DERS ADI

: Gıda Katkı Maddeleri

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0178 Gıda Katkı Maddeleri SEÇMELİ 2 0 0 4

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ÇAĞDAŞ SUNNA

Dersi Alan Birimler

İkram Hizmetleri
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Kültürel Miras ve Turizm
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, kullanım alanları ve potansiyel sağlık riskleri hakkında temel oluşturmak. Ulusal ve Uluslararası mevzuatları değerlendirerek gıda katkı maddeleri hakkında yetkinlik kazandırmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda katkı maddelerinin genel özelliklerini açıklar
2   Antioksidanlar ve asitlik düzenleyicilerin genel özelliklerini tanımlar
3   Gıda koruyucuların genel özelliklerini açıklar
4   Emülgatör ve gamların genel özelliklerini tanımlar
5   Renklendiricilerin, tatlandırıcıların ve lezzet arttırıcıların genel özelliklerini açıklar
6   Jelatin ve yağ ikame edicilerin genel özelliklerini açıklar
7   Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeleri açıklar

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda Katkı Maddelerine Giriş
2 Antioksidanlar ve Asitlik Düzenleyiciler
3 Antioksidanlar ve Asitlik Düzenleyiciler
4 Gıda Koruyucuları
5 Renklendiricileri, Tatlandırıcılar ve Lezzet Arttırıcılar
6 Renklendiricileri, Tatlandırıcılar ve Lezzet Arttırıcılar
7 Renklendiricileri, Tatlandırıcılar ve Lezzet Arttırıcılar
8 ARA SINAV
9 Emülgatörler, Stabilizörler ve Gamlar
10 Emülgatörler, Stabilizörler ve Gamlar
11 Jelatin ve Yağ İkame Ediciler
12 Diğer Gıda Katkı Maddeleri
13 Katkı Maddeleri Yasal Düzenlemeler
14 Katkı Maddeleri Yasal Düzenlemeler
15 Katkı Maddeleri Yasal Düzenlemeler
16 FİNAL SINAVI

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

T. ALTUĞ ONOĞUR, 'Gıda Katkı Maddeleri', SİDAS 2011, İZMİR.
H. ŞİMŞEK, 'Gıda Katkı Maddeleri Rehberi', Lemi Yayıncılık.
A. Larry Branen, P. Michael Davidson, Seppo Salminen, John Thorngate, 'Food Additives', Taylor & Francis, 2001.
S.N.Mahindru, 'Food Additives', APH Publishing, 2008.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.50 +FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.50 + BUT * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınavlar ve ödevler

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

cagdas.sunna@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Konu Hakkında Hazırlık 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 106

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16
ÖK.145
ÖK.235
ÖK.335
ÖK.435
ÖK.535
ÖK.645
ÖK.745