: YAPI BİLGİ MODELLEMESİ

PROF. DR. YENAL AKGÜN

Mimarlık
Şehir ve Bölge Planlama

Bu dersin ana hedefleri aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) prensipleri, kavramları ve iş akışlarının kapsamlı bir anlayışını geliştirmek.
Mimarlık tasarımı ve belgelendirme için bir BIM aracı olan ArchiCAD'i etkin bir şekilde kullanma becerisi kazanmak.
BIM'in inşaat sektöründeki faydalarını ve uygulamalarını keşfetmek.
BIM'in işbirliği gerektiren yönlerini anlamak ve proje paydaşlarıyla etkili iletişim kurma ve koordinasyon becerisi kazanmak.
BIM tabanlı tasarım ve analizde eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmek.
BIM uygulamalarında endüstri standartları ve en iyi uygulamalar konusunda farkındalık oluşturmak.

1   BIM prensipleri, kavramları ve iş akışları konusunda sağlam bir anlayışı sergileyebilmek.
2   Mimarlık tasarımı ve belgelendirme için ArchiCAD'i etkili bir şekilde kullanabilmek.
3   Projelerin geliştirilmesinde BIM standartlarını ve en iyi uygulamaları uygulayabilmek.
4   BIM iş akışlarını kullanarak proje paydaşlarıyla etkili bir şekilde işbirliği yapabilmek.
5   BIM tabanlı tasarım ve analiz tekniklerini kullanarak problemleri çözebilmek.
6   ArchiCAD'i kullanarak kapsamlı mimari çizimler ve programlar oluşturabilmek.
7   Tasarım optimizasyonu ve değerlendirmesi için BIM analiz araçlarını değerlendirebilmek.
8   Görselleştirme teknikleri aracılığıyla BIM modellerini etkili bir şekilde sunabilmek.
9   BIM uygulamalarındaki endüstri trendleri ve gelişmeleri takip edebilmek

1 HAFTA 1 BIM e Giriş
2 HAFTA 2 ArchiCAD Arayüzü ve Proje Ayarları
3 HAFTA 3 Temel BIM Modelleme 2B Çizim ve Düzenleme Araçları
4 HAFTA 4 Temel BIM Modelleme Aks, kolon, duvar, döşeme, açıklıklar, kiriş
5 HAFTA 5 Temel BIM Modelleme Giydirme cephe, merdiven, obje
6 HAFTA 6 Temel BIM Modelleme Çatı, Mesh, Morf araçları
7 HAFTA 7 Temel BIM Modelleme 3B işlemler, kesit ve cephe araçları
8 HAFTA 8 Ara Sınav Teslimi
9 HAFTA 9 İleri BIM Teknikleri Kompozitler, profiler ve eleman özellikleri
10 HAFTA 10 İleri BIM Teknikleri Schedules, hot link, truss maker
11 HAFTA 11 İleri BIM Teknikleri Katmanlar ve kombinasyonları, 3B Dokümantasyon, pafta ayarları, dosya transfer araçları
12 HAFTA 12 İleri BIM Teknikleri Grasshopper ve ArchiCAD Senkronizasyonu
13 HAFTA 13 Çizim Haftası - Soru Cevap Günü
14 HAFTA 14 Final Jürileri Haftası - Soru Cevap Günü
15 HAFTA 15 Final Teslimi

Ana Kaynaklar :
Yardımcı Kaynaklar:
Eastman, C., Teicholz, P., Sacks, R., & Liston, K. (2011). BIM Handbook: A Guide to Building Information Modeling for Owners, Managers, Designers, Engineers, and Contractors (2nd ed.).
Krygiel, E., & Nies, B. (2015). Mastering Autodesk ArchiCAD: A Comprehensive Hands-On Guide for Architects.
Smith, D. (2015). Building Information Modeling: A Strategic Implementation Guide for Architects, Engineers, Constructors, and Real Estate Asset Managers.
Wall, K., & Nicholaides, D. (2015). BIM in Small-Scale Sustainable Design.
Kensek, K., & Noble, D. (2014). Building Information Modeling: BIM in Current and Future Practice.
Atkin, B. (2013). Collaborative Construction Information Management (Spon Research).
RIBA Publishing. (2016). BIM in Small Practices: Illustrated Case Studies.
Chau, K. W., Anson, M., & Chau, C. K. (2019). Handbook of Research on Building Information Modeling and Construction Informatics: Concepts and Technologies.
Krygiel, E., & Nies, B. (2011). Green BIM: Successful Sustainable Design with Building Information Modeling.
Dounas, T., & Pantea, C. (2018). BIM for Design Firms: Data Rich Architecture at Small and Medium Scales.

Referanslar: Yok
Diğer Ders Materyalleri: Yürütücü tarafından gerekli görülmesi durumunda duyurulacaktır.

Teorik Dersler: Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) ve ArchiCAD ile ilgili temel kavramları, prensipleri ve iş akışlarını tanıtmak ve açıklamak için teorik dersler düzenlenecektir.
Sınıf İçi Çalışmalar: Sınıf içi çalışmalar, öğrencilerin BIM ve ArchiCAD bilgilerini gerçek zamanlı olarak uygulamalarına olanak tanır. Bu çalışmalar, belirli mimari unsurların modellenmesini, belgelendirme çizimlerinin oluşturulmasını veya ArchiCAD'in özelliklerini kullanarak tasarım zorluklarının çözülmesini içerebilir.
Uygulamalı Egzersizler: Uygulamalı egzersizler, öğrencilerin aktif bir şekilde ArchiCAD ile çalışabileceği ve BIM modelleme tekniklerini pratik yapabileceği egzersizlerdir.

1 AS Arasınav
2 OD Araştırma Ödevi
3 YYI Yarıyıliçi Notu AS * 0.40 + OD * 0.60
4 YYS Yarıyılsonu Notu
5 BNS Başarı Notu YYI * 0.50 + YYS * 0.50
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YYI * 0.50 + BUT * 0.50

Öğrenciler, dönem boyunca BIM tekniklerini kullanarak bir tasarım projesi geliştirecekler. Ara sınavda 3D modeli sunacaklar ve final sınavında ise tüm BIM düzenini teslim edecekler.

Derslerin % 70 ine katılmak zorunludur.

Ders Öğretim Üyeleri İletişim Bilgileri:
Adres: Doğuş Cd. Tınaztepe Kampüsü No:209, Z41, 35160 Buca/İzmir
e-posta: yenal.akgun@deu.edu.tr
tel: 0 232 301 84 49

Ders dönemi başında açıklanacaktır.

Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 4 3 12
Diğer Kısa Sınav 4 2 8

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17