: Film Dramaturjisi Uygulamaları

DOÇ. DR. RAGIP TARANÇ

Film Tasarım ve Yönetmenliği
Film Tasarımı ve Yönetmenliği

Birinci dönem çözümlemesi ve temsili /uygulamalı çalışmaları yapılmış senaryo temelinde filmsel anlatımın ayrıntılandırılması. Temel sinemasal tekniklerin anlam yaratma ve senaryoyu izleyiciye görsel olarak iletme sürecinde çeşitlendirilmesi. Film yönetiminin kompleks tekniklerine giriş. Kalabalık çekimlerin ve hareketli kameranın öykü anlatım sürecindeki etkisinin öğrenci tarafından kavranması. Kurgunun anlam yaratmadaki etkisinin gösterilmesi. Projenin, basit bir filmden, birbirinden farklı çekim teknikleri ile komplike bir eser haline dönüştürülmesi.

1   Öğrencinin filmin yönetmeninin üslubuyla kendi yaklaşımını karşılaştırması,
2   sınıftaki diğer öğrencilerin yaklaşımlarını değerlendirmesi,
3   Üslup kavramını sorgulaması, kendi üslubuna yönelik farkındalık edinmesi,
4   Sinematografik dilin inceliklerini öğrenmesi,
5   film yönetimi konusunda deneyim sahibi olması,
6   sinemasal araç, malzeme, ekipman, vb. sinemasal dil oluşturmadaki önemini farketmesi beklenmektedir.

1 bir önceki dönem sonunda çekilen proje ödevlerinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve ayrıntılı olarak bu projeler üzerine çalışılması.
2 bir önceki dönem sonunda çekilen proje ödevlerinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve ayrıntılı olarak bu projeler üzerine çalışılması.
3 bir önceki dönem sonunda çekilen proje ödevlerinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve ayrıntılı olarak bu projeler üzerine çalışılması.
4 filme çekilecek öykülerin belirlenmesi ve bunların öğrenciler tarafından seçilmesi.
5 seçilen öykülerin uyarlama çalışmalarının birlikte yapılması ve değerlendirilmesi.
6 seçilen öykülerin uyarlama çalışmalarının birlikte yapılması ve değerlendirilmesi.
7 uyarlamaların çekilme süreci ve genel uygulamalar.
8 uyarlamaların çekilme süreci ve genel uygulamalar.
9 dönem sonunda proje olarak hazırlanacak filmlerin planlanması, genel kriterlerin konulması ve sınırlılıklarının belirlenmesi. bu ders öğrencilerin görüşleri doğrultusunda ilerleyecektir.
10 Çekilen uyarlamaların sınıfta birer birer, üzerine çalışarak ve ortak bir tartışmaya açarak izlenmesi. ortak eleştirilerin getirilmesi.
11 Çekilen uyarlamaların sınıfta birer birer, üzerine çalışarak ve ortak bir tartışmaya açarak izlenmesi. ortak eleştirilerin getirilmesi.
12 Çekilen uyarlamaların sınıfta birer birer, üzerine çalışarak ve ortak bir tartışmaya açarak izlenmesi. ortak eleştirilerin getirilmesi.
13 dersin dönemlik ve yıllık olarak değerlendirilmesinin yapılması, öğrenilen konuların tartışılması, proje teslimine yönelik son yönergelerin belirlenmesi.

Film Sanatı,Bir Film Nasıl Okunur.

Uygulamalı ve araştırma yaparak, kendi pojelerinin tartışılması hedeflenmektedir.

1 PR Proje
2 DKL DerseKatılım