: Film Türleri ve Uygulama

DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAVER BAYINDIR

Film Tasarım ve Yönetmenliği
Film Tasarımı ve Yönetmenliği

Sinemanın türlerinden Belgesel, Docudrama, Klip, Reklam, Kurmaca, Deneysel , Bilim Kurgu, Fantastik, v.b.gibi
örnek çalışmaları öğrencinin bilgi ve becerisini geliştirerek, iyi bir sanat eğitimini akademik disiplinler içinde
aktarmak. Öğrencide estetik kalite oluşturulması ve geliştirilmesi sağlanarak,
bütün bu disiplinleri sanatsal pratiğe dönüştürmek, öğrenciye farklı teknolojileri kullanabilecek,
farklı alanlara uyum sağlayabilecek ve ekip çalışmasını yapabilecek beceriyi kazandırarak, öğrencinin yaratıcı
çalışmaları teşvik edilerek, evrensel düşünce ve değerlere sahip olması
sanatların buluştuğu yer olan sinema sanatında ve sektörde doğru alanlarda yer almalarını sağlamaktır.

1   Diğer sanat alanlarının (tiyatro, müzik, resim, vb.) teknik kodlarını değerlendirebilecek düzeyde hazırlanmaları.
2   Sektörde olmak istedikleri alanlarda (Belgesel / Kurmaca / reklam /klip yönetmenliği gibi)
3   Ulusal ve Uluslararası alanlarda yarışma ve /veya festivallerde etkin olması,
4   Mesleki çalışmalarında üreteceği projelerde hedef kitleyi doğru seçmesi,
5   Seçtiği film türüne göre teknik donanımı doğru seçmesi, teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi,
6   Projelerini oluştururken ekip çalışmalarında sete hakim olması ve yaratıcı, özgün projeler gerçekleştirmesi,
7   Sosyal,Politik,Kültürel,Filmler,Televizyon, Biyografiler,Dergiler, her alanda araştırmacı olması, bunları projelerine uyarlaması beklenmektedir.

FMY 4211 - Film Yapım Projesi

1 1.hafta Film Türlerinin anlatılması ve ders içeriği ile ilgili öğrencinin bilgilendirilmesi Öğrenci sayısı kalabalık olduğu için bu süre çoğu zaman 1- 2 hafta daha uzayabiliyor.
2 2-3-4.hafta Öğrencilerin yıl içinde teslim edecekleri projelerinin derste paylaşılması Öğrenci sayısı kalabalık olduğu için bu süre çoğu zaman 1- 2 hafta daha uzayabiliyor.
3 5-6-7-8. Ön çalışması hazır olan öğrencilerin projelerinin senaryolarının onaylanması Öğrenci sayısı kalabalık olduğu için bu süre çoğu zaman 1- 2 hafta daha uzayabiliyor.
4 9-10-11-12-13.hafta Çalışma takvimine göre çekimlerin takip edilmesi Proje onayı alan öğrenci çekim ekibini ve ekipmanını hazırlayarak çekime başlar.
5 14.hafta Uygulaması biten projelerin teslim edilmesi Projeler belirlenen son teslim tarihine kadar getirilir.

İyi Fikir Bulma Tekniği / James Webb Young / MediaCat /Çeviren / Ozan Mert Özkan / 2007
Belgesel Filmin Yapısal Gelişimi / Simten Gündeş / Alfa Yayınları / 2000
Belgesel Sinema / Bilgin Adalı / Hil Yayınları /
Fantastik Türk Sineması / Giovanni Scognamillo - Metin Demirhan / Kabalcı / 1999
Digital platformlardan kaynaklar
Festival filmlerinden , öğrenci çalışmalarından örnekler.

Öğrencinin dönem içi projesi için seçtiği film türlerinden birinin ön hazırlığı sırasında (reklam,belgesel,klip,fantastik,bilim kurgu gibi) konuyla ilgili gelişmiş araştırma yapması, hedef kitleyi bilmesi, projenin daha önce yapılan örneklerinden farklı olarak geliştirilmesi için yaşamında sahip olduğu ön yargılardan arınmasını yaşama bakış açısının, çevresini tanımasının, hayatı sorgulayan ve araştıran yaratıcı farklı biri olmasının yöntemleri öğretilir.
Öğretim Üyesi senaryoyu onaylandıktan sonra projeye destek vermek isteyen diğer öğrencilerle derste beyin fırtınası başlanacaktır.
Projenin yapım aşaması için senaryo üzerinde çalışmalara yönlendirilecektir. Teknik ekipman ve teknik malzemelere onay verilecektir. Proje uygulaması için çekim takvimi oluşturulacaktır.
Öğretim üyesi tarafından onay alan projenin gerçekleştirilmesi için çekimlere başlanacaktır. Çekim esnasında setlerde öğrenci öğretim üyesi tarafından desteklenecektir.

1 UGG Uygulama
2 ODV Ödev
3 BSN Başarı Notu UGG * 0.50 + ODV * 0.50

Projeler, hedef kitleye hitap etmesi, teknolojinin kullanılması, sinematografik açıdan estetiğe ve dile sahip olması göz önünde bulundurularak,Film dili, ışık, kompozisyon, teknik malzeme kullanımı, kurgu, ses, yaratıcı senaryo gibi bir film projesinin olmazsa olmazları değerlendirme kriterlerini oluşturacaktır.

1- Ders yılı başlangıcında ilk 6 hafta dönem sonu teslim edilecek olan projelerin
dosyaları oluşturulur. Bu süre 7-8 haftaya çıkabilir. Bunun nedeni öğrenci sayısının 18-20 kişi olmasıdır.
2- Projelerin uygulama çalışmalarında öğrenciden devam zorunluluğu beklenmemektedir.
3- Teslim edilen proje dosyalarının çalışma takvimine uygun olarak uygulanması sırasında
öğrenci setler denetlenir.
4- Yapımına onay verilen projelerin değiştirilmeyeceği ders yılı başında öğrenciyebildirilir.
5- Zamanında teslim edilmeyen projeler değerlendirmeye alınmaz.

Uygulama 14 2 28
Proje Hazırlama 1 48 48