: Onkolojide Rehabilitasyon Hemşireliği

ONH 6006 Onkolojide Rehabilitasyon Hemşireliği SEÇMELİ 2 0 0 6

Onkoloji Hemşireliği Doktora

Onkoloji Hemşireliği Doktora

Bu dersin amacı, öğrencilerin yoğun bakım ve rehabilitasyon sürecinde bulunan onkoloji hastasında bakımın önemini anlaması, bakımdaki farklılıkları bilmesi ve bakım sürecinde oluşabilecek sorunlara yönelik çözüm yollarını tartışabilmesidir.

1   Rehabilitasyon sürecinde bulunan onkoloji hastasında oluşabilecek sorunları farketmek ve çözüm yollarını tartışabilmek.
2   Onkoloji hasta ve ailesinin bakımında rehabilitasyon sürecinin önemini kavrayabilmek
3   Rehabilitasyon sürecinde bulunan onkoloji hastasının bakımındaki farklılıkları tartışabilmek

1 Kanserde rehabilitasyon ve rehabilitasyon modelleri Meme cerrahisi ve Lenf ödem yönetimi
2 Kanser rehabilitasyonunda hemşirenin rolü Pediyatride onkolojik rehabilitasyon
3 Kanser tedavisinin uzun dönem sonuçları ve rehabilitasyon süreci Onkoloji bazlı egzersiz programları (Egzersizler, Yoga/ Plates programlar .)
4 Palyatif bakım ve hospice bakım alan kanser hastalarında rehabilitasyon Rehabilitasyonda uğraşı terapisi
5 Kanserle ilgili cerrahilerde rehabilitasyon gereksinimleri Dersin değerlendirilmesi
6 Onkoloji rehabilitasyonunda yan etkilerin yönetimi- I(Anksiyete- stres, balans, beden imajı, cilt değişimleri, periferal nöropati, sindirim problemleri, ağız kuruluğu, malnutrisyon, beslenme problemleri,immobilite, uykusuzluk, ağrı, mukozit, yorgunluk .)
7 Onkoloji rehabilitasyonunda yan etkilerin yönetimi-II (Anksiyete- stres, balans, beden imajı, cilt değişimleri, periferal nöropati, sindirim problemleri, ağız kuruluğu, malnutrisyon, beslenme problemleri,immobilite, uykusuzluk, ağrı, mukozit, yorgunluk, hafıza problemleri .)
8 Yeme, yutma restorasyonu
9 Nöro onkolojik rehabilitasyon & Kognitif rehabilitasyon
10 Pelvik onkolojik rehabilitasyon (Over, prostat, kolon)

Görsel destekli sunum
Olgu tartışması
Soru cevap
Hasta ve ailesi için eğitim materyali hazırlama

1 ODV Ödev/Sunum
2 DKL DerseKatılım
3 FN Final
4 BNS Başarı ODV * 0.30 +DKL* 0.30 + FN* 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu ODV * 0.30 +DKL* 0.30 + BUT* 0.40

- Öğrenci, bu derste gelişim dönemi teorilerini, birey ve aile eğitim ilkelerini, onkoloji hastasının hemşirelik bakımında yenilikleri kullanarak hasta ve ailesi için eğitim materyali geliştirmekten sorumludur. Ara sınav olarak değerlendirilecektir.
- Öğrencinin sunum becerisi, konuya hazırlığı ve tartışılmalara katılımı değerlendirilecektir
- Final sınavında; yorumlama, hatırlama, karar verme, açıklama, sınıflama, bilgileri birleştirme becerileri değerlendirilecektir.

Doç. Dr. Özlem Uğur ( 0.232.4124785)
Doç. Dr. Ezgi Karadağ (0.232. 4124762)

Hafta içi mesai saatleri içerisinde

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15