: İDEOLOJİ, SÖYLEM, MEKAN VE KENT

DOÇ. DR. ERDAL ONUR DİKTAŞ

Mimarlık
Şehir ve Bölge Planlama

Bu dersin temel amacı, gerçekliği anlamlandırmak, ifade etmek, bir mekân olarak maddi/manevi yeniden şekillendirmek ve bir kent gibi karmaşık bir bütün olarak yaşayarak yeniden üretmek için insanlığın içinde bulunduğu koşulları anlamaya çalışmaktır. Öğrenciler, ilgili araştırma konularını seçerek ve bunları metin/poster/film biçimleriyle ifade ederek bu kavrayışı pekiştireceklerdir.

1   1. Öğrenciler İdeolojiyi epistemik bir çerçeve olarak anlayabilirler (Kavrama) pç1, pç4
2   2. Öğrenciler İdeoloji, Söylem, Mekan ve Şehir (Bilgi) pç2'yi tanımlayabilir.
3   3. Bilişsel Süreçler ile Mekansal Eylemler, Biçimler (Analiz) arasında ilişki kurabilir. adet 3
4   4. Öğrenciler Biliş, Yapma ve Uzamsallık arasındaki ilişkileri metin/poster ve filmlerle ifade edebilirler (Uygulama) pç4 pç13

1 1. Algılanan gerçekliğe giriş
2 2. İdeoloji üzerine
3 3. Söylem üzerine
4 4. İdeoloji ve söylem yoluyla Mekanı ve Şehri Anlamak
5 5. Ara Sınav
6 6. Ara Sınav Kağıdı (ödevin taslağı/kurgusu) üzerine tartışmalar ve eleştiriler
7 7. Ara Sınav Kağıdı (ödevin taslağı/kurgusu) üzerine tartışmalar ve eleştiriler
8 8. Ara Sınav Kağıdı (ödevin taslağı/kurgusu) üzerine tartışmalar ve eleştiriler
9 9. Ara Sınav Kağıdı (ödevin taslağı/kurgusu) üzerine tartışmalar ve eleştiriler
10 10. Ödev Taslaklarının Teslimi
11 11. Ödev Taslakları üzerine tartışmalar ve eleştiriler
12 12. Ödev Taslakları üzerine tartışmalar ve eleştiriler
13 13. Ödev Taslakları üzerine tartışmalar ve eleştiriler
14 14. Ödev Taslakları üzerine tartışmalar ve eleştiriler

Destekleyici kaynaklar:
Ferenc, G. (2014) The Political Discourse of Spatial Disparities- Geographical Inequalities Between Science and Propaganda. Springer International Publishing Switzerland.
Catalano, T., Waugh L. R. (2020) Critical Discourse Analysis, Critical Discourse Studies and Beyond. Springer International Publishing Switzerland.
Eagleton, T. (2014) Ideology- Routledge, Taylor and Francis, New York.
C. Greig Crysler (2003) Writing Spaces Discourses of Architecture, Urbanism and the Built Environment, 1960-2000, Architext Series. Routledge, New York.

İlk dört hafta ders, konferans sunumları şeklinde uygulanır. Beşinci haftada dönem ödevlerinin konuları ve ana hatları öğrenciler tarafından netleştirilir. Onuncu haftaya kadar dönem ödevleri konuları ve ana hatları tartışılır ve eleştirilir. Onuncu haftada yapılan eleştiriler doğrultusunda hazırlanan dönem ödevlerinin taslakları öğrenciler tarafından teslim edilir. Ödev taslakları dönem sonuna kadar tartışılacak ve kritik edilecek, bu sayede nihai sunum daha rafine hale getirilmeye çalışılacaktır.

1 AS Arasinav
2 ODV Ödev/Sunum
3 DK DerseKatılım
4 YYS Yarıyılsonu
5 BNS Başarı Notu AS * 0.20 + ODV * 0.25 + DK * 0.05 + YYS * 0.50
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu AS * 0.20 + ODV * 0.25 + DK * 0.05 + BUT * 0.50

Ders, ağırlıklı olarak güncel örneklere dayalı bir okuma listesi ile konferans sunumları ve dönem çalışmaları üzerine tartışmalar şeklinde devam edecektir.

erdal.diktas@deu.edu.tr

Çarşamba 5. ve 6. saatler