: KİNETİK MİMARLIK

PROF. DR. YENAL AKGÜN

Şehir ve Bölge Planlama
Mimarlık

Bu dersin temel amaçları aşağıdaki gibi özetlenebilir:
1. Kinetik mimarinin prensip ve kavramlarının anlaşılmasını sağlamak.
2. Kinetik mimarinin tarihsel gelişimini ve evrimini araştırmak.
3. Kinetik mimarideki teknolojik ilerlemeleri ve mühendislik prensiplerini analiz etmek.
4. Kinetik mimarinin çevresel ve sürdürülebilir yönlerini incelemek.
5. Kinetik mimari çözümleri değerlendirme ve tasarlama konusunda eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek.
6. Kinetik öğelerin mimari tasarımda uygulanmasında yaratıcılığı ve yeniliği teşvik etmek.
7. Disiplinler arası bir yaklaşım sunmak.

1   1. Kinetik mimarinin temel prensip ve kavramlarını anlayabilmek
2   2. Farklı türdeki kinetik sistemleri ve mekanizmaları tanımlayıp analiz edebilmek
3   3. Kinetik mimaride kullanılan teknolojik ve mühendislik prensiplerini değerlendirebilmek
4   4. Kinetik mimari çözümlerin çevresel ve sürdürülebilir yönlerini değerlendirebilmek
5   5. Tasarım alanında eleştirel düşünme becerisi kazanmak
6   6. Kinetik öğeleri mimari tasarıma entegre ederken yaratıcılık ve yenilik sergileyebilmek
7   7. Mevcut kinetik mimari projeleri analiz edip eleştirel olarak değerlendirebilmek
8   8. Diğer disiplinlerden bilgiyi uygulayabilmek

1 HAFTA 1 Derse Giriş
2 HAFTA 2 Mimarlıkta Hareket Kavramı
3 HAFTA 3 Kinetik Strüktür Tipleri
4 HAFTA 4 Uyarlanabilir Cephe Sistemleri
5 HAFTA 5 Düzlemsel Makas Mekanizmalar
6 HAFTA 6 Düzlemsel Makas Mekanizmalar
7 HAFTA 7 Çubuk Mekanizmalar
8 HAFTA 8 Ara Sınav: Proje Sunumları
9 HAFTA 9 Ara Sınav: Proje Sunumları
10 HAFTA 10 Geometri Örüntüleme Teknikleri
11 HAFTA 11 Katlanabilir/Origami Sistemleri
12 HAFTA 12 Kinematiğe dair Temel Bilgiler
13 HAFTA 13 Hareketlilik, Serbestlik Derecesi Hesaplama
14 HAFTA 14 Final Projelerinin Gözden Geçirilmesi
15 HAFTA 15 Final Projesi Sunumu

Ana Kaynaklar :
Yardımcı Kaynaklar:
Addington, M., & Schodek, D. L. (2005). Smart Materials and Technologies in Architecture.
Bullivant, L. (2005). Responsive Architecture: User-Centric, Sustainable Design.
Fox, M., & Kemp, M. (2009). Interactive Architecture: Adaptive World.
Gantes, C. (2001). Deployable Structures: Analysis and Design. Boston: WIT Press.
Hensel, M., Menges, A., & Weinstock, M. (2013). Adaptive Architecture: Changing Parameters and Practice.
Ishii, K. (2000). Structural Design of Retractable Roof Structures. WIT Press.
Jackson, P. (2011). Folding Techniques for Designers: From Sheet to Form. Laurence King Publishers.
Kronenburg R. (2003), Portable Architecture, Oxford: Elsevier.
Linn, C., & Holzherr, F. (2014). Kinetic Architecture: Designs for Active Envelopes.
Maden, F., Korkmaz, K. & Akgün, Y. (2011). A Review of Planar Scissor Structural Mechanisms: Geometric Principles and Design Methods. Architectural Science Review 54:3, pp.246-257
Moloney. J. (2011), Designing Kinetics for Architectural Facades, London: Taylor & Francis.
Motro, R. (2003), Tensegrity: Structural Systems for the Future, London: Sterling
Norton, D.L. (2004), Design of Machinery: An Introduction to the Synthesis and Analysis of Mechanisms and Machines, McGraw Hill Press.
Pawlyn, M. (2011). Biomimicry in Architecture.
Zuk, W. & Clark, R.H. (1970), Kinetic Architecture, New York: Van Nostrand Reinhold.

Referanslar: Yok
Diğer Ders Materyalleri: Yürütücü tarafından gerekli görülmesi durumunda duyurulacaktır.

1. Sunumlar: Dersin yürütücüsü, teorik bilgi sunmak, temel kavramları tanıtmak ve kinetik mimariye ilişkin örnek olay incelemelerini sunmak için teorik sunumlar düzenleyecektir.
2. Tartışma ve Münazaralar: Öğrencileri tartışmalara dahil etmek, eleştirel düşünceyi teşvik edecek ve aktif katılımı sağlayacaktır. Öğrenciler görüşlerini paylaşabilir, kinetik mimariye farklı yaklaşımları analiz edebilir ve etik ve pratik sonuçlarını keşfedebilirler.
3. Örnek İncelemelerine Dayalı Görsel Sunumlar: Gerçek dünya kinetik mimari projelerinin ayrıntılı analizi, konuyu daha derinlemesine anlamayı kolaylaştırmak için yapılacaktır. Öğrenciler tasarım konularını, teknik zorlukları ve kinetik unsurların genel mimari deneyim üzerindeki etkisini inceleyeceklerdir.
4. Grup Projeleri ve Sunumları: Grup projeleri atamak, öğrenciler arasında işbirliği ve takım çalışmasını teşvik edecektir. Öğrenciler, ders boyunca edindikleri bilgi ve becerileri uygulayarak kendi kinetik mimari kavramlarını tasarlayabilir ve sunabilirler.
5. Konuk Konuşmacılar: Kinetik mimari konusunda uzmanlaşmış mimarlar, mühendisler veya araştırmacıları konuşmacı olarak davet etmek, ek bilgiler ve bakış açıları sağlayabilir. Konuk konuşmacılar, alandaki uzmanlık, deneyimler ve mevcut araştırmalarını paylaşabilirler.
6. Çevrimiçi Kaynaklar ve Tartışma Forumları: Bilimsel makaleler, araştırma raporları ve mimari forumlar gibi çevrimiçi kaynakların kullanımı, bağımsız öğrenmeyi destekleyecek ve sınıf dışında daha fazla keşif ve tartışma fırsatı sunacaktır.

1 AS Arasınav
2 OD Araştırma Ödevi
3 YYI Yarıyıliçi Notu AS * 0.60 + OD * 0.40
4 YYS Yarıyılsonu Notu
5 BNS Başarı Notu YYI * 0.50 + YYS * 0.50
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YYI * 0.50 + BUT * 0.50

Öğrencilerin ara sınavda belirledikleri konu hakkında bir ön çalışma raporu hazırlayacaklardır. Final sınavında ise dönem boyunca üzerinde çalıştıkları projeleri ile ilgili bir sunum, maket ve rapor düzenleyeceklerdir.

Derslerin % 70 ine katılmak zorunludur.

Adres: Doğuş Cd. Tınaztepe Kampüsü No:209, Z41, 35160 Buca/İzmir
e-posta: yenal.akgun@deu.edu.tr
tel: 0 232 301 84 49

Ders dönemi başında açıklanacaktır