru.gunlu@deu.edu.tr