: SÜRDÜRÜLEBİLİR TOPLUMLAR İÇİN TEMEL OKURYAZARLIKLAR

Uluslararası İlişkiler

DOÇ. DR. ELİF UZGÖREN

Uluslararası İlişkiler

Enformasyon ve bilgi teknolojisindeki hızlı değişimler, mevcut eğitim pratikleriyle öğrencilerin gelecekteki istihdam gereklilikleri arasındaki boşluğu artırmıştır. Bu dersin üç amacı vardır: İlk olarak, ekoloji ve teknolojik gelişimdeki yeni tehditler hakkındaki farkındalık ve bilgiyi artırarak, bu boşluğun anlaşılması. İkinci olarak, boşluğu dolduracak stratejiler üretmek ve tartışmak. Üçüncü olarak, öğrencilere bu gelişmelerle ileride de başa çıkabilecekleri beceriler edindirmek. Bu ders, amaçlarını üç stratejiyle gerçekleştirecektir: Birincisi, öğrencilerin sürdürülebilir toplumlar için gereken temel okuryazarlıkları - enformasyon okuryazarlığı ve ekolojik okuryazarlık - edinmesine destek olunacaktır. İkincisi, ders anlatımından ziyade aktif bir öğrenme alanı sağlanacaktır. Bu yaklaşımla, öğrencilerin bilgiyle ilişkisi, yaşam boyu öğrenme alışkanlığı edinmesine destek olacak şekilde kurulacaktır. Üçüncü olarak, derste vaka analizi ve simülasyonlar yoluyla yapılacak çalışmalar, öğrencilerin geleceğin zorluklarıyla bireysel ve kolektif olarak başa çıkma stratejileri geliştirmesini sağlayacaktır.

1   Enformasyon okuryazarlığını geliştirme: dijital çağda enformasonu bulma, değerlendirme ve iletebilme.
2   Ekolojik okuryazarlığı geliştirme: dünyada yaşamı mümkün kılan doğal sistemleri kavrama ve ekolojik ilkeleri gündelik yaşama uygulayabilme.
3   Eleştirel düşünce ve gerekçeli argümanlar kurma becerilerini geliştirme.
4   Sunum yapmak için gereken becerileri geliştirme.
5   Öğretim üyesiyle ve diğer öğrencilerle tartışmalar yürütebilme becerisini geliştirme.

1 1 Giriş: sosyal değişim nedir Ekoloji krizi ve dijitalleşmeye giriş
2 2 (Enformasyon okuryazarlığı I): Tarihçe (modernite öncesi, modern ve post-modern toplumlarda insanlar ve bilgi arasındaki ilişki)
3 3 (Enformasyon okuryazarlığı II): Algoritmik okuryazarlık ve dijital çağ (Verilerin sahibi kim Güvenilir veri nedir Gerçeklik ötesi toplumlarda nasıl hayatta kalırız Çevrimiçi mahremiyet ve haklarımızı nasıl idare ederiz )
4 4 (Enformasyon okuryazarlığı III) Toksik siyaset
5 5 Vaka çalışması: Medya okuryazarlığı
6 6 Medya okuryazarlığı sunumları ve değerlendirme
7 7 Dijital bölünme: gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki ilişkilerin pazarlığı Sermaye 4.0 altında küresel Güney
8 8 (Ekolojik okuryazarlık I) Ekolojik düşüncenin tarihi
9 9 (Ekolojik okuryazarlık II) Konular: sürdürülebilir çevre/iklim eylemi çevreyi korumada nasıl sorumlu birey olunur
10 10 (Ekolojik okuryazarlık III) Ne yapmalı İklim değişimiyle mücadele neden bu kadar zor Ekoloji krizinde zorluklar ve başarılar
11 11 (Ekolojik okuryazarlık IV) Sürdürülebilir kentler
12 12 Dirençlilik Biyoteknoloji insan beyninde neleri ortaya çıkardı Bireysel ve toplumsal düzeyde dirençliliği nasıl inşa ederiz
13 13 Simülasyon: İklim değişikliği yuvarlak masası, Paris Konvansiyonu simülasyonu
14 14. Genel değerlendirme

Duyurulacaktır

1.Ders anlatımı
2.Katılım
3.Sunumlar
4.Vaka çalışması ve simülasyon raporları (2 ödev)

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 +YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME NOTU
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60

1. Enformasyonla eleştirel bir ilişki ortaya koyma.
2. Dünyada yaşamı mümkün kılan doğal sistemleri anlama ve bu ekolojik ilkeleri gündelik yaşama uygulayabilme.
3. Bilgi ve fikirleri sözlü ve yazılı olarak sunup tartışabilme.

1. Derslerin en az %70'ine devam zorunludur.
2. İntihal, disiplin sürecine yol açacaktır.
3. Sınıf içi ve grup çalışmalarına katılım zorunludur.

elif.uzgoren@deu.edu.tr
sevgi.cilingir@deu.edu.tr