: Film Yapım Tasarımı

DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAVER BAYINDIR

Film Tasarım ve Yönetmenliği
Film Tasarımı ve Yönetmenliği

Senaryo gereği yapımın fizikselliği ve görselliğiyle ilgili bölümlerinin tasarlanması yönetmen ve görüntü yönetmeni ile koordineli çalışma, farklı teknolojileri kullanabileceği, farklı alanlara uyum sağlayabileceği ve ekip çalışmasını yapabileceği beceriyi kazandırarak bilgi ve becerisini geliştirmesini sanatların buluştuğu yer olan sinema sanatında ve sektörde doğru alanlarda yer almasını sağlamak olacaktır.

1   Profesyonel seviyede üretim becerilerine sahip olması
2   Mesleki bilgiye hâkim olması
3   Mevzuniyet sonrası eğitimini aldığı mesleğinin hangi alanlarında başarılı olabileceğini bilmesi
4   Mesleki çalışmalarında sete hakim ve kollektif çalışmayı bilmesi
5   Ders kapsamında, yaratıcı, özgün projeler gerçekleştirmesi

1 1. hafta Ders içeriğinin kapsamlı bir şekilde anlatılması ve ders içeriği ile ilgili öğrencinin bilgilendirilmesi Öğrenci sayısı fazla olduğu için bu süre çoğu zaman 1- 2 hafta daha uzayabiliyor.
2 2 - 3 - 4 . haftalar Örnek çalışmalardan yola çıkarak öğrenci projelerinin oluşturulması. Öğrenci sayısı fazla olduğu için bu süre çoğu zaman 1- 2 hafta daha uzayabiliyor.
3 5 - 6 . hafta Öğrencilerin dönem içinde teslim edecekleri projelerinin derste paylaşılması Öğrenci sayısı fazla olduğu için bu süre çoğu zaman 1- 2 hafta daha uzayabiliyor.
4 7 - 8 - 9 . haftalar Ön çalışması hazır olan öğrencilerin projelerinin senaryolarının onaylanması ve çekime başlanması. Proje onayı alan öğrenci çekim ekibini ve ekipmanını hazırlayarak çekime başlar.
5 10 - 11 - 12 - 13. haftalar Çalışma takvimine göre çekimlerin takip edilmesi Proje onayı alan öğrenci çekim ekibini ve ekipmanını hazırlayarak çekime başlar.
6 14. hafta Uygulaması biten projelerin teslim edilmesi Projeler belirlenen son teslim tarihine kadar getirilir.

FİLM YAPIMINA YARDIMCI
OLAN TÜM SİNEMA SANATINI KAPSAYAN KİTAPLAR.
TÜRK SİNEMASINDAN VE AVRUPA SİNEMASINDAN ÖRNEK
ÇALIŞMALAR, SİNEMA DERGİLERİ.
Digital platformlardan konuyla ilgili çeşitli kaynaklar

Öğretim Üyesi senaryoyu onaylandıktan sonra projeye destek vermek isteyen diğer öğrencilerle mesel çalışması başlanacaktır.
Projenin yapım aşaması için senaryo üzerinde çalışmalara yönlendirilecektir. Teknik ekipman ve teknik malzemelere onay verilecektir. Proje uygulaması için çekim takvimi oluşturulacaktır.
Öğrencinin dönem içi projesi için seçtiği film türlerinden birinin ön hazırlığı sırasında konuyla ilgili gelişmiş araştırma yapması, projenin daha önce yapılan örneklerinden farklı olarak geliştirilmesi için yaşamında sahip olduğu ön yargılardan arınmasını yaşama bakış açısının, çevresini tanımasının, hayatı sorgulayan ve araştıran yaratıcı farklı biri olmasının yöntemleri öğretilir.

1 UGG Uygulama
2 ODV Ödev
3 BSN Başarı Notu UGG * 0.50 + ODV * 0.50

Film dili, ışık, kompozisyon, teknik malzeme kullanımı, kurgu, ses, yaratıcı senaryo gibi bir film projesinin olmazsa olmazları değerlendirme kriterlerini oluşturacaktır.

1- Ders yılı başlangıcında ilk 6 hafta dönem sonu teslim edilecek olan projelerin
dosyaları oluşturulur. Bu süre 7-8 haftaya çıkabilir. Bunun nedeni öğrenci sayısının kalabalık olmasıdır.
2- Projelerin uygulama çalışmalarında öğrenciden devam zorunluluğu beklenmemektedir.
3- Teslim edilen proje dosyalarının çalışma takvimine uygun olarak uygulanması sırasında
öğrenci setler denetlenir.
4- Yapımına onay verilen projelerin değiştirilmeyeceği ders yılı başında öğrenciyebildirilir.
5- Zamanında teslim edilmeyen projeler değerlendirmeye alınmaz.

Dr.Öğr.Üyesi Dilaver BAYINDIR
dilaver.bayindir@deu.edu.tr