: Mobil Programlama

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

DOÇ. DR. KÜRŞAT ARSLAN

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

Mobil Programlama dersinin amacı, MIT App Inventor kullanarak mobil platformlar için uygulama geliştirmeyi öğretmektir. Bu ders kapsamında mobil sistemler için uygulama geliştirme teknikleri, mobil uygulama yayınlama ve dağıtma konuları işlenir. Öğrencilere, mobil işletim sistemlerini tanıma, mobil uygulamalar geliştirme, uygulamaları yayınlama ve mobil sistemleri dağıtma becerileri kazandırılır.

1   Öğrenciler, MIT App Inventor arayüzünü kullanarak temel bir mobil uygulama geliştirebilir.
2   Öğrenciler, uygulamaların veri akışını yönetmek ve mantıklı kararlar almak için temel programlama kavramlarını kullanabilir.
3   Öğrenciler, uygulamalarını farklı ekran boyutlarına ve cihazlara uygun hale getirmeyi öğrenir ve uygulamalarını test edebilir.
4   Öğrenciler, uygulamalarını Google Play Store veya App Store gibi platformlarda yayınlayabilir ve kullanıcı geri bildirimlerine yanıt verebilir.

1 Ders tanıtım ders hakkında bilgilendirme, izlence ve kurallar
2 App Inventor'a Giriş ve Temel Kavramlar
3 Ekranlar ve bileşenlerin kullanımı: Butonlar, metin kutuları, etiketler vb.
4 Veri depolama ve SQLite kullanımı.
5 CRUD işlemleri (Veri ekleme, okuma, güncelleme, silme).
6 GPS, ivmeölçer, pusula gibi sensörlerin kullanımı.
7 Google Haritalar API entegrasyonu.
8 Ara sınav
9 İzinlerin yönetimi ve kullanıcı gizliliği.
10 Uygulama güvenliği için önlemler.
11 Veri paylaşımı ve API entegrasyonu.
12 Oyun yapımı için temel kavramlar.
13 Uygulamanın test edilmesi.
14 Hataların tespiti ve düzeltilmesi.
15 Final

MIT App Inventor konusunda iki kitap önerisi aşağıda verilmiştir, Bu kitaplar, MIT App Inventor ile mobil uygulama geliştirmeyi öğrenmek isteyenler için faydalı kaynaklar olacaktır:

1. Türkçe Kitap Önerisi:
- App Inventor: Adem Akyol tarafından yazılmış bu kitap, MIT App Inventor kullanarak mobil uygulama geliştirmeyi öğretmek amacıyla hazırlanmıştır. Kod bloklarıyla kolayca uygulama tasarımı ve programlama yapmayı öğrenmek isteyenler için ideal bir kaynaktır. Kitap, temel uygulama geliştirme süreçlerini adım adım anlatır ve örnek projelerle pratik yapma imkanı sunar.

2. İngilizce Kitap Önerisi:
- Learning MIT App Inventor: Bu kitap, Mark Sherman tarafından yazılmış ve MIT App Inventor kullanarak mobil uygulama geliştirmeyi öğretmek amacıyla hazırlanmıştır. Kitap, kod bloklarıyla uygulama tasarlama, veri depolama, oyun, animasyon ve medya özelliklerini kullanma konularını içerir.

(1) App Inventor | Kodlab. https://www.kodlab.com/mobil-programlama/159-app-inventor-9786052118054.html
(2) Learning MIT App Inventor E-Kitap - Mark Sherman (PDF) | D&R. https://www.dr.com.tr/ekitap/learning-mit-app-inventor.
gelistirme-bugra-ayan.

Öğrenme yöntemleri arasında pratik uygulama, öğrencilere MIT App Inventor arayüzünü kullanarak uygulama geliştirmeyi öğretmek için pratik uygulamalar yapmayı içerir. Bu, öğrencilerin kendi projelerini oluşturarak deneyim kazanmalarını sağlar. Ayrıca, öğrencilere gerçek dünya problemlerini çözmek için örnek projeler sunulur. Bu projeler, uygulama geliştirme becerilerini pekiştirmelerine yardımcı olur. İnteraktif ders materyalleri, videolar, slaytlar ve interaktif içerikler kullanılarak öğrencilere konular anlatılır.

Öğretme yöntemleri arasında aktif katılım, öğrenci etkileşimini artırmak için soru sorma ve tartışmaları teşvik etme stratejilerini içerir. Ayrıca, öğrencilere bireysel ilgiye odaklanma ve gerçek dünya bağlamını vurgulama gibi yöntemlerle destek verilir. Bu yöntemler, öğrencilerin mobil uygulama geliştirme yeteneklerini kazanmalarına ve ilgi çekici bir şekilde öğrenmelerine yardımcı olacaktır.

1 VZ Ara Sınav
2 FN Yarıyılsonu Sınavı
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Ders Katılımı: Öğrencinin derse düzenli katılımı ve etkileşimi değerlendirilir.
Vize ve Final Sınavları: Öğrencinin ders içeriğini anlama ve uygulama yetenekleri vize ve final sınavlarıyla ölçülür.
Proje ve Ödevler: Öğrencinin uygulama becerileri, problem çözme yeteneği ve yaratıcılığı proje ve ödevlerle değerlendirilir.
Devamlılık: Öğrencinin ders boyunca düzenli olarak çalışması ve öğrenme sürecine katkı sağlaması göz önünde bulundurulur.

Bu dersin düzenli ve verimli bir şekilde işlemesi için öğrencilerden aşağıdaki kurallara uymaları beklenir. Ders katılımı ve devamlılık, ödev ve proje teslimleri, etik kullanım ve işbirliği, sınav ve değerlendirme, iletişim ve soru sorma gibi konular dikkate alınır. Herkesin bu kurallara uyması, dersin başarılı bir şekilde ilerlemesine katkı sağlar.

Dr. Kürşat Arslan
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitiminde Doçent, BEF, DEU