: AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI HUKUKU

Uluslararası İlişkiler

DOÇ. DR. GÖZDE KAYA

Uluslararası İlişkiler

Bu derste, öğrencilere Avrupa Birliği'nin kurumlarının işleyişi ve karar alma yöntemleriyle ilgili bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

1   Avrupa Birliği'nin işleyişini kavrayabilmek için Avrupa Birliği'nin kurumsal yapısını açıklaması
2   Avrupa Birliği'nin karar-alma mekanizmasını analiz edebilmek için Avrupa Birliği kurumlarının spesifik özelliklerini anlaması.

1 Giriş
2 Antlaşmalar ve Bütünleşme Süreci
3 Kurumsal Yapının Sınıflandırılması
4 Yürütmeye İlişkin Görevler I
5 Yürütmeye İlişkin Görevler II
6 Yasamaya İlişkin Görevler I
7 Vize Sınavı için Tekrar Dersi
8 Yasamaya İlişkin Görevler II
9 Yargıya İlişkin Görevler
10 Diğer Kurumlar ve Görevleri I
11 Diğer Kurumlar ve Görevleri II
12 AB Karar Alma Sürecinin Demokratik Boyutu
13 Değerlendirme
14 Final Sınavı için Tekrar Dersi

Daha sonra ilan edilecektir.
Öğrenciler, AB Antlaşmasının Konsolide Metninin bir örneğini her derse getirmelidir.

1. Ders Anlatımı
2. Dönem Projesi (Ödev ve Sunum)

1 ARS ARASINAV
2 ODV ODEV
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + YYS* 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME NOTU
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT* 0.50

1. Avrupa Birliği'nin kurumsal yapısını açıklamak,
2. Avrupa Birliği'nin kurumlarının görev ve yetkilerini kavramak.

Sunumları ve yazılı ödevleri içeren Dönem Projelerinin Değerlendirilmesinde Uygulanacak Değerlendirme Ölçeği
Araştırma sorusunun belirlenmesi: Yapılan çalışmada irdelenen bilimsel araştırma konusu belirlenmeli ve açıklığa kavuşturulmalıdır. (20 puan)
Araştırma sorusu belirlenmemiştir Zayıf (% 0)Araştırma sorusu genel hatlarıyla belirlenmiştir Orta (% 40) Araştırma sorusu tam olarak açıklığa kavuşturulmamıştır İyi (% 60) Araştırma sorusu tam olarak açıklığa kavuşturulmakla birlikte, sağlam bir bağlamdan yoksundur Çok İyi (% 80) Araştırma sorusu araştırma konusuna dair sağlam bir bağlamda tam olarak açıklığa kavuşturulmuştur Mükemmel (% 100)

Tartışmalar ve Analiz: Yapılan çalışmadaki araştırma konusunu tümüyle irdeleyen bilimsel nitelikte bir tartışma ve derinlemesine bir analiz yapılmalıdır. (40 puan)
Belirlenen araştırma sorusuna yönelik tartışmalar ya da analiz bulunmamaktadır Zayıf (% 0) Belirlenen araştırma sorusuna yönelik tartışmalar ya da analiz zayıf ve yetersizdir Orta (% 40) Belirlenen araştırma sorusuna yönelik tartışmalar ya da analiz yeterli olmakla birlikte, analitik ve sistematik nitelikte değildir İyi (% 60) Belirlenen araştırma sorusuna yönelik tartışmalar ya da analiz iyi organize edilmiş, analitik ve sistematik niteliktedir Çok İyi (% 80) Belirlenen araştırma sorusuna yönelik tartışmalar ya da analiz profesyonel olarak organize edilmiş, analitik ve sistematik niteliktedir Mükemmel (% 100)

Literatür Taraması: Yapılan çalışma için hem ulusal hem uluslararası kaynaklardan yararlanmak suretiyle kapsamlı ve zengin bir literatür taraması yapılmalıdır (25 puan)
Yapılan çalışmaya ilişkin literatür taraması bulunmamaktadır - Zayıf (% 0) Literatür taraması zayıf ve yetersizdir - Orta (% 40) Literatür taraması yeterli düzeyde olmakla birlikte, kapsamlı şekilde yapılmamıştır - İyi (% 60) Literatür taraması kapsamlı bir araştırma çerçevesinde iyi düzeydedir - Çok İyi (% 80) Literatür taraması derinlemesine bir araştırma çerçevesinde profesyonel düzeydedir - Mükemmel (% 100)

Bilimsel atıf usulü: Çalışmanın bütününde düzgün şekilde organize edilmiş bir bibliyografyayla birlikte bilimsel bir atıf usulü uygulanmalıdır. (15 puan)
Bibliyografya yazılmamıştır - Zayıf (% 0) Bilimsel atıf usulü uygulanmamıştır - Orta (% 40) Bilimsel atıf usulü çalışmanın bütününde düzgün bir şekilde uygulanmamıştır - İyi (% 60) Bilimsel atıf usulü çalışmanın bütününde, bir bibliyografyayla birlikte iyi düzeyde uygulanmıştır -Çok İyi (% 80)Bilimsel atıf usulü çalışmanın bütününde, düzgün şekilde oluşturulmuş bir bibliyografyayla birlikte profesyonel düzeyde uygulanmıştır - Mükemmel (% 100)

1. Dersin %70ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.

gozde.kaya@deu.edu.tr

Daha sonra ilan edilecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13