: HABERLERDE VE MEDYADA İKTİSAT

İktisat

PROF. DR. PINAR NARİN EMİRHAN

İktisat

Bu dersin amacı, iktisadı gerçek dünya örneklerinden yola çıkarak öğretmektir. Dersin uygulamalı içeriği, görsel ve yazılı medyada yer alan güncel haberler vesilesiyle öğrencilerin iktisat teorisi ve iktisat pratiğini bağdaştırabilmesini sağlayacaktır.

1   İtisadi haberlerin anlaşılmasında derslerde işlenmiş olan teorik araçları kullanabilmek.
2   Medyada yer alan iktisadi yayınların, iktisadın hangi dallarıyla (mikro iktisat, makro iktisat, uluslararası iktisat, finansal iktisat vb.) ilgili olduğunu ayırt edebilmek.
3   Ulusal ve küresel ekonomide olup bitenler hakkında bir söyleme sahip olabilecek şekilde, medyadaki haberleri ve köşe yazılarını yorumlayarak değerlendirmek.

1 Giriş
2 İktisadi Analizin Temelleri
3 Arz ve Talep
4 İşgücü Piyasası
5 Piyasa Yapıları (Rekabet Modelleri, Monopoller, Oligopollere Dair)
6 Politik İktisat
7 Mülki haklar ve çevre
8 Küreselleşme ve İktisadi Refah
9 İktisadi Büyüme
10 İktisadi Dalgalanmalar, İşsizlik ve Enflasyon
11 Mali Politika
12 Para Politikası ve Finansal Kurumlar
13 Sınıf İçi Tartışma
14 Sınıf İçi Tartışma

1. Economic news in broadcast and published media.
2. Miller, Benjamin and North, The economics of Public Issues, Pearson, International Edition 2012.
3. Miller and Benjamin, The Economics of Macro Issues, International Edition, Pearson, 2010.

1. Dersler
2. Medyadan haber makaleleri ve köşe yazıları biriktirmek
3. Sınıf içi tartışmalar
4. Sunumlar

1 ARS ARASINAV
2 SUN SUNUM
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + SUN* 0.30 +YYS * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME NOTU
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + SUN* 0.30 +BUT * 0.40

1. Öğrenci, medyada yer alan haber bilgilerine ilgi gösterecek ve derse katılım sağlayacak.
2. Öğrenci iktisadi haberlere nasıl ulaşacağını öğrenecek ve çeşitli bilimsel iktisadi yayınları tanıyacak.
3. Öğrenci, grup arkadaşlarıyla birlikte seçilmiş ders konusuyla ilgili haber bilgilerini toplayıp düzenleyerek profesyonel bir sunum yapacak.

Sunumlar tarihi/güncel ekonomik olaylarla ilgili olacaktır.
a) Öğrenci bir konu seçecek veya öğretim elemanı sunum konusunu öğrenciye atayacaktır. Sunumlar 1) organizasyon, 2) içerik, 3) sunum üzerinden değerlendirilecektir. Kriter 1 ve 2, toplam sunum notunun %50'si, kriter 3 ise toplam sunum notunun %50'sidir.
(1) Konuyu gerekli tüm bilgilerle birlikte mantıklı bir sırayla sunan ve referansları dahil eden öğrenciler %100 (Mükemmel) puan alacaklardır. Konuyu gerekli tüm bilgilerle birlikte mantıklı bir sırayla sunan ancak kaynak göstermeyen öğrenciler %80 (Çok iyi) alacaklardır. Konuyu mantıksal bir sırayla sunan ancak gerekli bilgileri eksik olan ve kaynak göstermeyen öğrenciler %60 (İyi) puan alacaklardır. Konuyu sunan ancak mantıksal bir sıralamaya sahip olmayan ve kaynak göstermeyen öğrenciler %40 (Orta) alacaktır. Alakasız bir konuyu kaynak göstermeden sunan öğrenciler %0 (Zayıf) alacaklardır.

(2) Konuyu iyi bir şekilde açıklayan ve sunumun geri kalanı için bir çerçeve oluşturan, sunumunu konuyu özetleyen bir sonuçla bitiren öğrenciler% 100 (Mükemmel) alacaklardır. Konuyu iyi bir şekilde ortaya koyan ve sunumun geri kalanı için bir çerçeve oluşturan, doğru bilgilere yer veren ancak sunumu özetlemeyen öğrenciler %80 (Çok iyi) alacaklardır. Konuyu iyi bir şekilde ortaya koyan, doğru bilgilere yer veren ancak sunumun çerçevesini çizmeyen ve sunumu özetlemeyen öğrenciler %60 (İyi) puan alacaktır. Konuyu iyi ortaya bir şekilde koyan ancak doğru bilgi veremeyen ve sunumu özetlemeyen öğrenciler %40 (Adil) alacaktır. Konuyu iyi bir şekilde ortaya koyamayan, doğru bilgilere yer vermeyen ve sunumu özetlemeyen öğrenciler %0 (Zayıf) puan alacaktır.

(3) Zamanını iyi yöneten, iyi dil becerisine sahip, konuyu net bir şekilde anlatabilen ve sorulara cevap verebilen öğrenciler %100 (Çok iyi) alacaklardır. Zamanını iyi yöneten, yeterli dil becerisine sahip, konuyu oldukça net anlatan ve sorulara cevap verebilen öğrenciler %80 (çok iyi) puan alacaklardır. Zamanını iyi yöneten, yeterli dil becerisine sahip, konuyu oldukça net anlatabilen ancak sorulara cevap veremeyen öğrenciler %60 (iyi) puan alacaklardır. Zamanını iyi yönetemeyen, dil becerisi zayıf, konuyu kısmen açıklayabilen ancak sorulara cevap veremeyen öğrenciler %40 (orta) puan alacaktır. Zamanını iyi yönetemeyen, dil becerisi zayıf, konuyu açıklayamayan ve sorulara cevap veremeyen öğrenciler %0 (zayıf) puan alacaklardır.

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.

sule.gunduz@deu.edu.tr

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14