: DÖNGÜSEL EKONOMİYE MALİ UYUM

İktisat (İ.Ö)
Kamu Yönetimi
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (İ.Ö)
İktisat
İşletme
Maliye
Kamu Yönetimi (İ.Ö)
Maliye (İ.Ö)
İşletme (İ.Ö)

Sınırlı ve yenilenebilir bir dünyada kaynak kullanımının sonuna gelinebilir mi Sürdürülebilir ekonomi yaklaşımının içeriği nedir Sürdürülebilirliğin kalkınmayla olan ilişkisi nasıl kurulur ve böyle bir kalkınma nasıl finanse edilir Kaynakların yeniden kullanımı hangi derecede ve nasıl sağlanır Buna açıklık getiren döngüsel ekonominin doğrusal ekonomiden farklılıkları nelerdir Dışsallıklar ve bunların çözümüne dair öneriler nelerdir Dışsal zararı piyasa aktörleri özel anlaşmalarla tolere edebilir mi Yoksa illaki devlet çözümlemeleri mi gerekir Sosyal devletin çevre kirliliğini engelleme sorumluluğunun hukuki çerçevesi nedir Gelecek kuşaklar üzerine oluşan tehditler ne türden kamusal politikalarla ortadan kaldırılabilir Birer finansman aracı olan atık borsaları nasıl işler ve nasıl regüle edilir Kamu finansman aracı olarak yeşil tahvillere yönelik ana çerçevenin sınırları nelerdir Perma kültür ekonomisi nedir ve Ne türden mali kazanımları bulunur Geri dönüşüm ekonomisi neden önemlidir Atık yönetimi etkili şekilde nasıl planlanır Başarılı ülke örnekleri nelerdir Kirleten endüstrilere yönelik rekabet ne seviyededir Ekolojik damping nedir Avrupa Birliği nin döngüsel ekonomi yaklaşımı nedir Döngüsel ekonomi ve yeşil mutabakat küresel bir paradigma değişimi olabilecek mi Ders, esasta bu sorulara karşılık bulmayı hedeflemekte ve öğrencilere döngüsel ekonominin önemini devletin mali araçlarını kullanma imkanlarını da kapsayacak şekilde aşılamayı amaçlamaktadır.

1   1. Sürdürülebilirlik anlayışını kavratmak.
2   2. Sürdürülebilirliğin iktisadi kalkınmayla olan ilişkisini kurmak.
3   3. Döngüsel ekonominin doğrusal ekonomiye üstünlüklerini açıklamak.
4   4. Üretim ve tüketim dışsallıklarını ortaya koymak ve çözüm önerilerini tartışmak.
5   5. Dışsal zararın giderilmesinde kullanılan mali araçları öğrenmek.
6   6. Atık borsalarının işleyişini öğrenmek ve gelişen finansal araçları tanımak.
7   7. Yeşil tahvillere ait genel çerçeveyi çizmek.
8   8. Perma kültür ekonomisiyle tanışmak.
9   9. Kirlilik sığınakları ve ekolojik dampingi öğrenmek.
10   10. Avrupa Birliğinin döngüsel ekonomi yaklaşımını öğrenmek.

1 Sürdürülebilirlik Yaklaşımı Perma Kültür Ekonomisi ve Mali Kazanımlar
2 Sürdürülebilir Kalkınma ve Finansman Geri Dönüşüm Ekonomisi ve Atık Yönetimi: Seçilmiş Ülke Örnekleri
3 Döngüsel Ekonomi ve Doğrusal Ekonomi Karşılaştırması Kirlilik Sığınağı Hipotezi ve Ekolojik Damping
4 Dışsallıklar ve Çözümüne Dair Yaklaşımlar AB nin Döngüsel Ekonomi Yaklaşımı: Yeşil Mutabakat
5 Dışsal Zararın Tazmininde Kullanılan Mali Araçlar
6 Sosyal Devlet, Çevre Kirliliği ve Gelecek Nesiller
7 Finansal Enstrüman Olarak Atık Borsaları
8 Ara Sınav
9 Ara Sınav
10 Kamu Finansmanının Değişen Yönü: Yeşil Tahviller

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:
Önder, H. (2018). Sürdürülebilir Kalkınma Anlayışında Yeni Bir Kavram: Döngüsel Ekonomi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (57), 196-204.
Çetin, M., & Yılmaz, G. (2021). Pandemilerin Sürekliliği Tehlikesine Karşı Döngüsel Ekonomi İhtiyacı. Journal of Economic Policy Researches, 8(2), 225-255.
Özsoy, T. (2018). Döngüsel Ekonomi: Almanya daki Durumun Bir Özeti. Global Journal of Economics and Business Studies, 7(14), 129-143.
Veral, E. S. (2021). Döngüsel Ekonomi: Engeller, Stratejiler ve İş Modelleri. Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi, 8(1), 7-18.
Balbay, Ş., Sarıhan, A., & Avşar, E. (2021). Dünyada ve Türkiye de Döngüsel Ekonomi/Endüstriyel Sürdürülebilirlik Yaklaşımı. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (27), 557-569.
Türkmen, M. A., & Kiliç, F. (2020). Sürdürülebilir Kalkınma Anlayışına Yönelik Döngüsel Ekonomi Modeli. Third Sector Social Economic Review, 55(4), 2538-2556.
Esin, B. (2019). Avrupa Birliği Döngüsel Ekonomi Politikası: Çok Düzeyli Yönetişim Açısından Bir Analiz (Doctoral dissertation, Marmara Universitesi (Turkey)).

Programda belirtilen dersler, ders kaynakları yardımıyla gerek teorik gerekse uygulamadan örnekler verilerek anlatılacak ve konular sınıf için tartışmalar yardımıyla irdelenecektir. Dersin vize sınavları sonrası öğrencilere verilecek araştırma başlıkları ve sunumlarla işlenecektir

1 ARS Arasınav
2 YIN Yarıyıliçi notu ARS * 1
3 FN Yarıyılsonu sınavı
4 BNS BNS YIN * 0.40 + FN * 0.60
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YIN * 0.40 +BUT * 0.60

Ders takibi ve derse katılım önem arz etmektedir.

Mail ile randevu alınız.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12