: Medikal Polimerler

İstatistik
Matematik
Fizik

Bu dersin amacı öncelikle öğrencileri medikal polimerler ile ilgili teknolojilere hazırlamak üzere bu alanda kullanılan polimerlerin sentez, işleme ve karakterizasyon yöntemlerini tanıtmaktır. Uygulama alanlarını örneklemek, ve uygulamaya yönelik özel şekillendirme yaklaşımlarını vermek ve özellikle yüzey özelliklerinin modifikasyonu ile medikal uygulamaya daha uygun materyaller geliştirilmesini özellikle yenilikçi yaklaşımları açıklamaktır. Medikal polimerlerde en önemli konuların başında gelen biyouyumluluk, sterilizasyon, olası biyofilm oluşumu ve azaltmak/önlemek için uygulanabilecek yaklaşımları ve özellikle antifouling/antimikrobiyal yüzeyleri tanıtmaktır.

1   ÖÇ1. Polimerleri tanır ve Medikal amaçlı kullanımlarında farklılıkları algılar.
2   ÖÇ2. Temel polimer sentez ve üretim yöntemlerini bilir ve medikal uygulamalar için uygun olan teknikleri bilir.
3   ÖÇ3. Temel ve özel polimer işleme tekniklerini ve medikal malzeme üretimi için dikkat edilmesi gereken hususları bilir ve doğru uygulanmasını sağlayabilir.
4   ÖÇ4. Polimer ve polimerik ürün karakterizasyon yöntemlerini ve akredite testler için dikkat edilmesi gereken hususları bilir.
5   ÖÇ5. Biyouyumluluk kavramını, in vitro testler, in vivo hayvan modellerinde validasyon ve performans testlere ve ön-klinik ve klinik uygulamalar ile ilgili ön bilgilere sahiptir
6   ÖÇ6. Sterilizasyon yöntemlerini bilir. Medikal polimer sterilizasyonu konusunda seçim yapabilir.
7   ÖÇ7. Yüzey modifikasyon tekniklerini, ne için ve nasıl yapılabileceği konusunda fikir yürütebilir.
8   ÖÇ8. Medikal uygulamalar için çok önemli bir konu olan mikrobiyal kontaminasyon, önlenmesi ve giderilmesi için gerekli yaklaşımları açıklayabilir.

1 1. Temel polimer tanımları 11. Biyouyumluluk III: Ön-klinik ve klinik uygulamalar.
2 2. Polimer sentez yöntemleri. 12. Sterilizasyon yöntemleri.
3 3. Polimer işleme teknikleri I: Ekstrüzyon ve enjeksiyon teknikleri. 13. Mikrobiyal kontaminasyon: Biyofilm oluşumu, engellenmesi ve giderilmesi.
4 4. Polimer işleme teknikleri II: Diğer işleme teknikleri. 14. Antifouling ve antibakteriyal polimerik ürünler.
5 5. Membran teknolojileri: Üretim/karakterizasyon sistemleri ve uygulama alanları. 15. Genel Sınav
6 6. Yüzey modifikasyonu: Inert veya aktif yüzey oluşturma yaklaşımları.
7 7. Polimer karakterizasyon yöntemleri I: Kimyasal.
8 8. Polimer karakterizasyon yöntemleri II: Mekanik, ısıl ve elektrik özellikleri.
9 9. Biyouyumluluk I: In vitro testler.
10 10. Biyouyumluluk II: In vivo validasyon/performans testleri.

1. Handbook of Polymer Applications in Medicine and Medical Devices (Plastics Design Library) 1st Edition, Kayvon Modjarrad (Editor), Sina Ebnesajjad (Editor), William Andrew; 1st edition (December 24, 2013)
2. Advanced Polymers in Medicine, Francesco Puoci (Eds), Springer 2015.
3. Polymers in Medicine II Biomedical and Pharmaceutical Applications, Emo Chiellini, Paolo Giusti, Claudio Migliaresi, Luigi Nicolais (Eds), Polymer Science and Technology Series, 1986.

Sunum, İnteraktif anlatım, Soru cevap tekniği

1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.10 + FN * 0.60
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + OD * 0.10 + BUT * 0.60

Ara sınav, yarıyıl sonu sınavı ve ödev (öğrenci sunumu)

Dönem boyunca derslerin %70 ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saati ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik- dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir. DEÜ Fen Fakültesi öğretim ve sınav uygulama esasları yönetmeliğini http://web.deu.edu.tr/fen adresinden temin edebilirsiniz.

catalinanatalia.yilmaz@deu.edu.tr

sonradan ilan edilecektir.