: Canlandırma Oyunculuk Analizi

DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞDAŞ ÜLGEN

Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi
Çizgi Film ve Animasyon

Bu ders; öğrencinin canlandırma becerilerini yükseltmek, ürettiği canlandırmalarda nitelikli oyunculuk uygulama yetisini kazandırmak gibi ihtiyaç duyacağı özelliklerini geliştirmeyi ve sanatsal farkındalığı arttırmayı, yarattığı karakterlerin sözsüz iletişim kurmak için bedenlerini araç olarak kullandırtmayı öğretmeyi amaçlar.

1   Karakterlerin hareketlerinin gerçekleştirilmesinde,yeterli teknik ve kuramsal bilgiye sahip olması,
2   Bedensel farkındalığın başlaması, sözsüz iletişim kurabilmesi için karakterin bedeninin kullanabilir hale gelmesi,
3   Hareket yoluyla yaratıcı ve özgün çalışmalar yapabilmesi
4   Karakterin kendini ifade ederken pozlamadan nasıl yararlanacağının keşfedilmesi ve buna bağlı olarak hüner geliştirmesi,
5   Sunumların izlenmesinden sonra, kriterlere bağlı kalmak kaydıyla, eleştiri yoluyla sanatsal değerlendirme becerisini kazanması,
6   Hareket ile ilgili grup çalışmalarında verimli olması.
7   Ödevlerinde özgün konular yaratarak, bunu ders bilgisi üzerinden şekillendirip doğru tasarım ögeleriyle yanyana getirip izlenebilirlik düzeyinde sunumlar hazırlaması,
8   Hareket alanında yapılmış çalışmalar, kullanılan farklı ve çağdaş yöntemler üzerine bilgi sahibi olması beklenmektedir.

1 Çizim çalışmaları, poz egzersizleri ve sözsüz iletişim alıştırmaları Belirlenmiş bir konu üzerinden bedensel anlatım olanaklarını üzerine çalışmaların değerlendirilmesi
2 Çizim çalışmaları, poz egzersizleri ve sözsüz iletişim alıştırmaları Dönem için öğrenilen teknik bilgilerin genel tekrarı
3 Mimik egzersizleri Dönem için öğrenilen teknik bilgilerin genel tekrarı
4 El pozları egzersizleri Dönem için öğrenilen teknik bilgilerin genel tekrarı
5 Hareket bilgisi ve uygulama çalışmaları
6 Hareket bilgisi ve uygulama çalışmaları
7 Hareket bilgisi ve uygulama çalışmalarının değerlendirilmesi
8 Belirlenmiş bir konu üzerinden bedensel anlatım olanaklarını üzerine çalışma
9 Belirlenmiş bir konu üzerinden bedensel anlatım olanaklarını üzerine çalışmaların değerlendirilmesi
10 Belirlenmiş bir konu üzerinden bedensel anlatım olanaklarını üzerine çalışma

Ders sırasında duyurulacaktır.

"Öğretim üyesi öğrencilerde, tüm meslek yaşantısı boyunca ihtiyaç duyacakları canlandırma tasarımı performansı yükseltme bilincini oluşturmayı, sanatsal farkındalığın ilk aşamasında gereken bilgiyi edinmelerini ve bu bilgiyi uygulamaya döüştürmelerini sağlar. Ayrıca canlandırma karakteri bedeninin hareket olanaklarını keşfettirir. Hareketin, nasıl bir iletişim yolu olduğunu anlayacakları sınıf içi çalışmalar yapar.
Derslerde anlatılan ve uygulama çalışmalarıyla örneklenen konular, öğrenci tarafından izlenebilir olma özelliğini taşıyacak şekilde ödev düzeyine getirilir.
Öğrenci tarafından hazırlanan ödevler, tartışma-eleştirmeye açılır. Bu noktada yapılan çalışmanın doğru olması ve etki yaratması kriter olarak kabul edilir. Öğrenci yaptığı çalışmanın izleyen üzerindeki etkisini sınar. Bu da daha sonraki üretimlerinde kalitenin ve yaratıcılığın artmasına yardımcı olur. "

1 PR Proje
2 DKL DerseKatılım
3 BSN Başarı Notu PR * 0.80 + DKL * 0.20

Çalışmaların ödev kapsamında belirtilen anlatıma uygunluğu, özgünlüğü ve uygulamadaki ustalık başarı kriterlerini oluşturmaktadır.

Uygulama sınavına hazırlık 5 10 50
Uygulama sınavı 5 10 50